Çorum’da kadınlar 25 Kasım panelinde buluştu
Çorum’da Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi ve Çorum Alevi Kültür Merkezi Derneği çağrısıyla 25 Kasım paneli düzenlendi.

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinden Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi ve Çorum Alevi Kültür Merkezi Derneği çağrısıyla “kadına karşı şiddetle mücadele” konulu bir panel düzenlendi.

Çok sayıda kadının katıldığı panele siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de katıldı. Panelde konuşan Avukat Burçin Solmaz Polat ve KESK Genel Merkez Yöneticisi Elif Çuhadar birer konuşma yaptı.

Şiddete uğrayan kadınların hangi yasal yollara başvurması gerektiğini anlatan Polat, “Şiddete uğradığınızda ilk yapacağınız iş polise, jandarmaya, valiliğe ve kadın örgütlerine başvurmaktır” dedi.
Konuşmasında 6284 sayılı kanun hakkında bilgi veren Polat, Türkiye’nin de taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin önemli yükümlülükler getirdiğini ancak hükümet tarafından sözleşmede belirtilen hususlar ile ilgili gerekenin bir türlü yerine getirilmediğini söyledi.

Kadın cinayetlerinin kader olmadığını, önlenebileceğini kaydeden Polat, “Ancak, ‘hamile kadınlar sokağa çıkmasın’, ‘kadınlar sokak ortasında kahkaha atmasın’ gibi söylemler kadına şiddeti meşrulaştırıyor. Kadına yönelik şiddetin önlenmemi mümkün, ancak haklarımızı bilirsek” şeklinde konuştu.

‘ŞİDDETİN TEMELİNDE KAPİTALİZM VAR’
KESK Genel Merkez Yöneticisi Elif Çuhadar ise kadına şiddetin temelinde kapitalizmin yattığını belirterek, şiddete uğrayan tüm toplum kesimlerinin birlikte mücadele ederek gerçek bir halk demokrasisini kurmaları gerektiğini söyledi.Çuhadar Türkiye’de yaşanan şiddete dikkat çekti. 2017’de 24 bin, 2018’de ise 28 bin kadının şiddete uğradığı gerekçesiyle resmi makamlara başvurduğunu, bunun bir de resmi makamlara başvurulmayan tarafının olduğunu belirtti: “Kadınlar bu toplumun yarısıdır. Bizi eşitsiz kılan, uygulanan politikalardır. Bizler insan olarak eşitiz. Hiçbir şiddet meşru değildir, haklı değildir” ifadelerini kullandı.

Bugün ülkeyi yönetenlerin 12 Eylül’ün eğitim sisteminin içerisinden geçen nesiller olduğunu, 10-15 yıl sonra ülkeyi yönetecek nesillerin ise bugünkü eğitim sisteminin içerisinde geçen nesiller olacağını söyleyen Çuhadar, şiddetin temelinde yatan unsurların iyi irdelenmesi gerektiğini kaydederek, “Şiddetin altında yatak pek çok neden var. Ama en temel nedeni, kapitalizmdir. Sistem topluma, güvencesiz çalışmayı, az ücretle çok iş yapmayı, yalnızlaştırmayı dayatıyor. Birbirinizin derdine ortak olmayın diyor. Televizyonların kadın programlarına baktığınızda ise ‘benden daha da kötüsü varmış’ dedirterek sabretmemizi istiyor. Tüm bunlara karşı ancak örgütlü mücadeleyle sesimizi yükseltebiliriz. Sistemin bu dayatmasına ‘başka bir dünya mümkündür’ diyebilmenin yollarını aramalıyız” şeklinde konuştu.

Panel daha sonra soru-cevap şeklinde devam etti.

İlgili haberler
Petrol-İş üyesi kadınlar 25 Kasım’da bir araya gel...

Petrol İş üyesi kadınlar, kadına yönelik şiddetin, çifte ezilmişliğin, sömürünün son bulması için mü...

Çukurova Üniversitesi’nde 25 Kasım Etkinliği: Kadı...

Adana Çukurova Üniversitesi’nde “Kadın Cinayetleri ve Medya” paneli düzenlendi

25 Kasım’da erkekler ekrana çıkmış ‘yarım kalma’ d...

Kadınlar erkeklerle eşit haklara sahip bireylerdir mesele bu kadar basit, açık ve bilimsel aslında....