Eşini öldüren katil mahkemeye çıkarılmadı
Evli olduğu Pakistan Demir’i katleden Mehmet Emin Öner’in yargılandığı davanın 2’nci duruşması görülürken, failin ‘tehlikelilik arz ettiğinden zorunlu yatış’ kararıyla duruşmaya katılması engellendi.

Mardin’in Dargeçit ilçesinde 16 Eylül 2022’de evli olduğu Pakistan Demir’i katleden Mehmet Emin Öner tutuklandı. Tutuklanan fail hakkında “kadına ve eşe karşı kasten öldürme” suçundan açılan davanın 2’nci duruşması Midyat Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya sanık Mehmet Emin Öner getirilmedi.

AİLE CEZA TALEBİNİ YİNELEDİ

Yargılama başlamadan önce sanığın akıl sağlığının yerinde olup olmadığının anlaşılmasına ilişkin Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri servisine sevk edildiği, “Cezai ehliyeti var” kararı verilen rapora rağmen Elazığ Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından, “tehlikelilik arz ettiğinden zorunlu yatış” kararı verilerek, sanığın duruşmaya katılmasının engellendiği belirtildi.

Mahkemede aile bireyleri daha önceki beyanlarını tekrarlayarak, failin en ağır cezayı alması talebinde bulundu. Ardından barolardan gelen avukatlar davaya katılım talebinde bulundu. Mahkeme, avukatların davaya katılma talebini reddetti. Ardından Demir’in aile avukatları savunma yaptı.

‘MAHKEME ADİL BİR YARGILAMA YAPMIYOR’

Aile avukatları dosyada yaşam hakkı ihlali ve ayrımcılık söz konusu olduğunun altını çizerek, kadın hakları alanında mücadele eden tüm kurumlara söz hakkı verilerek bu yargılamanın yapılması gerektiğini söyledi. İnsanlığa karşı bir suçun işlendiğini ifade eden Kaya, “Türkiye’de bir kadın saçı görüldüğü gerekçesiyle birçok yerinden kesici aletle katledildi. Aynı gün 16 Eylül 2022’de İran’da Mahsa Amini aynı gerekçeyle katledildi. Daha önceki duruşmada da belirttiğimiz gibi sanığın duruşmaya getirilerek ifadesinin alınması ve yargılanmanın yapılması gerekiyor. Bu da mahkemenin adil bir yargılama yapmadığını gösteriyor. Mahkemeyi adil yargılamaya davet ediyoruz. Sanık bu celsede yine hazır değil. Cezai ehliyeti var kararına rağmen fail gözlem altında tutulmaya devam ediliyor. Sanığın bugün nerede olduğundan haberimiz yok. Dolayısıyla bir sonraki duruşmada failin buraya getirilmesini ve yargılanmanın yapılmasını istiyoruz. Ve failin tutukluluğun halinin devamına talep ediyoruz” dedi.

‘OLAY FARKLI MECRALARA TAŞINMASIN’

Söz alan sanık avukatı Abdülhaluk Ay’ın savunmasına “ölen kadın” şeklinde başlaması üzerine salonda bulunan kadınlar tepki göstererek, “öldürülen” kadın denmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine mahkeme heyeti avukatı uyardı. “Dediğiniz gibi olsun” şeklinde konuşmasına devam eden Avukat Albülhaluk, “Olay farklı mecralara taşınmasın” diyerek savunmasını yaptı.

Mahkeme heyeti, fail hakkında tutukluluk halinin devamına ve bir sonraki duruşmada mahkeme salonuna getirilmesine karar vererek, duruşmayı 27 Şubat’a erteledi.

Haber: Jinnews

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Mardin: Kadın katilleri en ağır cezayı alsın

TMMOB Mardin İl Koordinasyon Kurulu ve Şahmaran Kadın Platformu yaptığı açıklamayla, kadın katilleri...

Kadınlar polis engeline rağmen Pakistan Demir için...

Dargeçit’te katledilen Pakistan Demir için yürüyen kadınlar, polisin tüm engellemeleri, saldırı ve b...

İran edebiyatında uçuşu hatırlatan kadınlar

Hazırladığımız dosyada 1800’lerden günümüze İran edebiyatında ve tarihinde mücadeleleriyle etki yara...