EŞİK: Cinsel istismarcılarına af gelebilir, hep birlikte takipte olalım
EŞİK 4. Yargı paketinde kabul edilen istismar suçunda ‘somut delil’ aranması maddesinin cezasızlığın önünü açtığını söyleyerek, istismara evlilikle affın yeniden gündeme gelebileceğine dikkat çekti.

Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK, 4. Yargı Paketi'nde kabul edilen maddeler arasında olan cinsel istismar suçunda “somut delil” aranması maddesine karşı açıklama yaptı. Somut delil şartının cinsel istismar suçlarında tutuklamayı neredeyse imkansız hale getireceğine dikkat çeken EŞİK açıklaması, “Cinsel suçlarda mevcudiyeti çok zor olan görüntü kaydı, ses kaydı gibi delillerin aranması ile bu suçlarda cezasızlığın önü tamamen açılıyor” dedi. EŞİK, “Herkesi, çocuk istismarcılarına affın önlenmesi için Meclis kapanana dek konuyu takip etmeye çağırıyoruz” dedi. Açıklama şöyle:

TECAVÜZ VE ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI FAİLLERİNİ KİM KORUYOR?

“4. Yargı Paketi'nde yer alan, tecavüz ve çocukların cinsel istismarı suçlarında tutuklama için somut delil aranması kriteri getiren madde, 7 Temmuz'da TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Bu suçlarda tutuklama şartları arasında zaten “kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut olgular” aranıyordu. Bu bahane ile cinsel suçlarda tutuklama ve mahkûmiyet kararı neredeyse sadece istisnai olarak veriliyordu. Şimdi de somut delil şartının altı kalın bir biçimde çizilerek, bu suçlarda tutuklama neredeyse imkansız hale getiriliyor. Bu düzenleme ile Yargıtay’ın mağdurun beyanının (belli kriterlerin varlığı halinde) hükme esas alınması konusundaki içtihatları da yok edilmek isteniyor. Cinsel suçlarda mevcudiyeti çok zor olan görüntü kaydı, ses kaydı gibi delillerin aranması ile bu suçlarda cezasızlığın önü tamamen açılıyor.

UYARIYORUZ: ŞİMDİ DE ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARCILARINA AF GELEBİLİR

Somut delil şartı ile, cinsel suçlarda tutuklama ya da mahkûmiyet yoluyla cezaevlerine girmek imkansız hale getirilirken; bir yandan da bunlar için af çıkartılarak cezaevleri boşaltılmak istenmektedir. 4. Yargı Paketi Adalet Komisyonu'nda tartışılırken, AKP'li vekiller,TCK 103’teki çocukların cinsel istismarı suçundan cezaevlerinde bulunanların affı ile ilgili bir maddenin de pakete eklenmesini istemişti.Çocuk cinsel istismarı ve tecavüzün evlilik yoluyla aklanması anlamına gelen bu girişim muhalefet vekilleri tarafından engellenmişti. İktidarın yıllardır bu af taslakları ile dolaştığını, 2016 ve 2020’de bu affı çıkarmaya çalıştığını biliyoruz. Herkesi,çocuk istismarcılarına affın önlenmesi için Meclis kapanana dek konuyu takip etmeye çağırıyoruz.”

Çocuk istismarının affı olmaz! Evlilik tecavüzü aklamaz!

Fotoğraf_Şehlem-Kaçar_csgorselarsiv

İlgili haberler
'4. Yargı Paketi cezasızlığı pekiştirip istismar f...

Avukat Sevil Aracı, 4. Yargı Paketi'ndeki cinsel istismar suçunda 'somut delil' aranması maddesinin...

Dördüncü Yargı Paketi Mecliste: ‘Somut delil’ isti...

Katalog suçlarda faillerin tutuklanmasında ‘somut delil’ şartını öneren dördüncü yargı paketi Meclis...

4. Yargı Paketi’nde ‘Elmalı davası’ revizyonu günd...

Meclise sunulan 4. Yargı Paketi’nde Elmalı davası revizyonu gündeme geldi. AKP çocuğa yönelik istism...