Edremit Kadın Platformu: Şiddete karşı, eşit, özgür, insanca yaşam için alanlara
Edremit Kadın Platformu üyesi kadınlar Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelerek 25 Kasım’da yapacakları açıklamaya çağrı yaptı.

Edremit Kadın Platformu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne çağrı yapmak için Cumhuriyet Meydanı’nda buluştu. Meydanda açıklama yapan kadınlar, drama gösterisi yaptı, türküler söyleyerek balon uçurdu. Kadınlar daha sonra “Diren” filmini izledi.

Edremit Kadın Platformunun açıklaması şöyle:

Edremit’te bugüne kadar yüzlerce kadın, erkek şiddeti ile karşılaştı ve bazıları canlarından oldu. Binlerce kadının olduğu gibi Edremitli kadınların da hikayesi hep aynı. Kadınlar sonu gelmeyen şiddet sarmalından kurtulamıyor. İşte Edremit’te katledilen kadınlar da benzer sebeplerle yakınındaki erkekler tarafından hem de en yakınındaki koca, baba, ağabey, vb. erkekler tarafından öldürüldüler. İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın çekilmesi daha da cesaretlendirdi erkekleri.

‘BİZ KADINLAR BU GİDİŞATA DUR DİYORUZ’

Bugünden itibaren kadın mücadelesinde adımlarımızı daha da hızlandıracağız, susmaya niyetimiz hiç yok. 25 Kasım Cuma günü Altınoluk’ ta 15.30’da Edremit Meydanı’nda 17.30 da alanlarda olacağız. Başta kadınlar olmak üzere tüm halkımızı Edremit ve Altınoluk’ta alanlarda görmek istiyoruz.

“Özgecan Aslan, Şule Çet, Ceren Özdemir, Gülistan Doku… Ve daha binlerce kadının hikayeleri hep aynı. “Erkekler onlar sırf hayır dediği için, kendilerinden boşandığı veya ayrıldığı için veya hiç birlikte olmak istemediği için kadınları öldürme cesaretinde bulunuyorlar. Kadınlar öldürüldüğünde dahi yine o kadınların hayatını mercek altına alan, yine kadınların tercihlerini sorgulayan, öldüreni değil öldürülen kadını suçlayan savcılardan, hakimlerden, medyadan, iktidardan, toplumdan bir bütün erkek egemenliğinden, her gün kadınların yaşam güvencesini elinden alan iktidardan güç alıyor”

İşte bu gidişata dur demek ve Kadına Yönelik şiddeti durdurmak için alanlardayız.

Kadınlar geçinemiyoruz diyor. Kadınlar iş istiyor. Kadınlar eşitlik istiyor. Kadınlar öldürülmek istemiyor. Özgür bir yaşam istiyor.


‘HER BİR CÜMLENİZ ŞİDDET OLARAK DÖNÜYOR’

İstanbul Sözleşmesinden imzanın çekildiği günden günümüze kadar yine yüzlerce kadın öldürüldü. Zaten uygulanmayan sözleşme tamamen kaldırıldı. Biz bitti demeden bitmeyecek. Bu sözleşme kadınları güvenceye alan sözleşmedir. Vazgeçmeyeceğiz. Biz kadınların uzun yılların mücadelesi sonucunda kazanım olan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetle mücadelede en etkin sözleşme iken bunu uygulayacağınız yerde kaldırıyorsunuz. Oysa İstanbul Sözleşmesi, hukuki güvencemizdir. İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmak kadına yönelik şiddete teşviktir.

‘BEKLEMEYE NİYETİMİZ YOK, BİRBİRİMİZİ SAVUNACAĞIZ’

İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın çekilmesi “Aile kavramı adı altında kadınların tüm yaşamı kuşatılıp eve hapsedilmesi sağlanacak, kreş ve sığınma evleri kapatılıp, kadınların eve kapatılması planlanıyor. Biz kadınların da bunu kabul edip beklemeye niyetimiz yok. Birbirimizi biz savunacağız. Edremit ‘te işlenen kadın cinayetlerine dur demek için yine alanlarda olacağız. Kadınlar gücünü birliğinden almaktadır. Gücümüzü kuşatamayacaksınız. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır! İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmeyeceğiz! Şiddete karşı; eşit özgür insanca yaşam için haydi alanlara! Edremitli kadınlara ve tüm halkımıza çağrımızdır. 25 Kasım Kadına Yönelik Uluslararası Mücadele Günü’nde alanlarda buluşalım.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Balıkesir Ekmek ve Gül Grubundan Evrensel ile daya...

Basın İlan Kurumunun Evrensel gazetesinin resmi ilan hakkını tümüyle iptal etmesine karşı, Balıkesir...

Keçiörenli kadınlar 25 Kasım'da sokağa çağrı yaptı

‘Yoksulluğa, güvencesiz, kayıt dışı sömürü koşullarında çalışmaya karşı 25 Kasım’da alanlarda olacağ...

TÜSİAD patronunun dile getirdiği ile işçi kadının...

Her 25 Kasım yaklaşırken şirketler şiddete 'ne kadar karşı oldukları' konusunda açıklamalar yapıyor....