CHP’li Karaca: Tarım işçisi kadınların güvencesi yok
CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, Sarayköy’de yevmiyeyle çalışan kadın üreticileri ziyaret etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, Sarayköy’de yevmiyeyle çalışan kadın üreticileri ziyaret etti. Karaca, suyun içinde sebzeleri temizleyen, satmak için uğraşan yevmiyeyle çalışan kadınların sıkıntılarını dinledi.

Soğuk sıcak, gece gündüz demeden yetiştirdikleri, suda temizledikleri ıspanakları 1 ile 2 liradan satabildiklerini belirten kadınlar, yevmiyeyle çalıştıklarını, marketlerde en az 5-6 liradan satılan ıspanak ve sebzeleri 1 ila 2 liradan vermek durumunda kaldıklarını, geçen yıldan bu yana artan maliyetlere rağmen fiyatın değişmediğini, salgından olumsuz etkilendiklerini anlattı.

‘YEVMİYEYE GİTMEZSEK AÇ KALIRIZ’

Sabah 5’te tarlada çalışmaya başladıklarını, saat 13.00’a kadar çalıştıklarını anlatan kadınlar, günde 80 lira için 65 yaşında yevmiyeyle çalışmaya mecbur kaldıklarını söyledi. “Gitmesek aç kalırız, ihtiyaçlarımızı göremeyiz” diyen kadınlar sabit maaş talebinde bulundu.


‘TARIMDA ÇALIŞAN KADINLARIN ÇOĞU ÜCRETSİZ AİLE İŞÇİSİ’

Karaca, kadın emeği karşılıksız kalmayacak diyerek Dünya Emekçi Kadınlar günü mesajını üreticilerin yanından paylaştı. Karaca, “Tarımda çalışan kadınların çoğu ücretsiz aile işçisi durumunda. Yevmiyeyle yıllardır çalışan kadınlar ise güvenceden yoksun. Oysa ki salgının yükünü kadınlar sırtlanıyor. Emeklerinin karşılıksız kalmaması için çalışmak, hepimizin sorumluluğu. TBMM’de yasa tekliflerimiz, önergelerimiz bekletiliyor. Son olarak kadın yoksulluğunun araştırılması için Araştırma Komisyonu kurulması amacıyla teklif verdim. Kadınlar için kadınlarla birlikte mücadeleye devam” mesajını verdi. 

Fotoğraflar: Gülizar Karaca


İlgili haberler
EŞİK 8 Mart’ta çağrısını yineledi: #MeclisGöreve

EŞİK, 8 Mart açıklamasında ‘Bir gün değil her gün 8 Mart, her gün mücadele’ diyerek Meclis’i kadına...

8 Mart 2021 | Kadınlar her yerde, mücadele her yer...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar güvenceli iş, şiddetsiz yaşa...

GÜNÜN ŞARKISI: Ayağa kalkıyoruz

Tahterevalli Müzik Grubu, geçen yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için yapmıştı bu şarkıyı. Yeni...