Eskişehirli kadınlar: Çocuk istismarını aklamayı aklınızdan bile geçirmeyin!
Meclis komisyonlarında TİHEK Başkanı Süleyman Arslan ve AKP’li vekil Abdullah Güler’in erken yaşta evliliğe affı yeniden gündeme getirmesine Eskişehirli kadınlar tepki gösteri.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) Eskişehir Kampanya Grubu’nun çağrısı ile Haller Parkı’nda bir araya gelen Eskişehirli kadınlar, “Çocuk İstismarcılarına Af, İstismarcılara Teşvik, Tüm Çocuklara Tehdittir” diyerek çocuk istismarına affı gündeme getiren TİHEK Başkanı Süleyman Arslan ve AKP’li vekil Abdullah Güler’e tepki gösterdi. Kadınlar eylemde kağıtlardan “Çocuk istismarının affı olmaz” yazdı.

Kadınlar adına basın metnini Öğrenci Velileri Derneği Başkanı Arzu Yılçın okudu. Erken yaşta evliliğe af girişiminin ilk olarak 2016 yılında Meclise getirdiğini hatırlatan Yılçın, o dönemde tepkiler üzerine geri çekilen, çocuk cinsel istismarı suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 103. maddesi ile ilgili af girişiminin yeniden gündemde olduğunu söyledi. Siyasi iktidarın daha önce Nisan 2020’deki Kovid affı ile ilgili infaz yasası tartışmaları sırasında da tasarıya çocuk istismarcılarının affını eklemek isteğini dile getiren Yılçın, konunun 27 Mayıs 2021’de Kadına Yönelik Şiddeti Araştırmak Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nda ve Meclis Adalet Komisyonu’nda tekrar gündeme getirildiğini kaydetti. “Kadına karşı şiddetin araştırılması komisyonuna katılan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan; kadına yönelik şiddetin erkeklerin birbirine karşı şiddetinden farksız olduğunu ve 15 yaşındaki çocukların nikâhının ‘insan hakkı’ olduğunu savundu. Nikâhsız beraberliklere ‘sapkın ilişkiler’ diyen Arslan, şiddetin azalması için helal beslenmeye özen gösterilmesi ve anneliğin özendirilmesi önerisinde bulundu. Aynı gün İnfaz Yasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini görüşmek üzere toplanan TBMM Adalet Komisyonu’nda ise AKP’li Abdullah Güler; Cezaevlerinde TCK 103 çerçevesinde 2020 yılı rakamıyla 645 hükümlünün bulunduğunu, bunların şu anda yasal olarak evli olduğunu, aile birliğini kurduğunu, bu ailelerin korunması için ceza ertelemesi gerektiğini söyledi” diyen Yılçın, Adalet Komisyonu’ndaki muhalefet parti vekillerinin çocuk istismarı söz konusu ise hiçbir ailede ‘rızaya’ dayalı birlikteliğin iddia edilemeyeceği yönündeki itirazları üzerine konunun kanun teklifine eklenmesinden şimdilik vazgeçildiğini anlattı.


ASIL NİYET YASAL EVLİLİK YAŞININ 12’YE KADAR İNDİRİLMESİNİN ÖNÜNÜ AÇMAK

Çocuk istismarcılarına affın gündemde tutulmasının, her fırsatta tartışma konusu yapılmasının istismarcıları teşvik etmek ve çocuk haklarını ihlal etmek anlamına geldiğine dikkat çeken Yılçın, bu girişimin aileyi koruma adı altında meşrulaştırılmaya çalışıldığını ifade etti. Yılçın, asıl niyetinin ise yasal evlilik yaşının 12’ye kadar indirilmesinin önünü açmak, her yaştan kadın ve kız çocuklarının tecavüzcüleri ile evlendirilmelerini yasallaştırmak olduğunu söyledi. “Çocuk istismarcılarına af gündemde tutuldukça; 15 yaş altı çocuklara yönelik cinsel davranışlarda çocuğun rızası var denerek çocuğun cinsel sömürüsü meşrulaştırılmakta. Çocuk cinsel istismarcıları işledikleri suçtan mahkûm olsalar bile, kız çocuğunu ya da ailesini ikna ederek resmi nikâh yaptırıp cezadan kurtulmakta. Yargı sistemi af propagandalarından etkilenerek giderek daha çok beraat kararı vermekte. Toplumda gelenek, görenek diyerek ve af söylemlerinin de teşvikiyle çocuk evliliği adı altındaki çocuk cinsel istismarının ihbar yükümlülüğü savsaklanmaktadır” diyen Yılçın, çocukların evlilik yoluyla bir istismarlar silsilesine maruz bırakıldığına dikkat çekti. Evlilik kurumu içinde çocuğun duygusal, ekonomik, fiziksel istismarının görünmez ve meşru kılındığını da vurgulayan Yılçın, dünyada genel eğilimin 18 yaş altı evlilikleri “çocuk yaşta ve zorla evlilik” olarak yasaklama yönünde olduğunu kaydetti. Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, Hindistan, Suudi Arabistan, Çad gibi ülkelerde evlilik yaşının 18 olduğunu vurgulayan Yılçın, “Endonezya, Malezya, Filipinler, Papua Yeni Gine, Kamerun gibi ülkelerde 21’dir. Ekvator Ginesi’nde evlilik yaşı 23’tür. Hollanda, Danimarka ve Norveç, çocuk evliliğini yasa dışı ilan etmiş ve yasalarını yurt dışında çocuk yaşta evlenen yabancı uyrukluların evliliklerini de kapsayacak şekilde genişletmiştir. Almanya 2017 ve Suudi Arabistan 2020 yılında 18 yaş altı tüm evlilikleri yasaklamıştır” dedi.

ÇOCUKLARIMIZI KARANLIĞINIZA TESLİM ETMEYECEĞİZ

Tüm istismar biçimlerine, aralarında hiyerarşi kurmadan ve hak temelli biçimde ses çıkartmak ve çocuğun tekrarını yaşamaması için çaba göstermenin yetişkinlerin sorumluluğunda olduğuna dikkat çeken Yılçın, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Cinsel istismar faillerini affetmeye çalışan siyasal iktidar, kadınları şiddetten korumak adına önemli bir uluslararası belge olan İstanbul Sözleşmesinden çekilmeye çalışmakta ve kadına yönelik şiddetle mücadele yasasını da uygulamamaktadır. Buradan bir kez daha haykırıyoruz; kadın ve çocukların şiddetten ve istismardan korunmasını, şiddetin soruşturulmasını ve nihai olarak kadın erkek eşitliğini amaçlayan İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz. Buradan tüm kamuoyunu istismarın aklanmasına karşı sessiz kalmamaya çocuklarımızın üstün yararını gözeten düzenlemeleri talep etmeye davet ediyoruz. Bir kere daha haykırıyoruz; çocuklarımızı karanlığınıza teslim etmeyeceğiz! İstismarcıların affını daha önce engelledik, yine engelleyeceğiz!”

Fotoğraflar: Eylem Lodos/Ekmek ve Gül


İlgili haberler
EŞİK: Çocuk istismarcılarına af istismarcılara teş...

Meclis komisyonlarında TİHEK Başkanı Süleyman Arslan ve AKP’li vekil Abdullah Güler’in 'erken yaşta...

Adalet Komisyonunda AKP’li vekilden çocuk istismar...

TBMM Adalet Komisyonunda AKP milletvekili Abdullah Güler 'erken yaşta evliliğe af' önerisini yeniden...

TİHEK Başkanı çocuk yaşta evliliği savundu, ‘Kadın...

CHP Milletvekili Gamze Taşcıer, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan’ın s...