Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" programında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönülmesini ve sözleşmenin uygulanmasını isteyenleri hedef alan Erdoğan, “6284 şiddetle mücadelenin çerçevesini başka hiçbir sözleşmeye, belgeye ihtiyaç hissettirmeyecek şekilde kesin ve kati olarak çizmiştir. Muhalefetin İstanbul Sözleşmesi üzerinden ısrarla yürütmek istediği sanal tartışmaların hiçbir dayanağı yoktur. ‘Sözleşme yaşatır’ sloganı da marjinal kesimlerin ideolojik kavga aparatı olma dışında hiçbir anlam taşımıyor” ifadelerini kullandı.
Ancak veriler Erdoğan'ın 'sanal' ve 'dayanaksız' iddialarını yalanlıyor. Sözleşmeden 1 Temmuz 2021’de çıkıldı. 2021 yılında 280 olan kadın cinayeti sayısı 2022'de 334'e, 217 olan şüpheli kadın ölümü sayısı ise 245'e yükseldi.
Kadına yönelik şiddet faillerine yönelik cezasızlık politikasına eleştiriler ve tepkiler sürerken Erdoğan, "Kadına el kaldıran, fiziki ya da psikolojik şiddet uygulayan herkes hak ettiği cezayı mutlaka çekmelidir, bunu temin etmek de devletin asli görevidir" dedi.
Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi'ne dair ise şu sözleri sarf etti: "Muhalefetin, İstanbul Sözleşmesi üzerinden ısrarla yürütmek istediği sanal tartışmaların hiçbir dayanağı yoktur. 'Sözleşme yaşatır' sloganı da marjinal kesimlerin ideolojik kavga aparatı olma dışında hiçbir anlam taşımıyor. Muhalefetin iddialarının aksine sözleşmeden çekilme ile kadına yönelik şiddetle mücadele irademiz arasında hiçbir illiyet bağı yoktur… Araştırmalar şiddet ve bağımlılık doğrudan arasında irtibat olduğunu çok net bir biçimde ortaya koyuyor."
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise şiddetin sebebini aile bağlarının zayıflığına bağladı, şu ifadeleri kullandı: “Ülkemiz aile bağlarının güçlü olduğu, dayanışma kültürünün derinlere kök saldığı kadim bir medeniyete sahiptir. Büyükler ve küçükler arası saygı, sevgi, dayanışma bizi ayakta tutan değerlerimizden olmuştur. Bu değerlerimizi akılda tutmak, hatırlatıcı faaliyetlerde bulunmak bizi şiddet sarmalı içine düşmekten alıkoyar. Aile, sevginin, hoşgörünün, karşılıklı saygının öğrenildiği ilk yerdir. Bu değerleri korumak ve güçlendirmek şiddet döngüsünü kırmanın ve şiddeti kökünden kazımanın en etkili yollarından biridir.”
Bakan Özdemir Göktaş, “Kadına yönelik şiddeti önlemenin yollarından biri kadını koruyucu mekanizmaları hayata geçirmemiz, etkin bir şekilde uygulamamızdır. Yasal düzenlemeler, yazılı metinler, koruma tedbirleri ve caydırıcı cezalar bu mücadelede hayati bir rol oynar. Ancak bu tedbirlerle biz yetinmiyoruz. Şiddetin kök nedenlerine de odaklanıyor, kalıcı çözümler geliştirmeye gayret ediyoruz” dedi.
Fotoğraf:DHA
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.