Edremit'te Ekmek ve Gül'ün çağrısıyla kadınlar kenti konuştu
Edremit Ekmek ve Gül okurlarıyla kaıdnların kentten beklentilerini konuştuk: ‘Güvenli kentler istiyoruz’

Edremit Ekmek ve Gül okuru kadınlar olarak 15 günde bir buluşmalarımız devam ediyor. Edremit'in Altınoluk Mahallesi'nde buluşan kadınların bu buluşmalarındaki gündemlerinde belirlenen emekli maaşları, temel tüketim maddelerine yapılan zamlar, vergi artışları ve yerel seçim vardı.

Edremit-Altınoluk arası dolmuş fiyatlarına gelen zam sonrası ise bazı kadın arkadaşlarımızın buluşmaya gelmesinin önünde engel oluşturdu. Emeklilerin yoğun katılım sağladığı toplantıda asgari ücretin çok çok altında ücret alan kadınlar, emekli maaşları ile geçinebilmenin imkânsız olduğunu söyledi.

Sıra yerel seçim gündemine geldiğinde Edremit’te yapılacak yerel seçim çalıştayı ile ilgili bilgi paylaşıldı. Bu çalıştayda yaşadığımız yerin sorunları ve çözüm önerileri dernekler, sendikalar, odalar ve siyasi partilerin katılımıyla tartışılacak ve bir kent sözleşmesi hazırlanacak. Kadınlar ise toplantımızda taleplerini dile getirmeye başladı.

KADINLAR KENTTEN BEKLENTİLERİNİ ANLATIYOR:

◾Ziraat Bankasından emekli olan Yıldız, "mahallemizde yalnız yaşayan çok fazla yaşlı insan var. Ben bu yalnız yaşayan kadınlardan birine bir süre yardımcı oldum. Kadın Almanca ve Kürtçe bildiği için, sohbet imkanımız olmadı. Bu yüzden belediyelerce evde yalnız yaşayan yaşlıların yaşamlarını daha uygun şartlarda sürdürebilmeleri için evde bakım üniteleri oluşturulmalı. Bu birim tarafından evde sağlık, alışveriş, temizlik gibi hizmetler verilirken aynı zamanda istihdam da yaratılmış olur" diyor.

 ◾Bir başka kadın arkadaş "kadınların ücretsiz olarak bir araya gelebilecekleri ortamlar oluşturulmalı, aktiviteler planlanmalı kadınlar için" diyor.

 ◾Bir çalışan kadın arkadaş aldığı ücretin kreş ücretini karşılamaya ancak yettiğini söyleyerek, belediyeler tarafından her mahallede ücretsiz kreşler olması gerektiğini belirtiyor: “Devletin kreşlerinin kadınların çalışma saatlerine uygun olmadığı için kadınların çoğu çalışamıyor.”

 ◾Cemile daha önce dolmuş durağında beklerken bir aracın çarpmasından ötürü yaralanmış, uzun bir süre tedavi görmüştü. Şimdi de bastonla yaşamını sürdürüyor. Diyor ki: "Sokakta köpek saldırısına daha çok uğramaya başladık. Bastondan mıdır bilmem geçen saldırıya uğradım ve yoldan geçenler beni zor kurtardı. Biz hayvan düşmanı değiliz. Onlar yok edilsin istemiyoruz. Belediyelerin hayvanların bakımını, takibini ve sağlıklı koşullarda yaşayabilecekleri barınaklar yapmalarını istiyoruz. Bunu yapabilecekleri imkanlarının olduğunu da biliyoruz.”

 ◾Yine bir süredir tel örgülerle çevrilen, halka kapatılan Şahinderesi ile ilgili de bir kadın arkadaş fikrini şöyle söyluyor: “Şahinderesi Kanyonu Altınoluk'un en güzel yerlerinden biri. Buranın ranta açılmaması, halkın ücretsiz olarak yararlanabilmesi için belediye ne gerekiyorsa yapmalı. Yok Milli Parklar şöyle demiş, yok kaymakamlık böyle demiş diyerek bu konu geçiştirilemez. Şahindere Dayanışma Platformu kuruldu halk tarafından. Eğer gücü yetmiyorsa gelsin halkla beraber burası için mücadele etsin." dedi.

 ◾Bir başka arkadaş, "Belediye otobüs seferleri çok az. Neredeyse sadece öğrencilerin giriş çıkış saatlerine endeksli. Hal böyle olunca da ulaşım hakkımızdan yararlanamıyoruz. Bindiğimiz durumlarda da öğrencilerle düşman durumuna düşürülüyoruz. Halbuki çözüm basit. Öğrencilerin giriş çıkış saatlerine ücretsiz öğrenci servisi konulabilir, diğer sefer saatleri de en çok birer saat arayla ayarlanabilir. Bunun için yeterince otobüs var. Karar vermeleri lazım, halk için belediyecilik yapacaklar mı, yapmayacaklar mı?" diyor ulaşımdan yakınarak.

 ◾Bir başka kadın arkadaş ise belediye yönetimlerinde daha çok kadının yer alması gerektiğini vurguluyor.

 ◾Sıra muhtar adaylarına geliyor. Bir arkadaş muhtarların ben merkezli olmasını eleştiriyor ve şöyle diyor: “Muhtarlıklar halk için halk ile birlikte, sokak temsilcilerinin, mahalle temsilciliklerinin örgütlendiği birimler olmalı. Mahallede yaşayanları ötekileştirmeyen, ortak sorunlara, örgütlü çözüm getiren birimler olmalı”

Yerel seçimler boyunca elbet tartışmalarımızı sürdüreceğiz ancak özetlemek gerekirse, kadınlar güvenli kentler istiyor, rantçı değil halkçı belediyecilik istiyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Balıkesir'de kadınlar, ‘Gericiliğe boyun eğmiyoruz...

Balıkesir Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar Balıkesir Merkez'de laiklik karşıtı uygulamalara,...

Eğitim sistemi karne öncesi iki çocuğun canını ald...

Muş’un Varto ilçesindeki Atatürk Ortaokulu öğrencisi iki kız çocuğu evde yaşamına son vermiş halde b...

Eğitim Sen’den yarıyıl değerlendirme raporu: Kız ç...

Yarıyıl değerlendirme raporunu açıklayan Eğitim Sen, ÇEDES ve diğer uygulamalarla eğitimde gericileş...