Ezgi Alya Yiğit davası| ‘Bıkmadan, usanmadan burada olmaya devam edeceğiz’
Antep’te 12 Nisan 2022 tarihinde arkadaşı işe scooter sürerken ehliyetsiz sürücü O.S’nin araçla çarpması sonucu hayatını kaybeden Ezgi Alya Yiğit davasının duruşması başladı.

Antep’te 12 Nisan 2022 tarihinde arkadaşı ile scooter sürerken ehliyetsiz sürücü O.S.’nin araçla çarpması sonucu hayatını kaybeden Ezgi Alya Yiğit davasının duruşması bugün görülüyor. Gaziantep Demokratik Kadın Platformu duruşması öncesi adliye önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Ezgi Alya Yiğit davası için de gerçek adalet sağlanana kadar ailenin mücadelesinin bir parçası olmaya; katillere ve yandaşlara göre işleyen bir hukukun karşısında adil bir hukukun sağlanması için mücadeleye devam edeceğiz” denildi.

‘BIKMADAN, USANMADAN BURADA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Duruşma öncesi adliye önünde Platform adına açıklamayı Gelengül Kaplan okudu. Kaplan, “Yine buradayız. Yine adliye kapılarında ‘tanıdıkları’ olduğu için istediği suçu işleyen katillerin öldürdüğü kız kardeşlerimizin adalet arayışında yanlarındayız. Yargı süreci, etkin yürütülmeyen soruşturmalarla, toplanmayan delillerle ve sonrasında cezasızlıkla sonuçlanıp bizlerin payına ölüm ve gelmeyen adalet düşmesin diye buradayız. Bıkmadan, usanmadan da burada olmaya devam edeceğiz” dedi.

‘TANIDIKLARIN HUKUKU DEVREYE GİRMİŞ’

Dava süresince hazırlanan bilirkişi raporlarının yetersizliğine değinen Kaplan, “Çünkü davanın en önemli delillerinden biri olabilecek kamera kayıtları bulunmuyor. Ailenin ve avukatın, MOBESE ve Osman Sarı’nın HTS kayıtlarının bulunması, incelenmesi talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edilse de emniyet güçleri ‘teknik yetersizlik’ gerekçesiyle soruşturmanın etkin yürütülmemesi için ‘titiz’ bir çaba sürdürüyor. Bu davada da tekrar görüyoruz ki ‘tanıdıkların hukuku’ devreye girmiş. Adaletin normu, etkin ve gerçek bir soruşturma değil katillerin nüfuzu olmuş” ifadelerine yer verdi.

DAVAYI SAHİPLENME ÇAĞRISI

Yargılamada sona doğru gelindiğini belirten Kaplan sürecin takipçisi olacaklarını söyledi: “Ezgi Alya’nın davası, hukukun kim olduğuna bakmaksızın eşit işlemesini sağlamak için sahip çıkmamız gereken bir davadır. Yaşadığımız kentin sokaklarında korkmadan, özgürce ve rahat dolaşabileceğimiz bir hayatı kurabilme mücadelemizin parçasıdır. Bu sebeple gerçek adaletin tecelli etmesini isteyen herkesi bu davayı sahiplenmeye çağırıyor ve soruşturmanın etkin ve gerçek bir biçimde yürütülmesini talep ediyoruz” dedi.

SEVDA KARACA: KADINLAR, KIZ ÇOCUKLARI İÇİN BU DAVAYA SAHİP ÇIKIYORUZ
Açıklamaya Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da katıldı. Gaziantep Demokratik Kadın Platformundan kadınların davanın bir özetini paylaştıklarını söyleyen Karaca, şöyle devam etti: “Bu ülkenin dört bir tarafında adalet sarayları yükseliyor. Adalet sarayları büyüdükçe adalete erişim, hak hukuk o kadar azaldı. Biz bu memlekette ne zaman bir kız çocuğunun başına bir şey gelse ne zaman adına kaza denilse ne zaman şüpheli ölüm denilse ne zaman kaybolduğu söylense elimiz yüreğimizde bekliyoruz özellikle kadınlar olarak. Çünkü bu ülkede kadınlar ve kız çocukları büyük bir tehdit altında. Hakkın-hukukun gereğinin yerine getirilmediği her dava, her olay üstü örtülen her vaka, başka kız çocuklarının, başka kadınların hayatının riske girmesi demek. İşte Ezgi Alya Yiğit davası Gaziantepli kadınlar için ayrıca zenginin, parası olanın, erki olanın, iktidarı olanın, yandaş olanın avcunun içinde adaleti tutmaması için takip ettikleri, adalet mücadelesi verdikleri davalardan biri. Biz Ezgi Alya Yiğit davasına sahip çıkıyoruz, çünkü bu şehirdeki kız çocukları, kadınlar rahatça dolaşabilsin istiyoruz, biz Ezgi Alya Yiğit davasına sahip çıkıyoruz, bu şehirde adalet parayla alınıp satılan, kontrol edilen, yandaşlıkla idare edilen bir mefhum olmasın istiyoruz. Bunun partisi yok, bunun inancı yok, bunun ırkı, dili, dini yok. Yarın herkesin başına gelebilecek olan bu durum bütün Gaziantep halkı için, bu ülkenin kadınları ve kız çocukları için örnek bir durum haline gelmesin istiyoruz. O yüzden bu davayı örnek bir dava haline getirdik”.
‘ADALETİN YERİNİ BULMASINI UMUYORUZ’
Ezgi Alya Yiğit davasında artık sona gelindiğinin vurgusunu yapan Karaca bugüne kadar Ezgi’nin ailesinin, kadınlar çok büyük bir adalet mücadelesi verdiğini söyledi. “Avukat arkadaşlarımız tırnaklarıyla delil toplamaya çalıştılar, pek çok davada, duruşmada olduğu gibi” diyen Karaca, “Böyle mi olmak zorunda, biz her adaleti ellerimizle kazımak zorunda mıyız, delillere ulaşılabilişin diye mücadele etmek zorunda mıyız, aileler sesini duyurabilsin diye çırpınmak zorunda mı, kadınlar her davayı böyle izlemek zorunda mı?” diye sordu. Karaca sözlerini şöyle sürdürdü: “O yüzden Ezgi Alya Yiğit davası Gaziantep’te zenginin çocuklarının canlarının istediği gibi insan hayatını ellerinden alma özgürlüğüne vurulacak bir darbe olacak bizim bakımımızdan. Umuyoruz ki bu adalet sarayı içerisinde hukuk vardır, umuyoruz ki bu sarayın içerisinde vicdanına göre kanaat getirecek olan hakimler vardır, umuyoruz ki hukukun hakkın gereği yerine gelecek, umuyoruz ki bu dava Gaziantep için adalet arayışının sembol bir davası olacak, bunun için buradayız. Bu dava sonuçlanana kadar, bu davanın sonrasında da başka hiçbir çocuk ve kadın benzer bir durumla karşılaşmasın diye biz yan yana olmaya, birlikte mücadele etmeye, adalet için, eşitlik için, kadınların ve kız çocuklarının özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceğiz.”
DAVA 29 OCAK’A ERTELENDİ

Dava 29 Ocak 2024 tarihine ertelendi. Ezgi Alya Yiğit’in ablası Kübra Yiğit duruşmada kamera görüntüleri üzerinde durulduğunu söylerken şu yorumu yaptı: “Emniyet işlem yapmıyor, yardımcı olmak değil de gizlemek için uğraşıyor gibiler. 10 Nisan görüntüleri geliyor ama 12 Nisan görüntüleri gelmiyor. Nasıl oluyor bu? Üç kere bilirkişi raporuna itiraz ettik, üçü de asli kusuru Ezgi’ye atfediyor. Bilirkişi raporları görgü tanıkları ile uyuşmuyor. Polisler üzerinde bilirkişiler üzerinde bir baskı olduğu düşüncesindeyiz. Gerçek adaletin sağlanması için baskı altında kalmadan herkesin işini yapmasını istiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
EMEP Milletvekili Sevda Karaca: Ezgi Alya Yiğit iç...

Yayın Kurulu üyemiz, Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca, "Ezgi Alya için adalet istiyoruz" dedi,...

Ezgi Alya Yiğit davasının duruşması gerçekleşti: G...

Ezgi Alya Yiğit davasının duruşması gerçekleşti. Dava 16 Ekim tarihine ertelendi.

Ehliyetsiz sürücü tarafından öldürülen Ezgi Alya Y...

Antep’te ehliyetsiz bir sürücü tarafından öldürülen Ezgi Alya Yiğit’in ailesi, soruşturma ve dava sü...