‘Cinsel suçların af kapsamına girecek olmasından endişeliyiz’
İnfaz paketindeki son değişikliklerle kasten öldürme, cinsel saldırı gibi suçları işleyenlerin tahliye edileceği konuşulurken İzmir kent Konseyi Kadın Meclisleri Birliği düzenlemeye tepki gösterdi.

AKP-MHP ortaklığıyla hazırlanan İnfaz paketindeki son değişikliklerle kasten öldürme, uyuşturucu madde imal ve ticareti, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı suçlarını işleyen bütün suçluların tahliye edileceği konuşulurken, kadın örgütleri durumu tepki gösteriyor. Bu suçlardan hüküm giyenlerin tahliyesiyle birlikte kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin artacağı görüşünde ortaklaşan kadınlar ‘endişe duyduklarını’ dile getiriyor. İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisleri Birliği de yaptığı açıklamayla birlikte endişelerini dile getirdi. Kadın Meclisleri Birliğinin yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

TBMM Başkanlığına sunulan infaz kanunu değişikliklerini öngören yeni düzenlemelerde kadına yönelik şiddet, cinsel suçlar ve uyuşturucu suçlarına ilişkin yeni düzenlemeler konusunda endişeliyiz.
Türk Ceza Kanununda kadına yönelik şiddet suçu biçiminde düzenlenmiş özel bir suç tarifi olmadığı ve kadın cinayeti işleyen faillerin insan öldürme suçundan ceza aldıklarını biliyoruz. Bu durumda yapılan çalışmalarda kadına yönelik suçların neler olabileceği, nasıl bir uygulama yapılacağı hakkında bir açıklama yok. Buna istinaden hazırlanan infaz yasasında "kadına şiddet" kapsam dışıdır denilmesini gerçekçi bulmuyoruz.
Teklife göre kasten öldürme suçu bakımından 2/3 , diğer suçlar yönünden 3/4’ lük koşullu salıverme oranı uygulanmaya devam edilecek. Ancak teklif yeni tip korona virüs salgını nedeniyle açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanan hükümlülerin, 31 Mayıs’ a kadar izinli sayılmasına ve bu kişilerin cezalarını konutta çekmelerinin önünü açmakta.
Yaşanan salgın nedeniyle herkesin evlerinde kalmak zorunda olduğu bir dönemde bir tarafta hastalık ve şiddet diğer tarafta infaz düzenlenmesinin sonucunda faili ile beraber yaşamak zorunda kalacak kadınların mağduriyeti kat kat artacaktır. Eşitsizlikleri zaten kendi içinde barındıran bu yasa, daha fazla mağdur ve daha fazla şiddet faili ortaya çıkaracaktır.
Asıl olan önlemlerin arttırılmasıdır. Yapılması gereken şiddete uğrayan kadınların salgın ve şiddet arasında seçim yapmalarına neden olacak düzenlemelerden ziyade her iki tehlikenin de ortadan kaldırılmasına yönelik düzenlemelerin getirilmesi sağlanmalıdır. 6284 sayılı yasa ve dayanağı olan İstanbul Sözleşmesi’nin tam da eksiksiz uygulanması gereken bir dönemdir. Kadınlar ve çocuklar için mutlu ve huzurlu bir gelecek için, kadın ve çocukların failleri ile yaşamak zorunda bırakacak bu yeni infaz yasasının kadını ve çocuğu koruyacak şekilde yeniden düzenlenmesini istiyoruz. İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisleri Birliği olarak Kadına ve çocuğa şiddet uygulayanların cezasız kalmasına HAYIR diyoruz.

İlgili haberler
AKP’nin infaz indirimi paketi, cinsel suçları affe...

AKP'nin infaz indirimi paketi Mecliste grubu bulunan partilere sunuldu. Cinsel suçlardan hüküm giyen...

İnfaz Paketinde AKP-MHP rötuşu: Cinsel suç failler...

İnfaz Paketindeki son değişikliklere göre, kasten öldürme, uyuşturucu madde imal ve ticareti, cinsel...