Deniz Poyraz mezarı başında anıldı| ‘Katil ve ona yardım edenler en ağır cezayı alsın istiyorum’
İki yıl önce HDP İzmir il binasında katledilen Deniz Poyraz mezarı başında anıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, 17 Haziran 2021 tarihinde il binasında gerçekleşen silahlı saldırıda Onur Gencer tarafından katledilen Deniz Poyraz'ı, ölümünün 2’nci yılında Buca Kaynaklar Mezarlığında bulunan mezarı başında andı.

Anmaya, Deniz Poyraz'ın ailesi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüler İbrahim Akın, Çiğdem Kılıçgün Uçar, İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ile çok sayıda kişi katıldı.

 Anmada ilk olarak söz alan Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz, Deniz’in sadece kendi kızı olmadığını herkesin kızı olduğunu söyleyerek, “Kızım katledildi. Ama ona yardım edenlerinde katil gibi ceza almasını istiyorum. Devlet demesin ‘Bir insandı öldü unutulur.’ Şehitler hiçbir zaman unutulmaz, her zaman aramızda yaşıyorlar. Şehitler hiçbir zaman ölmez. Herkes Deniz’dir. Buradaki herkesi deniz olarak görüyorum. Deniz de herkesin denizidir” dedi.

‘SUÇLU SADECE TETİĞİ ÇEKEN KATİL DEĞİLDİR’

Daha sonra söz alan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Deniz Poyraz katliamının sıradan adli bir cinayet olmadığını söyledi. Gürkan, “Siyasi bir partinin siyasi faaliyetleri hedef alındı. Bu katliam iktidarın kutuplaştırma, nefret söyleminin sonucudur. Suçlu sadece tetiği çeken katil değildir. O politikaları yürütenler de sorumludur. Biz bürokrasiden, siyasete bu cinayetin sorumlularının açığa çıkması için mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

‘DEMOKRATİK BİR TÜRKİYE’Yİ KAZANANA KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Deniz Poyraz davasını takip ederken bu perspektifle bakılmasının önemli olduğunu dile getiren Gürkan, “Biz Deniz’in adını aldığı Deniz Gezmiş’in söylediği gibi Kürt sorunu demokratik temelde çözülene, eşit haklarını alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Tek adam düzeni ömür boyu gitmeyecek. O otoriterliği 15-16 Haziran’da yıl dönümünü yaşadığımız büyük işçi direnişi gibi fabrikalardan akan seller gibi değiştireceğiz. Sokaklardan yükselen özgürlük ve barış çığlıklarıyla değiştireceğiz. Kadınlar eşitlik ve özgürlük çığlıkları ile değiştireceğiz. Gençlerin gelecek mücadelesinde yükselen sesleriyle değiştireceğiz. Denize sözümüz olsun demokratik bir Türkiye’yi kazanana kadar, ezilenlerin hakları ve özgürlükleriyle birlikte demokratik bir Türkiye’yi kazanana kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

‘ADALET YERİNİ BULANA KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK’
Barış Anneleri adına söz alan Pehruze Kurt da Deniz Poyraz’ın katledilmesi üzerinden iki yıl geçtiğin hatırlatarak, Deniz’in ve bütün arkadaşlarını saygı ile selamladığını söyledi. Kurt, “Çocuklarımıza uzanan ellerin kırılacağız ve Deniz Poyraz davasında adalet yerini bulana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Kadının yaşamdır ve yaşam hiçbir zaman bitmeyecek” dedi.
‘DENİZ’E VERDİĞİMİZ SÖZLERİ TUTACAĞIZ’

Son olarak söz alan Yeşil Sol Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk ise Deniz Poyraz için başlatılan mücadele de yer alanların cezaevlerinde rehin olarak tutulduğunu ancak nerede olursa olsun Deniz’i her alanda yaşattıklarını söyledi. Çubuk, “Deniz Poyraz şahsında jin, jiyan, azadî sloganı altında mücadelesini ortaya koyan bütün arkadaşları selamlıyorum. Deniz’in süren mücadelesinde hiçbir halka kopmadı. Erkek devletin sistemine karşı birbirimizi bırakmadan mücadele ediyoruz. Buradayız, vazgeçmeyeceğiz, Deniz’e verdiğimiz sözleri tutacağız” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardında Deniz Poyraz’ın mezarına çiçekler bırakıldı.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Ekmek ve Gül


İlgili haberler
Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz Konya’daki ka...

Konya’da yaşanan saldırıda 7 kişinin katledilmesine tepki gösteren Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poy...

Deniz Poyraz davasında katile müebbet: Peki ya ka...

HDP İzmir il binasında Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer'e, müşteki avukatları olmadan yapılan "ya...

Deniz Poyraz davasında İstinaf kararı bozdu

İstinaf, Deniz Poyraz'ın katili Onur Gencer'in yargılandığı davada eksiklikler olduğunu belirterek,...