Deniz Poyraz davasında İstinaf kararı bozdu
İstinaf, Deniz Poyraz'ın katili Onur Gencer'in yargılandığı davada eksiklikler olduğunu belirterek, dosyayı usulden bozdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütüne silahlı saldırı düzenleyen ve Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer'in yargılandığı davada "yeniden yargılama" kararı verildi.

27 Aralık 2022'de İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada, Gencer'e “Tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, “Konut dokunulmazlığını ihlal”, “Mala zarar verme” ve “Ateşli silahlar kanununa muhalefet” suçlarından da 9 yıl hapis cezası verilmişti. Karara karşı hem Deniz Poyraz ailesinin avukatları hem savcı hem de Onur Gencer’in avukatı Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvurdu.

Dosyayı inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi, 8 Haziran'da kararı usul yönünden bozarak İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri gönderdi. Mahkeme dosyasında bazı duruşma tutanaklarında imzaların eksik olduğu, taraf avukatlarına gerekçeli kararın tebliğ edilmediği ve tebliğlere dair yazıların dosyaya konulmadığını belirledi. İstinaf Mahkemesi, eksikliklerin giderilerek dosyanın yeniden gönderilmesine karar verdi.

DOSYA APAR TOPAR KAPATILDI

Dosyada yaşanan gelişmeyi Mezapotamya Ajansından Tolga Güney'e değerlendiren Deniz Poyraz'ın avukatlarından Türkan Aslan Ağaç, saldırının ardından Onur Gencer'in 18 saat içinde ifadesinin alınarak tutuklandığını anımsattı. Soruşturmanın başladığı yöntemle yürütüldüğünü belirten Ağaç, "Soruşturma aşamasında toplanmamış tonlarca delil varken, 2 buçuk ay gibi kısa bir sürede iddianame hazırlandı. Arkasından da aynı yılın Aralık ayına duruşma konuldu. Apar topar dosyayı Türkiye kamuoyu gündeminden düşürme çabasına girdiler. O yüzden maddi gerçekliği arama kısmını göz ardı ettiler. Bir siyasi partiye saldırı olmasına, Anayasal düzene karşı işlenmiş bir suç olmasına rağmen bu suçun ağırlığı ve ciddiyetine uygun bir soruşturma ve yargılama süreci işletilmedi" dedi.

İSTİNAF BAŞVURUSUNUN NEDENLERİ

Ağaç, savcının da konut dokunulmazlığının ihlali ve siyasi partilerin kullandığı binalara yönelik saldırı itibariyle mahkemenin ağırlaştırıcı unsurları kullanmadığı gerekçesiyle itirazda bulunduğunu söyledi, "İfade özgürlüğü, siyaset yapma ve örgütlenme haklarına yönelik bir suç işlendiğini ve bu suçun da hem tasarlayarak hem de nefret saikiyle açık olmasına rağmen bu hususlarda herhangi bir hüküm kurulmadı ve bu nedenle istinaf ettik. Yine azmettirici ve yardım edenlerin ortaya çıkarılmasını sağlayacak bir yargılama faaliyeti yürütülmemiş olması sebebiyle istinaf ettik. Maddi gerçekliğin yetki belgesi tartışmalarına boğulmasına itiraz ettik. Avukatların ve kamuoyunun duruşma salonundan atılmış olmasının aleniyet, dürüstlük, hakkaniyetli yargılama ilkelerinin, toplamda adil yargılanma ilkesinin ihlal edilmiş olması sebebiyle istinaf ettik. Aynı zamanda mahkeme heyetinin katılan tarafı, Deniz Poyraz'ın ailesini, HDP yetkililerini obje olarak görmesi, mağdur haklarını tamamen ortadan kaldıran yaklaşımı sebebiyle istinaf ettik" ifadelerini kullandı.

"SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Dosyanın yeniden İstinaf Mahkemesi'ne gönderilmesinin ardından adil bir yargılanma yapılması durumunda kararın bozulmasını beklediklerini dile getiren Ağaç, bu yönde karar verilmemesi durumunda dosyanın üstünün örtüleceğine dikkat çekti. Deniz Poyraz cinayetini işleyen zihniyetin Türkiye'de iş başında olduğunun altını çizen Ağaç, "Soruşturma ve yargılamanın yürütülüş şeklinden yola çıkarak, aynı zihniyetin yargıda da etkili olduğunu düşünüyorum. Fakat biz hukuk mücadelesini sonuna kadar devam ettireceğiz. İstinaftan sonra Yargıtay, daha sonra da Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi süreçleri olacak. Tüm bu süreci yakından takip etmeye, HDP İzmir İl binasına yapılan saldırı ve Deniz Poyraz'ın yaşam hakkına yönelik bu davanın Türkiye'nin gündeminden düşürülmesine asla izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
HDP'ye saldırıda öldürülen Deniz Poyraz’ın annesi:...

HDP İzmir İl Örgütüne yönelik saldırıda öldürülen Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz, 'Yeter ne ka...

Deniz Poyraz davasında katile müebbet: Peki ya ka...

HDP İzmir il binasında Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer'e, müşteki avukatları olmadan yapılan "ya...

Polis, Deniz Poyraz için oturma eylemi yapan HDP’l...

HDP İzmir İl Örgütü önünde kurulan çadırın kaldırılmasını talep eden kadınlara karşı polisler biber...