Elif hep bizimle olacak
10 Ekim günü Ankara’ya gidenler arasındaydı Elif Kanlıoğlu. “Barış” istiyordu o da binlercesi gibi. Ama savaş politikaları onu yaşamdan ayırdı. Elif’in anısı artık Didim’de açılan parkta da yaşayacak.

10 Ekim Ankara Katliamında hayatını kaybeden Elif Kanlıoğlu’nun anısına, Aydın’ın Didim ilçesinde Elif Kanlıoğlu 10 Ekim Barış Parkı açıldı.
Açılışta konuşan Elif’in babası Ümit Kanlıoğlu Ankara’da katledilen 102 insanın özgürlük, demokrasi ve barış talebiyle o alanda olduğunu vurgulayarak “10 Ekim’de de gördük ki bizde barış ve özgürlük talebi ya ölümle ya da cezaevleriyle karşılık buluyor ama umudumuz hiçbir zaman bitmedi, bitmeyecek. Tüm yıldırma çabalarına bugün buradaki kalabalık cevap olmuş oldu. Elif’imizin parkının mücadeleye ve gençlere katkısı olacağını düşünüyorum. Burayı yaptık, açtık ama yine aynı umutlarla hep birlikte korkmadan, yılmadan yaşatacağız” dedi.
10 Ekim Barış Mitingi’nin gerçekleştirilebilmesi için bedeller ödendiğini dile getiren KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, hükümetin ülkeyi OHAL ve KHK’lerle yönettiğini ve baskı politikalarının her geçen gün daha da arttığını vurguladı.
Gezen, “Şimdi bu parkta Elif’in güvercin kanadındaki su gibi yüzü karşımızda. Biz birbirimize sımsıkı sarılarak güzel günleri getireceğiz” diye konuştu.

‘SADECE ANILARINA DEĞİL, MÜCADELELERİNE DE SAHİP ÇIKACAĞIZ’
Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan da 10 Ekim sabahı barışı getirmek için yola çıkanların hak ve özgürlükler mücadelesinin önemli bir parçası olduğunu ve bu nedenle egemen güçlerin mücadelenin sesini kısmak için böyle bir saldırıya göz yumduğunu vurguladı.
Gürkan “Fail iki kişiden ibaret değildir. Şimdi dava görülüyor bilgiler ve belgeler gösteriyor ki hükümet, iktidar, sermaye o katliamın ortağıdır. Bugün IŞİD’le bağlantısı olanlar sokaklarda geziyorsa, sorumluluğu iktidarda arayacağız elbette. Oylar düştüğünde “Patlamalar oldukça bizim oylarımız artıyor” diye açık açık söylediler televizyonlarda. Şimdi yine operasyon hazırlığı içindeler. 10 Ekim’de sorumluluğumuz neyse bugün de görevlerimiz aynı. Bombalı saldırılar devam ederken kutuplaşmalar artıyor. Çünkü hükümet kendi siyasi çıkarını bu patlamalara bağlıyor. İktidardakiler kendilerini güvence altına alabilmek için yine iç çatışmaları ve kutuplaşmaları kanatmaktan geri durmayacak. ‘15 Temmuz’lara yeniden hazır mıyız, kefen giymeye hazır mıyız’ diye soruyorlar. Biz bu sorulara barış, özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam için mücadele ederek cevabımızı vereceğiz. İktidarın baskıcı ve kandan beslenen politikalarına, tek adam rejimine ve faşizme karşı, inadına demokrasi, barış, özgürlük diyeceğiz. Emeğin hak ve özgürlüklerinin kazanıldığı bir mücadele zemininde ilerleyeceğiz ve bu mücadelelerimizi ortaklaştıracağız. Sadece anılarına sahip çıkmak değil bütün değerlerimizi ve günlük görevlerimizi bize hatırlatacak bir park bu. Nasıl ki bugün Ekim Devrimi’nin 100. yılında ‘Ekim Devrimi geçmiş değil gelecektir’ diyorsak geleceğimizi bugün bu arkadaşlarımızın mücadelesi ile birleştireceğiz” dedi.


‘SOKAKLAR, PARKLAR ANMA YERLERİNE DÖNMESİN’
Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, “Gönül isterdi ki bir arada beraber olmak bu eserle olmasın. Ama maalesef ülkemizdeki bu kayıplar bizi bu şekilde bir araya getirmeye zorluyor. Ümit Babamıza, Öznur Annemize şunu söylüyoruz, ‘Hepimiz sizin evlatlarınızız, yalnız değilsiniz.’ Çok kısa bir zaman içinde bu kargaşalar, bu kan gölü inşallah durur. Mücadele ruhunu kaybetmesin gençlerimiz. 80’den sonra üniversite ve lise gençlerimiz alanlardan ayrıldı, ümidim bu mücadelenin yeniden kazanılması. Ülkemizin sokakları, parkları anma tablolarına dönmesin” dedi.

‘İNSANCA YAŞAM TALEBİNE CEVAP KATLİAM OLDU’
10 Ekim mitinginin şiarının ‘insanca yaşamak’ olduğunu söyleyen DİSK Genel Başkan Yardımcısı Cemal Poyraz, “Cevabı bize 10 Ekim katliamıyla verenlere inat mücadelemiz sürecek. Emeğin sömürülmesine karşı, emekçinin ve işçinin hakkı için, barış talebi için nice arkadaşımızı kaybettik ama yılmayacağız, mücadelemiz sürecek” dedi.


‘YAŞAMAK VE YAŞATMAK İSTİYORUZ DEMENİN KARŞILIĞI BU OLDU’
Eğitim Sen Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç ise “O gün barış talep edenlere katliamla yanıt verildi. Susturabileceklerini sandılar ama susmadık. 2 ay sonra bir grev daha gerçekleştirdik. O gün katledenler bugün emekçiler biat etsin diye ihraç ediyorlar. O gün katledilenlerin çığlığı olan barış akademisyenleri biat etmedi, öğretmenleri, akademisyenleri ihraç ettiler ama biat etmediler. Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz demenin karşılığı bu oldu… Elif’in sesi 17 Eylül’de Kartal Meydanında laik, demokratik, bilimsel eğitim mitinginde olacak. Hepinizi mitinge bekliyoruz” dedi.

‘NE OLURSA OLSUN MÜCADELE SÜRECEK’
CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı ve Elif Kanlıoğlu’nun kuzeni Avukat Turan Taşkın Özer ise şöyle konuştu: “Bir kız düşünün 20 yaşında… Babası diyor ki kızım dikkatli ol. Elif de diyor ki ‘Babam bu zamanda gitmeyeceğiz, ne zaman gideceğiz…’ İşte böyle gözü kara bir genç katledildi. Çok ciddi bir üzüntü yaşadık. Umarım bundan sonra böyle üzüntüler yaşanmaz. Onlar dövüşerek öldü, güneşe gömüldü. Elif de söylerdi ‘Güzel günler bize gelmez, biz güzel günlere yürümedikçe.’ Biz ne olursa olsun bu mücadeleyi vermeye devam edeceğiz.”
Konuşmaların ardından Barış Belgeselleri Kolektifi adına Elif Ergezen ve Elif Kanlıoğlu’nun abisi Emre Kanlıoğlu’nun hazırladığı ‘ELİF’ belgeseli gösterildi.

‘SOL KANADI KIRIK GÜVERCİN…’
Parkta yer alan Barış Heykelini yapan Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanat Fakültesi mezunu Heykeltıraş Olgaç Demirkol “Böyle bir park yapılması gündeme gelince, araştırdım ve Elif’i tanımış oldum. Çok güler yüzlü biri. Her şeye rağmen bir duruşu var ama gülüyor. Elif’in katıldığı miting bir barış mitingiydi bu sebeple güvercin çizdim ama sol kanadı kırık güvercin. Ve Elif’in yüzünü güvercinin sol kanadına yani patlamadaki şarapnel parçalarının üzerine çizdim. Boynu bükük güvercinin, gözleri kapalı ama Elif’e bakıyor. Ama 10 Ekim ilk değil son da olmadı… Bunun en büyük sorumlusu iktidar. IŞİD denen terör örgütü İstanbul’da cenaze namazı kıldı… İçişleri Bakanı ‘bunlar sinirli birkaç çocuk’ dedi. Bu tablonun sorumluları belli. 20 yaşında bir genç kız öldüğü için üzülüyorum, bu ülkenin geleceğiydiler ve hiçbir çıkar gözetmeden Ankara’daydılar. Barış için oradaydı hepsi ama hayatları elinden alındı. Bunu düşünerek 2 ayda tek başıma bu heykeli yaptım ve şimdi parka baktıkça, heykele baktıkça gurur duyuyorum iyi ki Elif’i okumuşum iyi ki öğrenmişim” diye konuştu.


İlgili haberler
10 Ekim Katliamı’nın ardından anneler anlatıyor...

10 Ekim’de barış için gittikleri Ankara’da yaşamlarını yitirenlerin yakınları anlatıyor: Adalete güv...

GÜNÜN FOTOĞRAFI: 10 Ekim’in mağduru kadınların ‘ad...

10 Ekim Katliamı anmasında kadınlar en önde yer aldı. Kardeşlerini, eşlerini, çocuklarını, arkadaşla...

10 Ekim davasının ardından...

10 Ekim Ankara Katliamı davası Avukatlarından İlke Işık davada son durumu ve ailelerin taleplerini a...