Eba TV eğitimi ne kadar karşılıyor?
Kimi, öğretmenin gönderdiği video ile bir şeyler yapmaya çalışıyor, kimisi ise kendisi öğrenip çocuğuna bir şeyler öğretme derdinde. Kadınların ortak fikri: Uzaktan eğitim, eğitimin çok uzağında!

Okullar geçtiğimiz haftalarda tatil edildi ve uzaktan eğitime geçildi. Sincan Ertuğrulgazi Mahallesinde konuştuğumuz, okul çağında çocukları olan hiçbir kadın memnun değil uzaktan eğitim sisteminden. Hepsi ‘Çocukların verdiği bu ara nasıl kapanacak?’ diye kara kara düşünüyor.

MECBURUZ DİYE İSTEDİKLERİ ŞEYİ İZLETİYORLAR

Biri ortaokul, diğeri lise çağında 2 çocuğu olan Gülseren’in evinde bir bilgisayar olduğundan çocuklardan biri televizyondan, diğeri bilgisayar ile eğitimi takip ediyor. Gülseren, eğitimden memnun olmadığını, okulun yerini tutmadığını söylüyor. Çokça tartışılan ve velilerden çok tepki alan idam sahnesini sorduğumuzda da yüzünü buruşturuyor: “Evet, maalesef biz de gördük, hiç hoş değil bu yaştaki çocuklara bu tarz şeyler izletmeleri. Hem de iznimiz olmadan. Uzaktan eğitime mecburuz, çünkü okula gitmeleri gerçekten tehlikeli ama mecburuz diye de istedikleri şeyi bize izletemezler.”

WHATSAPP’TAN EĞİTİM

Filiz'in de bir ilkokul, bir de ortaokula giden iki çocuğu var: “İlkokuldaki kızıma henüz hiçbir eğitimi izletemedim. Eba TV’de ilkokula giremedik sorun var. Ortaokuldaki çocuğumun dersleri daha geride. Eba Tv'deki konular ise çok ileri. Her sınıfın müfredat düzeyi çok farklı. Öğretmenlerimiz WhatsApp'tan bizi yönlendirmeseler çocuklar hiç eğitim alamayacak.”

Kendisi bir devlet okulunda kantin işleten, 2. ve 5. sınıfta okuyan iki kızı olan Ayten de benzer şikayetleri paylaşıyor: “Okullar kapanınca ben de eve kapandım çocuklarla. Eşim neyse ki çalışıyor. Eba TV’de müfredat büyük kızın çok gerisinde, küçük kızın müfredatıyla alakasız. Yani hiç faydalanamadık. Çocukların öğretmenleri WhatsApp grubundan videolar gönderiyor çocukların seviyesine göre, onunla biraz toparlamaya çalışıyoruz.”

‘NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK’

Bir kuaförde çalışan Aslı, işyeri kapalı olduğundan çocuklarıyla birlikte evde: “İş yerim ne zaman açılır bilemiyoruz, evde çocuğumla oturuyorum. Uzaktan eğitimin bir ciddiyeti yok ama buna da mecburuz, çocukları başına zor oturtuyorum. Eğitim seviyeleri çok farklı, düzey aynı değil. Zaten gösterdikleri şeyler de malum. Ne yapacağımızı şaşırdık. Evde çalıştırmaya uğraşıyorum ama ben de her konuyu bilmiyorum. Bir yandan bu mesele diğer yandan ekonomik meseleler, iyice sıkışmış durumdayız.”

DEVLET OKULUNDA GİDEN ÇOCUK GERİ Mİ KALSIN?
Esma’nın okul çağındaki tek çocuğu özel bir liseye devam ettiği için yayınları Eba Tv’den takip etmiyorlar: “Bizim çocuk müfredat olarak daha ilerideydi, ders süresi de çok kısaydı Eba TV’de. Bizim okul bir televizyon kanalıyla anlaşmış, Eba TV ile olacak iş değil. Özel okulda olmasa çocuğumun eğitimi ciddi şekilde etkilenecekti.”
Nihan’ın da çocukları özel okula gidiyor. Okulun internet sitesinden okuldaki müfredata uygun canlı yayın yapılmaya başlayacağını söyleyen Nihan, bu süreçte eğitim konusundaki endişelerini şöyle paylaşıyor: “Şırnak'ta ilkokul 1.sınıf çocuklarının öğretmenliği yapan kuzenim, ‘Her çocuğun düzeyi farklıdır, her çocukla ayrı ayrı ilgileniyoruz, zaman zaman evlerine gidiyoruz, şu durumda Eba TV'de verilen eğitim o çocukların ihtiyacını asla karşılamıyor. Çocuklar çok geri kalacaklar, nasıl toparlayacağız bilemiyoruz’ diye endişesini bizimle paylaşıyor. Gerçekten de özel okulda okuyan çocuklara bakıyorum, okulları bir şekilde müfredatı uygulamanın yollarını güçleri yettikçe bulmaya çalışıyorlar ama devlet okulunda okuyan çocuklar hepten dışında kalıyor bu sistemin.”

İlgili haberler
Koronavirüs çıkan Akar Tekstil’de iş bırakan işçil...

İzmir Akar Tekstil işçileri, bir işçiye Kovid-19 teşhisi konması üzerine işbaşı yapmadı. Eli sopalı...

Evde kalamayan Derince Vergi Dairesi memuru korona...

Derince Vergi Dairesinde görevli memur Yeter Şen koronavirüsten hayatını kaybetti.

Eğitim emekçilerinin salgın günleri: Geçim, artan...

Salgın dolayısıyla okullar tatil edildi ancak eğitim emekçisi kadınların derdi bitti mi? Kendilerind...