Eğitimde Maarif Modeli: 'Çocukları karanlığa sürükleyecekler'
Talim ve Terbiye Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı yeni müfredatı onayladı. Onaylanan müfredat içeriğinin çocuklar üzerinde yaratabileceği etkiyi Sosyolog Birgül Avdan ile konuştuk.

Talim ve Terbiye Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı yeni müfredat, “Maarif Modeli”ni geçtiğimiz gün onayladı. Birçok kesim tarafından tepki toplayan müfredat, Bakanlık onayına sunulacak. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim döneminden itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftan başlamak üzere kademeli şekilde uygulanacak.

Talim ve Terbiye Kurulunca onaylanan yeni öğretim programlarına, makam onayının ardından Bakanlığın internet sitesi üzerinden erişilebilecek.

Onaylanan müfredat içeriğinin çocuklar üzerinde yaratabileceği etkiyi Sosyolog ve Aile Danışmanı Birgül Avdan ile konuştuk.

Onaylanan yeni müfredatla ilgili “Maarif dediğimiz, kültüre dayalı bilgi ve beceri yönlerin gelişmesi ama eğitim dediğimiz de belli bir bilim dalında bilgi ve beceri kazandırma anlamına geliyor. ‘Maarif modeli’ çocukları belirli bir kültürel zeminde ilerletmek anlamına geliyor. ‘Kimin kültürü?’, ‘Hangi toplum?’, ‘Kimin ahlakı?’ gibi sorular geliyor aklımıza” diyen Avdan “Çok kısa bir sürede yine oldu bittiye getirdikleri bir eğitim müfredatı var ve çok tehlikeli. AKP’nin yıllardır yaptığı da bu. Hızlıca kendi politikaları doğrultusunda toplumun tamamını etkileyecek kararları oldu bittiye getiriyor” ifadelerini kullandı.

AKP’NİN BİÇTİĞİ ROLLER

Eğitim içeriğinin toplumda bir fikri dayatmanın yolunu açacağını vurgulayan Avdan, müfredatın çocuklar üzerindeki etkisi hakkında şunları söyledi:

“Eğitimin bu noktaya gelmesini sadece son süreçle değerlendiremeyiz. 2016 yılında kurulan Maarif Vakfı ve benzeri birçok vakıfın bu toplumda bir görevi vardı. Eğitim başta olmak üzere birçok alana nüfuz ettiler. ‘Ahlak‘, ‘erdem‘, ‘aile’ kavramları, ‘değerler’ eğitimi adı altında çocuklara korkunç şeyler öğretiliyor. Size bir örnek vereyim. Geçenlerde arkadaşımın evinde yemek yedikten sonra arkadaşımın 11 yaşındaki oğlu annesine, ‘Sofraya ben dokunmam. Sen kadınsın, sen kaldır’ dedi. Şok edici değil çünkü bunları öğreniyorlar. Bulunduğumuz sistemin içinde dayatılan ‘Kadın’ ve ‘erkek’ olma rolleri öğretiliyor çocuklara. Makbul kadın ve makbul erkek kavramlarıyla değerler eğitiminde karşılaşıyorlar.

‘HAK TALEP ETMEYEN’ BİR NESİL YETİŞECEK

Laiklikten tamamen uzak ‘kader’e bağlı bir hayat modeline alışıyorlar. İleride bu modelin etkilerinden biri ‘hak talep etmeyen’ bir neslin yetişmesi olacak. Çünkü çocuklar ‘öteki dünya’da alacakları olduğunu düşünerek bugünkü hallerine şükredecekler, yaşadıkları tüm sorunları ‘ilahi imtihan’ olarak görecekler. İşte AKP’nin de başından beri projesi bu. İtaat eden, dindar nesiller.

Bu eğitim müfredatının içinde ‘şehitlik’ güzellemeleri ve ‘feda’ ve ‘savaş’ propagandası çok yaygın. Çocukları küçük yaşlarda ölümle tanıştırıyorlar. Oysaki 13-14 yaşından sonra çocuklarda soyut ve somut kavramı gelişiyor. Ancak anaokulundan itibaren bu yeni sistem çocuklara ölümü tanıtıyor, olumluyor. Bu, çocuklar için psikolojik olarak büyük bir tahribat yaratacak. ‘Vatan’, ‘bayrak’, ‘din’ ve birçok kavram sadece AKP’nin ideolojileri doğrultusunda işlenecek.”

Bu tablonun dehşet verici olduğunu vurgulayan Avdan, durumun ciddiyetini hatırlattı:

“Bugüne kadar bu gericileşmenin maalesef önüne geçemedik. Yeterince örgütlü değildik. Şimdi gerçekten örgütlü bir mücadeleye ihtiyacımız var. Geleceğin karanlığa gömülmemesi için sadece söylemde değil fiilen birlikte hareket etmek zorundayız.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül