Gıda-İş Genel Başkanı Olcay Ozak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde açıklama yayımladı. “Bugün bizlere 1800'lü yılları aratmayan çalışma koşulları, düşük ücretler, baskı mobbing ve güvencesiz çalışma koşulları dayatılıyor” diyen Ozak, “Çalışırken yaşadığımız ücret eşitsizliğinin yanında, işten çıkarılacaklar listesinin en başına bizler yazılırken, uğradığımız taciz ve mobbing, yapanın yanına kâr kalıyor. Günde ortalama 10 saat çalışma ile asgari ücrete mahkûm edilen, bakım emeği tamamen üstüne bırakılan kadınlar adeta hayatta kalabilmek için gece-gündüz durmadan çalışıyor, didiniyor ama yine de kendini güvende hissedemiyorlar” diyor.
Cinsiyet eşitsizlikleri, devletin resmi dilinin kadınları konumlandırdığı yer ve çalışma hayatının eşitsizliği, hukuksuzluğunun kadınlara birlikte mücadele etmekten başka yol bırakmadığı ifade edilen açıklamada, “Kadına yönelik şiddeti önleme ve koruma sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırarak kadınları şiddet karşısında güvencesiz bırakanlar şimdilerde medeni kanunda değişiklik diyerek nafaka hakkı dahil birçok kazanımımıza göz dikmiş durumdalar. Her gün ortalama üç kadın öldürülürken, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet, taciz, tecavüz haberleri gündemden hiç düşmezken, MESEM projesi adı altında çocuklarımız sermayenin hizmetine, makinelerin dişlileri arasına sunulurken, ÇEDES projesi ile geleceğimiz karartılıyorken duracak halimiz yok. Durmuyoruz! Ülke ve dünya, işçi sınıfı ve emekçi kadınların örgütlü mücadelesiyle değişecektir. Yoksulluğa, şiddete, savaşa karşı mücadele büyüyecektir!” deniyor.
Ardından açıklamada şu talepler sıralanıyor:
İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin bir biçimde uygulansın
ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylansın
Toplumsal cinsiyet temelli suçlarda, kadın cinayetlerinde cinsiyetçi iyi hal, tahrik indirimi gibi uygulamalarından vazgeçilsin
Medeni Yasa değişikliği ve nafaka hakkı tartışmaya açılmasın
Kamu ve özel kuruluşlar tarafından herkes için ücretsiz kreş, gündüz bakımevi, hasta ve yaşlı bakımevleri açılsın
Kadınlara yönelik her türlü ayrımcılık terk edilsin
Kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılsın
Eşit işe eşit ücret alıncaya kadar taleplerimizi haykıracağız
Fotoğraf: Pixabay
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.