Pandemi sürecinde alınan önlemler özellikle Mart-Haziran aylarında bir çok kişinin evinde kalmasına yol açtı. Bu önlemler ile birlikte ortaya çıkan önemli problemlerin başında aile içi şiddet ve istismarın geldiği düşünülüyor.
Birleşmiş Milletler raporuna göre kadınlar ve çocuklar en çok kendi evlerinde tehdit altında. Aynı zamanda karantina durumu, kadınların davranışlarının çok daha yakından ve ayrıntılı kontrol edilmesine de neden oldu. Bu yüzden kadınlar şiddet ve istismar failleriyle aynı yerde olmalarından dolayı yardım hatlarını da arayamadılar.
Kovid 19 salgınının yayılmasını engellemek amacıyla alınan karantina önlemleri neticesinde eve kapanmak zorunda kalan ailelerde şiddetin artıp artmadığı incelenmek amacıyla Bilgi Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nden akademisyen ve öğrencilerin yürüttüğü “Birlikte başarabilecek miyiz” projesi sona yaklaştı. AB ve Sivil Düşün desteği alan Çocuk Gelişimi ve Eğitimi mezunlar Derneği’nin projesinde, dezavantajlı gruptaki kadın, çocuk ve engellilerin hak arayışlarında ses olmaya ve pilot bölge olarak seçilen İstanbul Dolapdere bölgesinde bulunan hedef kitlenin ihtiyaç ve sorunları belirlenmeye çalışıldı.
Çalışma için 75 haneden kadınlara ulaşıldı. Bazı kadınlar pandemi süreci nedeniyle çalışmaya katılmazken, bazıları konu ile alakalı beyan vermekten kaçındı. Bu nedenle 23 kadın ile görüşmeler gerçekleştirildi.
Projenin ön raporuna göre aile içi şiddetin ve tartışmaların kaynağı olarak ekonomik darboğaz ve işsizlik öne çıktı. Sözel şiddetin nerdeyse her hanede arttığı gözlendi.
Görüşmeleri gerçekleştiren akademisyenler ve öğrenciler görüşülen çoğu kadının, kendileri yokken çocukları ile ilgilenecek kimse olmadığı için görüşmeye çocuğuyla geldiklerini söyledi. Bunun dışında görüşülen kadınların bazılarının ilk defa bir kampüste bulunduğunu ve heyecanlarını onlarla paylaştıklarını ifade etti.
Proje çerçevesinde hazırlanacak son raporun ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına ulaştırılması planlanıyor. Bölüm akademisyenleri ve öğrencileri konuyla ilgili verileri sosyal medyada afiş, söyleşi ve röportajlarla yagınlaştırılmak ve konuya dikkat çekmek istiyor.
İlgili haberler
Pandemi geçici dayanışma kalıcı olsun!
Hayatlarımızı tümden değiştiren pandemi, kimimiz için ailemizi bile daha yakından tanımamızı sağlıyo...
Patronlar pandemiyi bahane ederek ramazan erzaklar...
Koronavirüs sürecinde Bursa’daki işçi kadınların yoksullukla başı dertte. Ücretsiz izne çıkarılan ka...
Hemşireler; pandemide görünenin ötesi
Bugün hemşire emeğinin bu kadar görünür olması, meslektaşlarımızın, yaşadıkları gayriinsani koşullar...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.