İranlı kadın gerekçe gösterilmeden Bursa GGM'ye gönderildi
Mona Amarloo gittiği Bursa'da gerekçe gösterilmeden tutuklandı. Süreci Bursa Barosu Mülteciler ve Yabancılar Hukuku Komisyonu yönetim kurulu üyesi Gülender Adıgüzel Özcan Ekmek ve Gül'e anlattı.

İranlı kadın Mona Amarloo Bursa’da gerekçe gösterilmeden Bursa İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nde tutuklanarak Bursa Geri Gönderme Merkezine gönderildi. Mona Amarloo oturum izni kimliğini yenilemek için 8 Haziran’da gittiği Bursa İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nde gerekçe gösterilmeden tutuklandı.

Bursa Barosu Mülteciler ve Yabancılar Hukuku Komisyonundan sorumlu yönetim kurulu üyesi Gülender Adıgüzel Özcan olanları Ekmek ve Gül’e değerlendirdi: “ İran uyruklu Mona Amarloo’ya Ulusal Güvenliğe Tehdit ettiği iddiasıyla tahdit kodu konarak hakkında sınır dışı kararı verilmiştir. Kendisinin dosyasında hiçbir delil veya gerekçe gösterilmeksizin verilen bu kod Mona’nın can güvenliğinin tehlikeye atabilir. İran’daki koşullardan dolayı İran’a geri gönderilmesi son derece tehlikeli. Mahsa Amani’nin ölümü ve sonrasında yaşananlar sebebiyle İran hükümetini eleştiren açıklamaları var ve bu durumda İran’a gönderilmesi halinde işkenceye veya kötü muameleye maruz kalabilir hatta idam cezasıyla karşı karşıya kalma riski çok yüksek. Kişiler hakkında herhangi bir delil olmadan sadece istihbari bilgiye dayanılarak bu şekilde tahdit kodlarının konması ve müteakipen sınır dışı kararları alınması başta masumiyet karinesini ihlal etmekle birlikte Anayasa ve uluslararası sözleşmeler ile korunan yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkı gibi en temel hak ve ilkeler ihlal edilmektedir. Telafisi edilmesi mümkün olmayan zararların doğmaması için Mona hakkındaki sınır dışı kararı iptal edilerek Mona’nın acilen serbest bırakılması gerekmektedir.”

Fotoğraf: Kişisel arşiv

İlgili haberler
İran'da kız öğrencilere yönelik kimyasal saldırı t...

İran’da Newroz tatilinin ardından okullara dönen kız çocuklarına yönelik kimyasal saldırılar tekrar...

İranlı genç kadının şüpheli ölümü: Bizi ölümle kor...

İran’da polis güçlerinde çalışmayı bıraktıktan sonra Mensure Sogand isimli genç kadın şüpheli bir şe...

İranlı Sepideh 5 yıl sonra cezaevinden çıktı, gece...

İran’da Evin cezaevinden dün tahliye edilen işçi hakları savunucusu Sepideh Qolian, aynı gece kolluk...