Duygu Delen davası: Sanık Mehmet Kaplan heyete küfür etti, kapıyı yumrukladı
Beşinci duruşması görülen Duygu Delen davası 2 Aralık’a ertelendi. Tutuklamanın devamı kararına öfkelenen sanık Kaplan heyete küfürler savurarak kapıları yumrukladı.

13 Ağustos 2020’de Mehmet Kaplan’ın evinin balkonundan düşerek şüpheli şekilde hayatını kaybeden Duygu Delen’in davasının beşinci duruşması gerçekleşti. Mehmet Kaplan’ın tutuklu yargılanmasına devam kararı veren mahkeme, duruşmayı 2 Aralık tarihine erteledi. Mahkemede kararın açıklanmasının ardından sanık Kaplan heyete küfür ederek kapıyı yumrukladı.

‘TUTUKLANMA KARARINA NEDEN OLAN KOŞULLARDA DEĞİŞİKLİK YOK’

Duygu Delen, Gaziantep Batıkent Mahallesi'nde, 13 Ağustos 2020 tarihinde, erkek arkadaşı Mehmet Kaplan'ın 4. Katındaki evinin balkonundan şüpheli bir biçimde düşerek yaşamını yitirdi. Mehmet Kaplan, "kasten öldürme", "cinsel istismar", "yağma" ve "hakaret" suçlamasıyla tutuklandı. Hakkında, ağırlaştırılmış müebbet ve 32 yıla kadar hapis cezası istenen Kaplan'ın yargılanmasına, Gaziantep 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Duruşmada ilk sözü alan Delen ailesinin avukatlarından Mehmet Balcı, bir önceki duruşmada sanığın tahliyesine karar verilmesinin güvensizlik duygusu oluşturduğunu söyledi. İtirazları üzerine sanığın yeniden tutuklandığını aktaran Balcı, sanığın tutuklanmasına neden olan koşullarda hiçbir değişiklik olmadığı için sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istediklerini söyledi.

Salonda Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi adına gelen Avukat Bilge Girgin, "Amacımız tüm Türkiye’de kadın cinayetlerinin önüne geçebilmek. Bundan dolayı mahkemeye katılma talebimiz var" diyerek heyete dilekçe sundu.

KAPLAN: DUYGU BENİM İÇİN ADALETİ İSTERDİ

Duruşmaya SEGBİS ile katılan Mehmet Kaplan, kimsenin adaletten bahsedemeyeceğini söyleyerek, "Bugün Duygu burada olsaydı en çok o benim için adaleti isterdi. 15 aydır yargılanıyorum. Savunma yapacakken sözümü kesiyorsunuz, konuşmama izin vermiyorsunuz. Tahliyemi talep ediyorum" diye konuştu.

Sanık Mehmet Kaplan’ın avukatlarından Enes Akbulut müvekkilinin ifadelerinin aksini gösteren bir delilin olmadığını, bu yüzden bir önceki duruşmada tahliyesine karar verildiğini ancak yapılan eylem ve basın açıklamalarının kamuoyunu yanlış yönlendirmesinden dolayı davanın etkilendiğini söyledi. Cinayet kanıtının olmadığını ifade eden Akbulut sanığın tahliyesini talep etti.

HEYETE KÜFÜR ETTİ, KAPIYI YUMRUKLADI

Mahkeme, adli tıp raporu henüz gelmediği için davayı 2 Aralık 2021’e erteledi. Mevcut delillerden dolayı sanık Mehmet Kaplan’ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Kararın açıklanmasının ardından Mehmet Kaplan heyete küfür etti, alkışladı ve kapıya yumruk attı.

Duruşmada mahkeme başkanı tarafından sanığın avukatları dışında herkesin sözünün sık sık kesildiği fark edildi.

‘DELİLLER CİNAYET İŞLENDİĞİNİ GÖSTERİYOR, KAPLAN CEZA ALACAK’

Duruşmayı değerlendiren Delen ailesinin avukatlarından Ömer Faruk Akan, sanık ve müdafilerin genel olarak soruşturma esnasında Hakan Kar'ın raporu ile ilgili beyanda bulunduğunu dile getirdi. Hakan Kar'ın yazdığı raporun dosyadaki en tarafsız ve bilimsel rapor olduğunu belirten Akan, raporun bertaraf edilmeye çalışıldığını söyledi. Raporun bertaraf edilemeyeceğini düşündüğünü belirten Akan, "bugünkü duruşmadaki heyet zaten geçici bir heyetti. Dosya zaten çok kısa bir zaman önce Adli Tıp'a gönderildi. Onun dönüşü bekleniyordu, bugün yeni bir gün verileceği belliydi. Tutukluluk halinin devam kararı doğru bir karardı çünkü 11. Ağır Ceza'nın kararından beri dosyada bir değişiklik olmadı yeni bir delil eklenmedi. Mevcut delillerin tamamı cinayet işlendiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı. Duruşma esnasında sanığın avukatlarının basın açıklamalarına yönelik ifadelerini değerlendiren Akan, “hem sanık hem sanık savunmanları bizim basın açıklaması yapmamıza karşı beyanda bulundular. Bu doğru bir yaklaşım değil. Mahkeme üzerinde açıklamanın herhangi bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Duruşma sonrası sanığın heyete karşı tavrı da tutanağa geçirilmeliydi ama heyet bunu yapmadı. Biz netice itibariyle ceza alacağını düşünüyoruz" dedi.


DURUŞMA ÖNCESİ KADINLARDAN AÇIKLAMA

Duruşma öncesi Gaziantep Demokratik Kadın Platformu adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan Avukat Dilan Aydın, “Biz buradayız, demeye geldik, kadınlar şüpheli şekilde bir yerlerden düşerken ne hikmettir ki babalarının, kocalarının, abilerinin silahlarıyla şüpheli şekilde kendilerini öldürürken, trans bireyler şüpheli şekilde evlerinde ya da yol kenarlarında ölü bulunurken, erkek şiddeti şüpheye yer bırakmayacak ölçüde artıyor ve hayatlarımızı bizden çalmaya devam ediyor” dedi.

MAHKEME ADLİ TIPIN KARARINA RAĞMEN EV HAPSİ VERMİŞTİ

Adli tıp kurumunun dava dosyasına sunduğu raporda Duygu Delen’in düşerken bilincinin kapalı olduğu yönünde bir tespit yaptığını söyleyen Aydın, “Buna rağmen Sanık Mehmet Kaplan’ı ev hapsi ile ödüllendiren yüce mahkeme Mehmet Kaplan’ın tutukluluğu için yeterli şüpheyi bulamadı. Yani mahkeme bize şunu söyledi: Duygu’nun bilinci kapalı olabilir ancak yine de bilinci kapalı halde kendisini balkondan atmış olabilir” diyerek karara tepki gösterdi.

Aydın, şöyle devam etti: “Mahkeme, şehrin varlıklı, önde gelen yatırımcı ailelerinden birinin oğlu olan sanığın hareket özgürlüğünü 17 yaşındaki Duygu’nun yaşam hakkından daha değerli görüyorum dedi. Tıpkı Sanık Mehmet Kaplan’ın ehliyetsiz ve alkollü şekilde araba sürerken çarpıp öldürdüğü bir başka kadının, Zeynep Berna Atay’ın yaşam hakkından daha değerli gördüğüm gibi dedi.”

‘MAHKEME TUTUKLAMA KARARINI KAMUOYU BASKISI SEBEBİYLE VERDİ’

Adli tıp raporunda, Duygu’nun Mehmet Kaplan tarafından nitelikli cinsel istismara ve ağır fiziksel şiddete maruz bırakıldığının tespit edildiğini ifade eden Aydın, “Zaten sanığın da bu yönde ikrarı olmasına rağmen mahkeme tutuklu yargılama kararını bu sebepten değil, itirazlar ve kamuoyu baskısı sebebiyle verdi. Devleti, yargısı, polisi, bakanı artık gizlemeye ihtiyaç duyulmayacak şekilde bunu söylüyor bize; bir erkek seni öldürebilir ve ben onu serbest bırakabilirim. Ben onu etkili şekilde cezalandırmak istemeyebilirim. 28 Temmuz 2021 tarihinde gene Antep’te Damla Aycan’ın uzun namlulu silahla yaşamını kaybettiği olayda baş şüpheli koca Mehmet Aycan’ı serbest bırakırken de aynısını söyledi bize” dedi.

Son olarak Aydın, “Artık yeter. Biz artık ayrıcalıklı faillerin kayırılmadan yargılandığı, şiddet suçlarının cezasız bırakılmadığı, yaşam hakkımızın çalışma hakkımızın huzurlu bir ailede ve toplumda var olma hakkımızın devletin sistemli politikalarıyla elimizden alınmadığı bir düzen istiyoruz. Bir artık erkek şiddetine karşı caydırıcı cezalar düzenleyen bir hukuk devleti istiyoruz” diyerek basın açıklamasını sonlandırdı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Duygu Delen için adalet istiyoruz

Eski erkek arkadaşı Mehmet Kaplan tarafından işkenceye uğrayıp ‘İntihar etti’ denilen Duygu Delen’in...

Duygu Delen'i öldürmekle suçlanan fail Mehmet Kapl...

Duygu Delen'i öldürmekle suçlanan ve ‘ev hapsi’ şartıyla tahliye edilen fail Mehmet Kaplan yeniden t...

Duygu Delen'in annesi: Mehmet Kaplan'a verilen ev...

Duygu Delen'in ölümünde ağırlaştırılmış müebbet ve 32 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan M...