Diyarbakır’da 22 kadın gözaltına alındı
Diyarbakır’da, Rosa Kadın Derneği ve birçok adrese polislerce düzenlenen operasyonlarda aralarında siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu 22 kadın gözaltına alındı.

Diyarbakır’da, Rosa Kadın Derneği ve birçok adrese polislerce düzenlenen operasyonlarda aralarında siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu 22 kadın gözaltına alındı.

Diyarbakır Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Rosa Kadın Derneği ile bir çok adrese, sabah saatlerinde polislerce baskın düzenlendi. Evlerde yapılan aramaların ardından çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “legal yapı altında örgütün kadın yapılanması içerisinde faaliyet gösterip örgütsel görüşme, yürüyüş ve toplantı düzenledikleri” iddiasıyla aralarında kadın örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu 33 kişi hakkında yakalama kararı çıkardığı belirtildi.

Diyarbakır Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Rosa Kadın Derneği’ne sabah saatlerinde polislerce baskın düzenlendi. Dernekte polis araması sürerken, kentte birçok adrese de baskınlar yapıldı. Baskınlarda şimdiye kadar aralarında TJA aktivistleri Zelal Bilgin ve Sevim Biçici, Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Necla Tamriş, DBP MYK üyesi Zeynep Üren, DBP İl Eşbaşkanı Seval Gülmez, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun’un basın danışmanı Gurbet Özel, JİNNEWS muhabiri Beritan Canözer, Barış Annesi Nezahat Teke, Diyarbakır Kadın Akademisi üyesi Figen Aras, HDP Kayapınar eski Eşbaşkanı Besile Narin, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri Bahar Karakaş Uluğ, Şehriban Zoğurli, Ruken Bekalp, MED-DER Eşbaşkanı Şilan Kan, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) MYK üyesi Satiye Ok ile Nurşen Akbal, Ayşan Kanuş Zengin, Leyla Akgül’ün de aralarında bulunduğu 22 kadın gözaltına alındı.

Fotoğraf: MA

Rosa Kadın Derneği’ne sabah saat 06.30’da gelen polislerin, kapı ve alarmı kırdıktan sonra içeri girdikleri belirtildi. Dernekte kimse olmadan arama yapan polislerin, eşyaları önce dağıttığı sonra da topladığı kaydedildi. Polisin dernekteki araması sürüyor.(MA)

DENETLEME ÖNCESİ EVRAKLARA EL KOYDULAR

Gözaltılara ilişkin Rosa Kadın Derneği’nde açıklama yapıldı. Rosa Kadın Derneğinin avukatı Elif Tirenç İpek, derneğe ve kadına yönelik tutumun değişmediğini ifade ederek, 2020’de başlatılan bir soruşturma dosyası kapsamında derneğe baskın yapıldığını söyledi. Kolluk tarafından hukuksuz bir şekilde dernekte arama yapıldığını ve soruşturmanın gizli tutulduğunu belirten İpek, “İki saatlik aramayı avukatlara haber vermeden yaptılar. Birçok evrakımıza el konuldu. Arama işlemlerinin usulsüz olduğunu dile getirdik ancak bu evraklar incelenmeden alındı. Hiçbir evrakımızın içeriğine dair savcının bilgisinin de olmadığını gördük” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Geçtiğimiz yıl derneğe yapılan operasyonda incelenen ve el konulmayan pankartlara el konulduğunu belirten İpek, “Bugün yapılan operasyonun gerekçelerini bilmiyoruz ancak kadın hakları yürüten bir kurum olduğumuz için buna dair saldırı kapsamında geliştiğini düşünüyoruz. 8 Nisan'da derneğimiz denetlenecekti, bunun hazırlığı içindeyken tüm evraklarımıza el konuldu. Tutulan arama tutanağını örneğini vermediler, savcıyla görüşmemiz üzerine tutanağın sadece fotoğrafını çektirdiler” dedi.

İpek, aramaya katılmak isteyen avukatlara GBT yaptırılmak istendiğini ve itirazları sonucunda vazgeçtikleri söyleyerek, “Gerekçeyi bilmiyoruz, soruşturma dosyasına dair herhangi bir bilgimiz yok. Ancak bunun geçen yılki süreçten bağımsız olmadığını düşünüyoruz. Hiçbir materyalde suç unsuru yok. Suç unsuru varsa bildirin dememize rağmen hiçbir açıklama yapılmadı, bize şubede inceleyeceğiz denildi” dedi.

'BU SALDIRILAR SİSTEMATİK DEVLET ŞİDDETİDİR'

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, derneklerine yönelik geçen yıl yapılan operasyonu hatırlatarak, yargı tarafından kadın mücadelesi yürüten kadınlara yönelik bir soruşturma dosyası oluşturulduğunu söyledi. Kaya, “Biz Rosa Kadın Derneği olarak kadın cinayetlerinin, kadın kırımına ulaşmasına karşı bir mücadele yürütüyoruz. Yürüttüğümüz bu mücadelede taciz, tecavüz, erken yaşta evlendirmeye karşı, İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmeye karşı, nafaka hakkının gasp edilmesine karşı birtakım eylem ve etkinlikler yaptık. Bunların hepsi şu anda yargılandığımız dosyanın içerisinde var. Bu gün yapılan operasyonda gözaltına alınan kadın arkadaşlarımızın bir çoğu bu kapsamda bu tür eylem ve etkinliklerden dolayı alındılar. Toplumun içerisindeki kadının sistematik bir şekilde şiddete maruz kalması nasıl bir devlet politikası ise bugün kadın mücadelesine karşı tüm bu saldırılar da sistematik devlet şiddetidir. Hak talebimizden ve birbirimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu haksızlık karşısında sesimiz çok güçlü çıkacak” dedi.

Rosa Kadın Derneği sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "Hukuksuz bir şekilde kapı kırılarak,alarm sistemi koparılarak ve hiç bir yönetici olmadan arama yapılmaya başlandı. Sistematik olarak bize uygulanan yargı tacizini kabul etmiyoruz. Kadınlara dönük iktidarın yürüttüğü nefret,sindirme politikalarına karşı vardık, varız, var olacağız" demişti.

  
KADIN ÖRGÜTLERİ TEPKİ GÖSTERDİ

Kadın örgütleri #KadınMücadelesiEngellenemez hashtagi altında kadınlara ve kadın örgütlerine yapılan gözaltılara, ev baskınlarına tepki gösterdi.

  
  
  
  
  
  
  
  
  

Manşet Fotoğraf: Jinnews

İlgili haberler
Rosa Kadın Derneği: STK’lere kayyum teklifi ile bi...

Derneklere kayyum atama yetkisi veren düzenlemeye ilişkin Ekmek ve Gül’e konuşan Rosa Kadın Derneği...

Bölge’de şiddet, istismar, tecavüz, kadın intiharl...

İhraç edilen Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Gülizar İpek Bölge’de şid...

Anayasa'dan Medeni Kanuna haklar tehdit altında

Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı ne anlama geliyor? Kadınların hangi...