Gülistan Doku 130 gündür kayıp: ‘Baraj kapakları açılsın’
130 gündür kayıp olan Gülistan Doku’dan hala haber yok! Kadınlar, aramanın net sonuçlara varması için Uzunçayır barajı kapaklarının açılmasını istiyor…

5 Ocak’tan beri 130 gündür kayıp olan Gülistan Doku için Dersim Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi ile Dersim Kadın Platformu yazılı açıklama yaparak Gülistan’ın arama yapılan yerde olup olmadığının netleşmesi için baraj kapaklarının açılması talebinde bulundu.   

 ‘GÖRÜNTÜ ÇÖZÜMLEME BİTİRİLMELİ’
130 gündür bulunamayan Gülistan Doku’yu arama çalışmaları profesyonel ekipler tarafından kayıp ilanından itibaren devam ediyor. 130. gününde yazılı açıklama yapan Dersim Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi “Dersim halkının ve bütün Türkiye’nin bu konu ile ilgili alaka, hassasiyet ve duyarlığını görüyor ve bu hassasiyetin Gülistan bulunana kadar devam edeceğine yürekten inanıyor ve güveniyoruz” dedi. Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 17. maddesinde, herkesin; yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğu, 56. maddesinde de devletin, herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlü olduğu belirtilmektedir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. maddesinde de, herkesin yaşam hakkının, yasanın koruması altında olduğu belirtilmektedir. Yaşam hakkının korunmasının devletlerin yükümlüğünde olduğunun belirtildiği; Birleşmiş Milletler (BM) bütün kişilerin zorla kaybedilmeden korunmasına dair Uluslararası Sözleşme’nin ilgili hükümleri gereği Gülistan Doku’nun bulunmasına ilişkin sorumluluğun bilinciyle ivedi olarak; Uzunçayır barajının kapaklarının daha da açılarak suda arama çalışmalarının netliğe kavuşturulması ve görüntü çözümleme ile dudak okumanın teknik çalışmasının bitirilmesi için gerekli iş ve işlemlerin yapılmasını bir kez daha talep ediyoruz.”  

‘CİNAYET İHTİMALİ ARAŞTIRILMALI’
Dersim Kadın Platformu yaptığı açıklamada Gülistan’ın bu topraklarda kaybedilen kadınların adeta sembolü haline geldiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Bizler Dersim Kadın Platformu olarak ilk günden beri Gülistan’ın bir an önce bulunması için bulunduğumuz her alanda yetkili mercilere çağrılarımızı sürdürdük. Bugün, Gülistan’ın kaybolmasının 130. gününde arama çalışmalarının devam ettiği Viyadük bölgesine giderek aileyi ziyaret ettik. Gerçekleştirdiğimiz ziyaret esnasında aile, ‘Gülistan için baraj gölünü işaret eden savcılık Gülistan’ı sudan çıkarmalı, bunun için de baraj suyunun indirilebilecek en düşük seviyeye indirilmeli’ talebini tekrar etti. Bizler de Dersim Kadın Platformu olarak Baraj gölündeki su seviyesinin indirilebilecek en düşük seviyeye indirilmesi ve Gülistan’ın suda olma ihtimaline dair şüphelerin artık açıklığa kavuşturulması talebini tekrar ediyoruz. Ayrıca soruşturmanın intihar ihtimaline yönelik incelemenin dışına çıkarılması ve cinayet ihtimalinin de daha ciddiyetle araştırılmasını talep ediyoruz. 130. günde ve Gülistan’ın bulunacağı güne kadar takipçisi olacağız. 

İlgili haberler
Aygül Doku 100 gündür kayıp olan Gülistan’ı sordu:...

100 gündür kayıp olan Gülistan Doku için, ablası Aygül Doku sosyal medya hesabından açıklama yaptı....

Kameralı kentte Gülistan hâlâ kayıp, Abarakov’un g...

Dersim’de 123 gündür haber alınamayan Gülistan Doku’yu arama çalışmalarından henüz sonuç alınmadı. A...

ODTÜ’lü kadınlar: Gülistan bulunana kadar sürecin...

ODTÜ’lü kadınlar, 24 gündür kayıp olan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku için açıklama yap...