Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği 10. yaşını kutladı
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği 10. yaşını Ahi Evran Kültür Merkezinde şenlikle kutlad: Yoksulluk, şiddet kaderimiz değil!

İstanbul Pendik'te çalışmalarını yürüten Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği 10. yaşını Ahi Evran Kültür Merkezinde şenlikle kutladı. Şenliğe Yetyüxü Derneği Başkanı Şule Süer, Ahmet Yesevi Mahallesi Muhtarı Zafer Yılmaz, Fatih Mahallesi Muhtar Adayı İbrahim Çevik, Emek Partisi Tuzla İlçe Başkanı Çilem Tekalmaz, CHP Meclis Üyesi Halil Kütük, HT Solar, İsmeko ve Tekstil işçileri de katıldı.

 Açılışı yapan dernek üyesi İlknur Haylaz, 2013 yılında Gezi hareketinin güçlenmesiyle mahallelerinde 300 kadın ile yapılan forumun ardından derneğin kurulduğunu, ilk kurulduğunu çok az üyesi olan derneğin üye sayısının on yılın ardından binlere ulaştığını anlattı. "Kadınlar derneğe girerken çekiniyorlardı ama çıkarken adımlarını daha sağlam basarak çıktılar" diyen Haylaz, kadına yönelik şiddet davalarını da takip ettiklerini şöyle anlattı: "Eşi tarafından yakılarak katledilen Gönül çalışkan için mücadele ile ilk eylemimizi yaptık, okul çıkışı katledilen Helin Palandöken için mücadele ettik. Helin ölmeseydi 23 yaşında olacaktı belki bugün sahnede yan yana olacaktık. Fatma Şengül, Eda Çakar, Seher Çatalca gibi pek çok kadının davasını takip ettik."

İlknur Haylaz'ın konuşmasının ardından derneğin Erbane Korosu sahne aldı.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan konuşmasının başlangıcında Filistin-İsrail savaşına karşı bütün işçi ve emekçileri karşıt bir tutum almaya çağırdı. Adile Doğan konuşmasına şöyle devam etti: "Bir çocuğu büyütür gibi mücadeleyi büyüttük, dayanışmayı büyüttük ve bugünlere getirdik. Bir buçuk yıldır bir öğün ücretsiz yemek kampanyası sürdürüyoruz her çocuk erişebilsin diye. Çocuklarımızın hakkı olanı almak zorundayız. Bütçe görüşmeleri başladı. Bakalım eğitime ne kadar bütçe ayrılacak. Okulları bizlere temizlettiriyorlar, örtüleri bizlere yıkattırıyorlar, bir sürü çocuk okul öncesi eğitimden mahrum olarak birinci sınıfa başlıyor. Biz bu sorunları ne konuşmaktan ne de çözüm bulmaktan vazgeçmeyeceğiz. Yoksulluk, şiddet kaderimiz değil. Kadın erkek eşitliği için gerçek bir laiklik gerçek bir eşitlik için mücadele ediyoruz."

Fotoğraf: Dilan Tekalmaz- Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kadınlar Küçükçekmece Ekmek ve Gül etkinliğinde bu...

‘Biz önce kendi duvarlarımızı yıkacağız, ön yargılarımızı bir kenara bırakacağız. Sonra diğer kadınl...

İstanbul Üniversitesinden kadınlar okuma atölyesin...

‘Ancak her kadın bu ezilmişliği deneyimlemiyordu. Patron kadınların işçilerin haklarını kısıtladıkça...

Kadınlar Yeldeğirmeni’nde buluştu: ‘Bir Yüzyılın İ...

Yeldeğirmeni Ekmek ve Gül grubunun çağrısıyla 'Bir Yüzyılın İki Kesitinde Kadınlar' söyleşisi Fulya...