EMEP’ten Mona’nın serbest bırakılması için çağrı
Emek partisi İranlı kadın Mona Amarloo’nun gerekçesiz tutuklanmasına tepki gösterdi, ‘serbest bırakılsın’ çağrısı yaptı.

Emek Partisi oturum iznini yenilemek üzere gittiği Bursa İl Göç İdaresi Müdürlüğünde gerekçe gösterilmeden hakkında ulusal güvenliği tehdit iddiasıyla “tahdit kodu” uygulanarak tutuklanan ve Bursa Geri Gönderme Merkezine gönderilen Mona Amarloo’nun serbest bırakılması için çağrı da bulunarak “Hakkında hiçbir delil ve gerekçe gösterilmeden GGM’ye götürülen Mona Amarloo İran’a geri gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya. İran’da özellikle Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesiyle başlayan eylemlerde kadınların yaşadıkları ve can güvenliğinin olmadığı ortadadır. Dolayısıyla Amarloo’nun İran’a gönderilmesi söz konusu bile olamaz” dedi.

Geçtiğimiz aylarda yine aynı gerekçeyle tutuklanan İranlı kadın Termeh Yaghoubi’nin yaşadıklarını hatırlatan EMEP, “Sadece ‘istihbari’ bilgiye dayanılarak tahdit kodlarıyla sınır dışı kararları alınması başta masumiyet karinesini ihlal etmekle birlikte Anayasa ve uluslararası sözleşmeler ile korunan yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkı gibi en temel hak ve ilkeleri ihlal etmek demektir. Karar geri çekilmeli, Mona Amarloo derhal serbest bırakılmalıdır” çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Kişisel arşiv

İlgili haberler
İranlı kadın gerekçe gösterilmeden Bursa GGM'ye gö...

Mona Amarloo gittiği Bursa'da gerekçe gösterilmeden tutuklandı. Süreci Bursa Barosu Mülteciler ve Ya...

İranlı genç kadının şüpheli ölümü: Bizi ölümle kor...

İran’da polis güçlerinde çalışmayı bıraktıktan sonra Mensure Sogand isimli genç kadın şüpheli bir şe...

Resimlerle İranlı kadınların mücadelsi: Gîsû-dâr

İranlı ressam Bahar Faris’in ‘Gis-ü dar’ sergisi Kıraathane İstanbul Edebiyat Evinde ziyarete açıldı...