EŞİK: 'Lanzarote Sözleşmesi'ni uygula!'
Eşitlik İçin Kadın Platformu, Lanzarote Sözleşmesi'nin imzalanmasının 17. yılına ilişkin açıklama yayınladı.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin (Lanzarote Sözleşmesi) imzalanmasının 17. yılına dair açıklama yayınladı. Açıklamada "Lanzarote Sözleşmesi 17 yaşına girerken çocuklar halen korunamıyor" denildi.

Açıklamada Lanzarote Sözleşmesi'nin Türkiye'de 13 yıldır yürürlükte olduğu belirtilerek "Tekirdağ’da istismar edilen 2 yaşındaki bebek kaldırıldığı hastanede hayatını kaybediyor. 8 yaşındaki Narin’in öldürülme nedeni ve katilleri halen belirsizliğini koruyor. Soruşturma devam ederken siyasal iktidara mensup bir milletvekili 'Bizlerin bazen bilmediği, bazen bilip söylemememiz gereken şeyler var. Çünkü aile bizim dostlarımız' diyor. Batman’da evinin önünde asılı bulunan 8 yaşındaki kız çocuğunun soruşturması cinsel istismar bulgularını gösteren adli tıp raporuna rağmen hızlıca kapatılıyor. Gazeteciler tehdit ediliyor. Siyasi gücün soruşturma dosyalarına karıştığı şüphesi, soruşturmalara gölge düşürüyor" denildi.

İKTİDAR İSTİSMARI MEŞRULAŞTIRIYOR

Lanzarote Sözleşmesi'nin hükümleri etkin bir şekilde uygulanmadığı gibi kamu görevlilerinin ve politikacıların da çocukların cinsel istismarını meşrulaştıracak söylem ve eylemler içinde olduğu vurgulanan açıklamada "Çocuk istismarcılarına 'af' anlamına gelecek yasal düzenlemeleri her yargı paketinin içinde ısıtıp ısıtıp gündeme getirenler, evlilik yaşını düşürmenin de fırsatını kolluyorlar" denildi.

TÜİK'in 2021 yılında açıkladığı 16-17 yaşında resmi olarak evlendirilen çocuk sayısının 12 bin 919 olduğu belirtilen açıklamada "evlilik" adı altındaki çocuk istismarlarının sayısının tespit edilmesinin mümkün görünmediği çünkü bakanlıkların veri toplamadığı, var olan verileri de şeffaf bir şekilde kamu ile paylaşmadığı vurgulandı. Bunun yanı sıra istismarı önlemek için etkin ve bütüncül bir politika ve bu politikayı uygulayacak mekanizmaların halen var olmadığı belirtilen açıklamada Lanzarote Sözleşmesi'nin devletlere yüklediği sorumluluklar hatırlatıldı ve sözleşmenin uygulanması talep edildi:

    • 18 yaş ve altındaki her bireyin çocuk olduğunu temel ilke olarak gözetin!
    • Uluslararası sözleşmeleri esas alarak çocukları cinsel sömürü ve cinsel istismardan koruyucu politikalar geliştirin!
    • İlk ve orta öğretim düzeyinde çocukların yaşlarına ve gelişimlerine uygun olarak cinsel istismar ve sömürüden kendilerini koruma yollarına ilişkin bilgiler edinmelerini sağlayın!
    • Sadece çocuk istismarı ve sömürüsüne yönelik telefon ve internet üzerinden ihbar, danışma ve bilgilendirme hattı kurun!
    • Çocuk cinsel istismar ve cinsel sömürü suçlarında etkin soruşturma ve kovuşturma yürütün! Faillerin etkili, orantılı ve caydırıcı yaptırımlarla cezalandırılmasını sağlayın! İyi hal indirimi, haksız tahrik indirimi, infaz indirimi gibi cezasızlık sonucunu doğuracak uygulamalara geçit vermeyin!
    • Soruşturma ve kovuşturma aşamalarında mağdurların mümkün olan en az travmaya maruz kalmalarını sağlayın!
    • Çocuk istismarı affı anlamına gelen açıklamalar yapanları, suça teşvik edenleri, yardım ve yataklık edenleri cezalandırın!
    • Çocuk istismarı ve cinsel sömürüsü suçlarına yönelik veri tabanı oluşturun!
    • Evlenme yaşını 18 yaş olarak sabitleyin! İstisnalara yer vermeyin!
    • İstismar mağduru çocukların ön kabulünün yapılacağı merkezleri ve Çocuk İzlem Merkezleri’ni (ÇİM) çoğaltın!
    • Çocuklarla temas halinde çalışan bireylerin işe alınması, eğitilmesi ve farkındalığının arttırılmasını sağlayın!
    • Kamuya yönelik farkındalık ve bilinç arttırma kampanyalarını yaygınlaştırın!
    • Mağdurların fiziksel ve psiko-sosyal iyileşmelerine yardımcı olmak üzere destek mekanizması kurun!
    • Çocuk fuhuş ve pornografisini engelleyin!

Görsel: EŞİK

İlgili haberler
Çocuğu koruyan Lanzarote Sözleşmesi hedef gösteril...

Daha önceden kadınların ve çocukların haklarının gasbedilmesi için çağrılar yapan Türkiye Aile Mecli...

Lanzarote Sözleşmesi’nin 13. yıl dönümü: Çocuk ist...

Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’...

AKP’den hamle: Çocuk istismarını 'münferitleştirme...

TBMM'de bugün Çocuk İstismarının Önlenmesi Araştırma Komisyonu kuruldu. AKP'li vekillerin konuşmalar...