Denizli'de okul masraflarına tepki: ‘Bir okul çantası kaç liraya doluyor?’
Denizli Bilimsel ve Kamusal Eğitim Hakkı Platformu, artan eğitim masraflarına tepki göstererek Candoğan parkında basın açıklaması yaptı.

Denizli Bilimsel ve Kamusal Eğitim Hakkı Platformu, Candoğan parkında yaptığı basın açıklamada iktidara "Bir okul çantası kaç liraya doluyor?" diye sordu, artan eğitim masraflarına tepki gösterdi. Açıklamaya katılanalr "Derin yoksulluk öğrencilerimizi vuruyor", "Ücretlere ek zam, okullarda ücretsiz yemek" dedi. Candoğan parkında gerçekleşen basın açıklamasında yapılan mizansen ile en ucuz okul çantasının kaç liraya dolduğu hesaplandı. 

DEVLET EĞİTİM İÇİN ADIM ATMALI

Basın açıklamasını platform adına Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı okuyan Hüseyin Özdemir, bir okul çantasını doldurmanın toplam maliyetinin, öğrencinin sınıf seviyesine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değiştiğini belirtti. Özdemir, "İlkokul öğrencisi için temel kırtasiye malzemeleri hesaba katıldığında toplam maliyet 3 bin ile 5 bin lira arasında değişmektedir. Ortaokul ve lise öğrencileri için bu maliyet 6 bin lirayı geçmiştir. Eğer teknolojiye yönelik ihtiyaçlar (tablet, hesap makinası gibi ) da eklenirse, bu rakamlar 10 bin liranın üzerine çıkmaktadır. Eğitim masraflarındaki artışlar, özellikle düşük gelirli ailelerin çocuklarının eğitime erişim imkanlarını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Birçok aile, yaşanan hayat pahalılığı nedeniyle çocuklarının en temel okul ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Devletin nitelikli ve ücretsiz eğitim için adım atması gerektiğini vurgulayan Özdemir, "Eğitimde giderek artan piyasalaştırma ve ticarileştirme politikaları yerine, kamusal eğitim anlayışı benimsenerek eğitime erişimin önündeki tüm engeller kaldırılmalı ve tüm öğrencilerin eşit şartlarda eğitim alması için gerekli adımlar acilen atılmalıdır" dedi.

EN UCUZ OKUL ÇANTASI 2 BİNDEN FAZLA

Açıklamanın ardından yapılan mizansende Eğitim Sen Denizli Şube Yürütme Kurulu üyesi Esma Aydın okul çantasının fiyatından başlayarak kalem, defter, boya fiyatlarını tek tek sayarak eksikli haliyle en ucuz okul çantasının 2 bin 140 liraya dolduğunu açıkladı. Eylem sloganlarla sona erdi. 

BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ SAĞLIKLI YEMEK VERİLSİN

Açıklamanın ardından Ekmek ve Gül'e konuşan kadınlar çocuklar için okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemeğin verlmesi gerektiğine dikkat çekti.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül