Gazi İlkokulunda çocuk istismarına karşı bilgilendirme paneli
Gazi İlkokulu Okul Aile Birliği, Eğitim Sen 4 No’lu Şube ve Sultangazi Ekmek ve gül Grubu çocuk istismarı panelinde buluştu. Avukat Ayşenur Demirkale’nin katıldığı etkinliğe velilerin ilgisi yoğun old

İstanbul Sultangazi ilçesi Gazi İlkokulu Okul Aile Birliği, Eğitim Sen 4 No’lu Şube ve Sultangazi Ekmek ve Gül Grubunun ortaklaşa düzenlediği “Çocuklarımızın hayatının karartılmasına izin vermeyelim” paneli velilerin yoğun ilgisi ile gerçekleşti.

“Çocuklarda İstismarı önlemek mümkün ama nasıl?” başlığıyla yapılan söyleşiye İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Ayşenur Demirkale katıldı.
Gazi İlköğretim Okulu Rehber Öğretmeni yaptığı bilgilendirmede ailelerin çocuklarına yönelik bilgilendirme yapmaları ve bunu yapmadan önce ebeveynlerin kendilerinin de bir eğitimden geçmeleri gerektiğini söyledi.

Toplumda gelişen algıdan dolayı öğretmen olarak kendilerinin de çok rahatsız olduklarını, öğrencileri ile iletişim kurarken daha tedirgin ve kısıtlayıcı davrandıklarını söyleyen Öğretmen, sosyal medyanın kullanımının bilgi kirliliği oluşturduğunu bunun önüne geçmek için doğru ve güvenli bir aydınlatma ve bilgi paylaşımının olması gerektiğini vurguladı.

İSTİSMAR DEDİĞİMİZ ŞEY ÇOK KAPSAMLI
Avukat Ayşenur Demirkale ise konuşmasında çocuk istismarı konusunun çok kapsamlı olduğunu bunların ekonomik istismar, duygusal istismar, fiziksel istismar, cinsel istismar olarak ayrı ayrı kategorilenerek uygulandığını ifade etti. Çocuklara yönelik suçlar ve çocukların işlediği suçların cezai yaptırımlarının da değişebileceğini aktardı. Demirkale şöyle devam etti: “Ülkemizde 18 yaşından küçük her birey çocuktur. Çocuklara yönelik suçları bu kapsamda değerlendirilmelidir. Çocuklara yönelik suçların emniyet ve adli sürecinde gizlilik esas olmalıdır. Çocuğun yüksek menfaati gözetilmelidir. Çocuğun çocuğa karşı işlemiş olduğu suçlar ile yetişkinin çocuğa karşı işlemiş olduğu suçlarda yargılama biçimleri de cezai işlem de farklıdır. Ancak gizlilik esas olmalıdır.” dedi.
Ekonomik şiddetten de bahseden Demirkale çocuk işçiliği hatırlatarak; “Çocuk işçiliği yasak olmasına rağmen ülkemizdeki çocuk işçi sayısı giderek artıyor. Ve bu durum toplum olarak kanıksanıyor. Çocuk işçiler çok düşük ücretle uzun saatler çalıştırılıyor.” dedi. Demirkale, çocuğu sevgisiz bırakma veya bununla tehdit etmenin de duygusal şiddet ve istismara örnek olarak verilebileceğini söyledi.

ÇOCUĞUN BEYANI DİKKATE ALINMALI
Cinsel istismarın bir şiddet biçimi olduğunu ve bunun sonuçlarının da çocuk üzerinde uzun yıllara yayılan bir travmaya yol açtığını ifade eden Demirkale, istismara karşı toplumda psikolojik sosyolojik bir eğitim ve bilgilenme ile birlikte mücadele edilebileceğini belirtti. Çocuklara cinsel istismarda bulunan kişi veya kişilerin hasta diye nitelendirilmemesi gerektiğini; böyle düşünmenin onların suçlarını hem toplum önünde hem de yasalar önünde hafiflettiğini oysa ki bu kişilerin oldukça normal hayat sürdüklerini ve yaşamsal aktivitelerini gayet doğal bir biçimde devam ettirdikletini anlatan Demirkale; “Bu durumla karşılaşıldığınıda mutlak suretle şikayetçi olunması gerek. Sevme biçimlerinin farklılık gösterebilir; ancak çocuğun rahatsızlık hissettiğini belirttiği ve gösterdiği anda ebeveynler tarafından mutlaka dikkate alınmalı, çocuğun beyanına itimat edilmeli. En kısa sürede uzmanlardan yardım alınarak konunun takibinin yapılmalı” dedi. gerektiği bilgisini verdi. Hadım konusuna da değinen Demirkale kimyasal kastrasyona ilşkin deşunları dile getirdi: “Hadım uygulaması çok yaygın değil. Bunun tesbit ve uygulanması çok fazla teknik ve prosedür gerektiriyor. Failller açısından engelleyici de değil. Mevcut yasalar dahi uygulanabilirse daha caydırıcı olur. İstismarı bir başka önleyici tutum da kişilerin (suçu işleyen kişinin) çocukların olduğu ortamlardan (okullardan yurtlardan servislerden vb.) uzak tutulması ve çocukların olduğu alanlarda çalıştırılmaması.”
Veliler panele oldukça yoğun ilgi gösterirken sorular sorarak bilgilenmeye çalıştı. Aydınlatma, bilgilendirme çalışmalarının okullarda sıkça yapılmasını hem pedagog/psikolog ile hem de hukukçularla bir araya gelerek şiddetin farklı yönlerden ele alınmasını, eğitimler yapılmasını talep etti. Bir veli ailenin önemli bir etken olduğunu ve çocuğu isitmardan korumanın ailede bittiğini söylerken; başka bir veli de devletin ceza konusunda çok esnek davranıp, istismarı önlemek için çaba sarf etmediğini belirtti.
İlgili haberler
5 MADDEDE SAYIYORUZ: Çocuk istismarında gerçek önl...

Çocuklara cinsel istismar gündem olduğunda hissettiğimiz duyguların başında öfke ve çaresizlik geliy...

BEKEV üyesi kadınlardan çocuk istismarına karşı se...

BEKEV’den kadınlar çocuk istismarına karşı Betontaş pazaryerinde yazdıkları dövizleri taşıyarak sess...

Çanakkaleliler: Bu imza çocukların geleceği için

Çanakkaleliler çocuk istismarına karşı imza stantı açarak imza topladı. İmza standına ilgi yoğundu.