Gazeteci Müftüoğlu’na kelepçeli muayene ‘hukuka uygun’ bulundu
Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklulara kelepçeli muayene dayatılıyor, sağlık hizmeti alma hakları engelleniyor. Savcılık suç duyurusuna takipsizlik veriyor.

Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunun gazeteci Dicle Müftüoğlu’na dönük kelepçeli muayene dayatması ile tutsak Rihan Kavak Özbek’ın maruz kaldığı tacize karşı yapılan suç duyurularına dair “kovuşturmaya yer yoktur" kararları verildi.

Sincan Cezaevinde tutuklu bulunan gazeteci Dicle Müftüoğlu da Sincan Cezaevi Kampüsündeki hastaneye kelepçeli götürülmek istenmiş, bu duruma itiraz ettiğinde ise Dahiliye bölümünde görevli doktor tarafından durum normalleştirilmeye çalışılmıştı.

Maruz kaldığı bu hukuksuzluk üzerine Müftüoğlu, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Yapılan şikâyeti inceleyen savcılık, cezaevinden gelen yanıt doğrultusunda görevli memur ve jandarma personelinin mevzuata uygun hareket ettiklerini, dolayısıyla soruşturulması gereken suç ve suçlu bulunmadığını sonucuna vararak “kovuşturmaya yer olmadığına” yönünde karar verdi.
 
Savcının konunun tarafı olan jandarma ve doktordan yerine cezaevi idaresinden yanıt istemesinin soruşturmanın usulen yapıldığını gösterdiğini söyleyen Dicle Müftüoğlu, karara itiraz edeceğini belirtti.  Hasta tutsakların tedavi haklarının engellendiğini vurgulayan Müftüoğlu, insanca bir sağlık hakkının engellendiğini, bu durumun sıradanlaştırılmaya çalışıldığını ifade etti.

17 Ağustos’ta acil sevkle Sincan Devlet Hastanesi’ne mamografi çekilmeye götürülen hasta tutuklu Rihan Kavak Özbek’e kola girme dayatıldı. Hastane önünde ringden indirildikten sonra askerler, Özbek’in koluna girmeye çalıştı.

Bu durumu kabul etmeyen Özbek, “Bugüne kadar da hastanelere gidince böylesi bir uygulama ile götürülmedim. Bundan sonra da kabul etmeyeceğiz” dedi. Bunun üzerine sinirlenen kadın asker komutan, yanındaki askere, “Çabuk geri araca bindir. Tedavi olmak istemiyor” diye belirtti. Özbek ise, “Ben tedavi olmak istiyorum ancak siz uygulamalarınızla tedavi olmamızı engelliyorsunuz” diye kaydetti. Özbek, mamografi çekimi yapılmadan cezaevine geri götürüldü.

Savcılığa şikâyette bulunan Özbek, taciz edildiğini söyleyerek tedavisini engelleyen askerler hakkında adli ve idari soruşturma açılmasını talep etti. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı, Özbek’in suç duyurusunu üzerine başlatılan soruşturma kapsamında yaşanan olaya ilişkin cezaevi idaresinden bilgi istedi.  Savcılık, Jandarma’nın bu tutanağını esas alarak “kovuşturmaya yer olmadığı” yönünde karar verdi. Karara tepki gösteren Özbek, savcılıkça asker ve gardiyan beyanlarının esas alındığını ifade etti. Jandarmanın tutanağında maruz kaldığı tacizin yer almadığını söyleyen Özbek, karara itiraz edeceğini belirtti.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım

İlgili haberler
Dr. Ayşe Uğurlu: Kadın mahpuslar tacize maruz kalı...

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu kadın mahpusların çıplak aramaya ve cinsel tacize maruz kal...

‘Hakları ihlal edilen mahpus kadınlar için hareket...

Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan ve Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Sinca...

Sincan Kadın Cezaevi raporu: 14 siyasi tutuklunun...

ÖHD, Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde İdare ve Gözlem Kurulu'nun keyfi kararları sonucu 2021 yılından...