CFWIJ’den polis şiddetine karşı imza kampanyası: #GüvendeDeğiliz
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu kadın gazetecilerin mesleklerini icra ederken alanda maruz bırakıldıkları polis şiddeti ve baskılara karşı imza kampanyası başlattı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), gazetecilerin son dönemde polis tarafından doğrudan hedef alınması, haber takibi yapan kadın gazetecilere orantısız güç kullanılması ve fiziksel şiddete karşı imza kampanyası başlattı.

CFWIJ’in raporlarındaki verilerin de yer aldığı imza metninde, 2021’in başından bu yana 44 kadın gazetecinin polis şiddetine maruz kaldığı, 3 kadın gazetecinin evinin basıldığı ve 13 kadın gazetecinin sahada haber takibi yaptığı sırada gözaltına alındığı vurgulandı. Metinde şu ifadelere yer aldı: “20 Temmuz 2021 tarihinde yaşanan son olay, ülkede gittikçe şiddetlenen polis müdahalelerini kanıtlar nitelikte oldu. Suruç Katliamı’nın 6’ncı yılında hayatını yitirenleri anmak isteyen kitleyi takip eden gazeteciler, polis tarafından ablukaya alınmakla kalmadı, aynı zamanda yaralanacak kadar ciddi fiziksel şiddetle karşı karşıya kaldı. CFWIJ, en az 8 kadın gazetecinin polis şiddetine maruz kaldığını bizzat gazetecilere ulaşarak kaydetti, konuya yönelik derhal harekete geçerek kamuoyunu bilgilendirdi.

TÜRKİYE’DE GAZETECİLERİN MARUZ KALDIĞI ŞİDDET YÜZDE 158.82 ARTTI
Türkiye’de bu yıl hemen her gün kadın gazeteciler polis şiddetiyle karşı karşıya kaldı. 2020’de kaydettiğimiz vakalara kıyasla bu yıl kadın gazetecilerin maruz kaldığı şiddet yüzde 158.82’lik bir artış gösterdi. Gazeteciler, haber yapmak için gittikleri alanlarda polis tarafından sözlü veya fiziksel tehdide ve şiddete maruz bırakıldı. 2021’de ayrıca 3 kadın gazeteci, mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Evrensel gazetesinden Ayşen Şahin, İstanbul’daki Boğaziçi Üniversitesi öğrenci protestolarını takip ettiği, Pınar Gayıp bünyesinde çalıştığı muhalif haber kuruluşu Etkin Haber Ajansında (ETHA) çalıştığı için ve Jinnews muhabiri Beritan Canözer yazdığı bir haber nedeniyle evi basılarak gözaltına alınan gazeteciler arasında yer aldı.

Ülkede kadınların halihazırda tehdit altında olan can güvenliği, alanda da tehlikedeydi. Kadın gazeteciler sahada yalnızca polisin orantısız gücüne maruz kalmadı, aynı zamanda gözaltına da alındı. Çoğu kadın gazetecinin kurumsal kartı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan onaylı olmadığı gerekçesiyle basın kartı olarak kabul edilmedi. Bu bahaneyle alanda müdahale edilerek, gözaltına alınmaları kolaylaştırıldı.

EMNİYET GENELGESİ MÜDAHALENİN ÖNÜNÜ AÇTI
27 Nisan 2021’de İçişleri Bakanlığının yayımladığı Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) genelgesiyle birlikte sahadaki gazetecilerin işlerini yapması daha da güçleşti. Gazetecilerin yaptığı çekimlere, takip ettiği toplumsal hareketlere birebir müdahalenin önü açıldı. Kadın gazeteciler sahada, alanda, çalıştığı kurumda, evinde artık kendini güvende hissetmiyor. Haber takibi yaparken polis tarafından darp edilmekten, gazetecilik faaliyetlerinin ardından evlerinin basılmasından, sahada maruz kaldığı sözlü ve fiziksel tacizlerden, ekipmanlarının zarar görmesinden, gözaltına alınmaktan, polisin şiddetinden dolayı mesleğini yapamaz hale geliyor.

KADIN GAZETECİLER ALANDA ÖZGÜR VE GÜVENDE OLMALI
Tüm bu müdahalelere yönelik CFWIJ olarak yargı, devlet ve polis eliyle yalnızlaştırılmaya çalışılan kadın gazetecilerin yanında olmak için herkesi imza kampanyamıza davet ediyoruz. Kadın gazetecilerin alanda özgür ve güvende olmasını talep ederken #GüvendeDeğiliz etiketiyle herkesi kadın gazetecileri desteklemeye, toplumsal farkındalık yaratmak için imza atmaya çağırıyoruz.”

Kampanyaya destek vermek için TIKLAYIN.

Haber: MA

İlgili haberler
Dünyada 77 kadın gazeteci cinayet, şiddet ve taciz...

Gazetecilikte Kadın Koalisyonunun yayınladığı Haziran ayı raporuna göre, kadın gazetecilerin yargıla...

Kadın gazeteciler: Şiddete, tacize, baskılara karş...

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle basın örgütlerinde yer alan kadınlara, kadın gazetecile...

TGS’den ‘Pandemide gazeteci kadınlar’ raporu: İşve...

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, pandemide gazeteci kadınların iş yaşamında...