Erbakan’ın yeniden hatırlatılan ‘çocuk istismarı’ sözlerine tepki: Mücadelemiz sürecek
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın yıllar önce bir programda 15 yaşında çocuklar için söylediği ‘cinsel olgunluk’ sözlerine kadınlar tepki gösterdi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın 20 Mayıs 2020 tarihinde bir Youtube programında yaptığı açıklamalar yeniden gündem olurken, Erbakan’ın sözlerine kadınlardan tepki geldi.

ERBAKAN NE DEMİŞTİ?

YRP Genel Başkanı Erbakan, yaptığı açıklamada 14 yaşındaki çocukların cinsel olgunluğa erişmiş olmalarını öne sürerek liseye giden kişilerin rızasının geçerli olduğunu savunmuştu. Erbakan “Anadolu’da yıllardan beri ebelerimiz 14, 15, 16 yaşında evlenmiş, mutlu yuva kurmuşlardır. 14 yaşında biri cinsel olgunluğa eriştiğine göre rızası geçerlidir, yüzyıllarca Anadolu'da böyle olmuş” demişti.

Yayın Kurulu Üyemiz ve Emek Partisi Antep (EMEP) Milletvekili Sevda Karaca, yeniden hatırlatılan sözlere Twitter’dan yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. Karaca’nın sözleri şöyle:

‘KARANLIĞA TESLİM OLMAYACAĞIZ’

“Din istismarcılığının burjuva siyasetiyle kurduğu gerici ittifak budur. Kendi kararlarını verme imkanlarından yoksun bırakılan yoksul kız çocukları erken yaşta evliliğin ve eğitimsizliğin cehenneme çevirdiği hayatlara sürüklensin; kendi ayrıcalıklı aileleri yoksullarla benzer hayatlar yaşamasın, kariyer yapsın, hayallerinin peşinden koşsun, hayatın nimetlerinden faydalansın… Yok öyle yağma! Din istismarıyla hayatlarımızı ipotek altına almak isteyenlerin bir tekinin bile kendi uydurdukları “kurallara”, savundukları gericiliğe tabi olduklarını görmüyoruz. Çünkü uydurdukları kurallar, tüm gerici değerler yarattıkları sefalet ve yoksulluk dünyasına itiraz edilmesin diye kullandıkları birer sopadan ibaret. Bu ülkede hiçbir kız çocuğu eğitim hakkı, yaşam hakkı, kendi kararlarını verebilme hakkı elinden alınarak istismar edilmesin diyedir bütün mücadelemiz. Size de Türkiye’yi sürüklemeye çalıştığınız karanlığa da teslim olmayacağız!”

‘MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK ZORUNDAYIZ’

CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen de tepki göstererek, "Karşımızdaki, çocuklara yönelen gerçek tehdit budur. Yemeyip içmeyip çocuklarla cinsel ilişki nasıl kurulur diye yol arayanlar Meclis sıralarına Erdoğan tarafından yerleştirildi. Biz bu korkunç tehdide karşı mücadeleyi büyütmek ve sosyal demokrat bir siyaset örmek zorundayız" dedi.

‘ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK SUÇTUR’

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği de bir açıklama yaptı: “Fatih Erbakan yıllardır cinsel istismara, tecavüze, şiddete karşı verilen mücadeleyi hiçe sayarak cinsel istismara rıza kılıfı uyduranlardan birisi olduğunu itiraf etti. Açıklamasında “Nenelerimiz 14, 15, 16 yaşlarında evlenmiş, mutlu yuva kurmuşlar.15 yaşında bir insan cinsel olgunluğa eriştiğine göre rızası da geçerlidir” diyerek 18 yaşın altındakilerin çocuk olduğunu kabul etmediğini, istismarda ‘çocuğun rızası’ tartışmalarını alevlendirip kazanılmış haklara yönelik saldırılarda başı çekeceğini bir kez daha göstermiş oldu. Meclisteki kadın, çocuk düşmanı siyasetçiler başta olmak üzere tüm kadın düşmanı, çocuk düşmanı kesimlerin düşüncelerinin karşısında kadınlar kendilerini ve çocuklarını korumak için mücadele etmeye devam edecek! Çocuk yaşta evlilikler suçtur! Bu suça ortak olan siyasetçilere ve zihniyetlerine karşı kadınlar olarak mücadelemize devam edeceğiz! Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz ve sizler de bu suçu savunamayacaksınız!”

Gazeteci Berrin Sönmez: “Evlilik hukuken reşit olmayı, toplumsal olarak sorumluluk bilincini, duugusal olarak iradi rızayı gerektiren bir sözleşmedir. Diğer memeliler gibi üreme amaçlı cinsel olgunluk işaret edilmesi insna hayvani yaşam önermektir. Bu insani değerlerin reddi yaratılışın inkarıdır”

Fotoğraf: Hale Güzin Kızılaslan / csgorselarsiv.org 

İlgili haberler
Yeniden Refah Partisinin beyannamesi: Kadının sade...

Cumhur ittifakının yeni üyesi Yeniden Refah Partisinin seçim beyannamesinde kadınlar nasıl yer alıyo...

DOSYA | Çocuk istismarı politiktir! Karanlık ağlar...

Çocuk istismarını daima gündemde tutmak, sorunu doğru tarif etmek, anlamak ve anlatmak gerekiyor. So...

Çocuk istismarında acı tablo: Bu olayları unutma!

Son 20 yılda kamuoyunun gündemine onlarca istismar vakası girdi. Yeterli önlemler alınmış olsaydı, e...