Eylül ayında 11, 2019’un ilk 9 ayında 93 kadın iş cinayetlerinde can verdi!
İSİG’in her ay açıkladığı iş cinayetleri raporuna göre, Eylül ayında 145 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İşçileri 11’i kadındı.

Eylül ayında iş cinayetlerinde 145 işçi iş cinayetlerinde can verdi. 145 işçiden 11’i kadınken, 6’sı ise çocuktu. Hayatını kaybeden 145 işçinin sadece 3’ü sendikalıydı. Eylül ayında açıklanan rakamlarla birlikte Türkiye’de 2019’un ilk dokuz ayında en az 1320 işçi iş cinayetlerinde can verdi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, eğitim, metal, konaklama ve genel işler işkollarında gerçekleşti. Ölen kadınların tamamı ücretli işçi ya da kamu çalışanıydı. 2019’un ilk dokuz ayında 93 kadın işçi iş cinayetlerine kurban gitti.

Eylül ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle;

AYNUR ÜSTÜN: Tarım işçisi olan Aynur Üstün 47 yaşında, Aydın Nazilli’de incir toplamaya gelen işçileri taşıyan aracın devrilmesi sonucu yaşamını yitirdi.

AYCAN KARA: 18 yaşındaki Aycan Kara, Zonguldak Alaplı’da fındık işçiliği yaparken ayağına çivi batması sonucu tetanoz kaptı, 11 gün tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Kara, 2 aylık hamileydi.

HACİRE ASLAN: 12 yaşındaki Hacire Aslan, Urfa Karaköprü’de üzüm hasadı için gittikleri tarladan dönerken traktörden düştü ve tekerleğin altında kalarak can verdi.

FATMA ÇETİNAVCI: Fatma Çetinavcı 38 yaşındaydı. Bursa Osmangazi’de çalıştığı Migros’un deposunda forkliftin üzerinden ürün alırken beton zemine düştü, 2 çocuk annesiydi.

EMİNE NESLİHAN ÖLMEZ: 45 yaşında, Antalya Kepez’de öğretmenlik yaptığı İrenoğulları Şehit Atila Nizam İlkokulu’nda görev yapan Ölmez, derste rahatsızlandı.

SERAP YILHAN: 48 yaşında olan Yılhan, İzmit’te Orduevi mevkiinde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Çocuk Evleri’nde görev yapan öğretmen Serap Yılhan yolsuzluk nedeniyle şikayet ettiği müdürlerinin baskısına dayanamayarak Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki evinde intihar etti.
Olay sonrası açıklama yapan Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, “Serap Yılhan, Çocuk Evleri’ndeki çocuklara devlet tarafından gönderilen paraların, çocuklar için kullanılmadığını gördü. Bunun üzerine ilgili birimlere, kurum müdürü ve satın alma müdürü hakkında şikâyetçi oldu. Ancak çocukların hakkını ararken hedefe kondu. Yapılması gereken denetim, soruşturma gereği gibi yürütülmedi. Eğer yürütülseydi yolsuzluk yapanlara emeklilik ödülü değil ceza verilirdi. Serap kurumdaki baskılara dayanamadı. Çünkü o kimdi ki halkın vergileriyle çocuklar için ayrılan paranın hesabını sorsundu. Kimdi ki devletin memurunu devlete şikâyet etsindi. Elbette hesap sorarsan biz de sana baskı kurarızlar, hesabını sorarızlar başlayacaktı. Nitekim başladı da ve Serap’ı intihara kadar götürecek bir hal alan baskıydı bu” dedi.

ÖZLEM BALCI: 43 yaşında, İstanbul Beylikdüzü’nde öğretmenlik yaptığı İhlas İlköğretim Okulu'nda fenalaştı. 

HANIM AKBULAK ELYAGUT:, 40’lı yaşlarda, Erzurum Palandöken’de Forum Erzurum AVM’de çalışırken fenalaşarak yaşamını yitirdi. 

SAFFET KÜÇÜKYILMAZ: 34 yaşındaki Küçükyılmaz, Ankara Kazan’da barbekü imal eden bir işyerinin deposunda çıkan yangın sonrası tavanı temizlemek için çıktığı forklift ile tavanın çatı demirleri arasına sıkışarak can verdi. 

OZODKHON ABDIKARIMOVA: 24 yaşında, Özbekistanlı, Zonguldak Çaycuma’da çalıştığı birahanede müşteri tarafından vurularak katledildi. 

NADİRA KADİROVA: 23 yaşında olan Özbekistanlı Nadira Kadirova AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın hasta eşine bakıcılık yapıyordu, tacize uğradığı ve intihar ederek yaşamına son verdiği iddia ediliyor.  

İlgili haberler
İSİG: Kadın iş cinayetleri en fazla tarım ve sağlı...

İSİG’in iş cinayetleri raporuna göre kadın iş cinayetlerinin en fazla tarım ve sağlık iş kollarında...

Mevsimlik tarım işçisi kadın iş cinayetinde yaşamı...

Urfa’dan Yozgat’a mevsimlik işçi olarak giden 20 yaşındaki genç kadın odun toplarken kanalizasyona d...

Ağustos ayında 49 kadın öldürüldü

Uygulanmayan yasalar, hayata geçirilmeyen önlemler nedeniyle kadınlar yaşamlarından oluyor. Emine Bu...