Çocuk istismarlarına üniversiteli kadınlar ne diyor?
Toplumda infial yaratan çocuk istismarlarını, Çukurova Üniversitesinden kadınlara sorduk. Kadınlar, yargının ve eğitimin yetersizliğine tepkili.

Adana’da 4 yaşındaki çocuğa yapılan istismar son günlerde kadınlar arasında en çok tepkiye neden olan olaylar arasında yer aldı. Biz de Çukurova Üniversitesinde okuyan kadın öğrencilerle ülkede çocuk olmayı, istismarların neden kaynaklandığını ve çözüm için neler yapılabileceğini konuştuk. Yargının uygulamadaki sorunlarına dikkat çeken ve buna tepkili olan öğrencilerin çocuk istismarlarının hiçbir gerekçe ile cezasız kalmaması talebi öne çıkarken, eğitimin ve toplumun çocuk istismarı konusunda bilinçlenmesinin de bu konuda çözüm getiren önemli ihtiyaçlardan olduğu söylendi.

YARGI YETERSİZ KALIYOR
İlk olarak konuştuğumuz Ekonometri 3’üncü sınıf öğrencisi Gül, son yıllarda artan kadın cinayetleri, istismarlar ve kadına yönelik şiddetin içler acısı olduğunu ifade etti. Yargının bu konuda yetersiz olduğunu belirten Gül, “Cezaların tatmin edici olmaması suçluları ve suça yatkın olanları teşvik ediyor” dedi. İstismarları önlemek için ne yapılmalı sorusuna ise herkesin idamın gelmesini çözüm olarak gösterdiğini hatırlatan Gül “ Fiziksel şiddet ve hak ihlali bizi suçu işleyenle aynı kefeye koyar bu yüzden mantıklı bulmuyorum, somut hapis cezalarının, müebbetlerin daha çok ağırlaştırılması gerekiyor” dedi.

EĞİTİM SİSTEMİ YETERSİZ VE BU ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜ ARTIRIYOR
İşletme Bölümü 3’üncü Sınıf öğrencisi Merve de günümüzde en önemli sorunlardan birinin çocuk istismarı ve buna karşı alınmayan önlemler olduğundan bahsetti. Ailelerin ve okulların çocuklara küçüklükten itibaren karşı cinse nasıl davranılması gerektiğini anlatmasının da önemli olduğunu söyleyerek şöyle ekledi: “Ama ne yazık ki eğitim sistemimiz baştan yanlış, bu da çözümsüzlüğü arttırıyor.”

HAYIR BU BÖYLE GİTMEMELİ!
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 1’inci Sınıf öğrencisi Fatma ise öfkesini “Kelimelerin bittiği yerdeyiz’’ diyerek dile getirdi. Fatma, bugün Türkiye’nin, insan, kadın ve çocuk haklarına yönelik birçok şeyi geriye götürdüğünü ve götürmeye devam ettiğini söyledi: “Böyle devam etmemesi için ‘kıskanılası’ yasaların düzenlenmesi, ceza indirimlerinin son bulması, serbest bırakılan istismarcı sayılarının sıfıra düşürülmesi gerekir” dedi. Toplumun bilinçlenmesi gerektiğini söyleyen Fatma “4 yaşındaki kız çocuğumuz cinsel istismara uğradı. Hayır bu böyle gitmemeli” diye konuştu.

EĞİTİM SİSTEMİNİN DE SORUMLULUĞU VAR
İstatistik son sınıf öğrencisi Dilek ise, “çocuk istismarı, bozuk düzenin getirmiş olduğu ve bu düzende üstünün kapatılması mümkün olmayan ciddi bir sorun” dedi. Yasaların ağırlaştırılması gibi durumların çocuk istismarını engellemeye tek başına yetmeyeceğini dile getiren Dilek, “Anne ve babaların bu konuda çocuklarına gereken eğitimi vermesi gerekmektedir. Toplumun bilinç kazanması eğitimle mümkündür. Aksi takdirde çocuk istismarı kötü bir hal alır ve durumun ilerlemesine neden olur. Toplumun her kesimini ilgilendiren bir sorun olarak çocuk istismarının engellenmesi sürecinde sorunu eğitimsiz çözemeyiz. Her birey kendine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmelidir’’ dedi.

İlgili haberler
Çocuk istismarında çözüm göstermelik komisyonlar d...

Çocuk istismarını araştırmak için daha önce kurulan komisyonun bir tek önerisi bile gündeme alınmaz;...

Ülkenin dört bir yanından çocuk istismarına tepki

Çocuk istismarına karşı tepkiler devam ediyor. Ülkenin dört bir yanında sokağa çıkan kadınlar çocuk...

Çocuk istismarında odak ceza değil ‘önlem’ olmalı

Çocuk istismarı davalarına da bakan Hakim Murat Aydın anlatıyor: ‘Sadece yasalarla meseleyi çözemeyi...