Bursa’dan kadın işçiler yeni asgari ücrete tepkili: Bizimle alay ediyorlar
Bursa’nın çeşitli fabrikalarında çalışan kadın işçilerle yeni asgari ücrete dair yaptığımız görüşmelerde öfke ve memnuniyetsizlik hakimdi.

2023’ün ikinci yarısında geçerli olacak asgari ücret 11 bin 402 lira olarak belirlendi. Belirlenen ücret kimi emekçiyi memnun etti kimini etmedi. Bursa’nın çeşitli fabrikalarında çalışan kadın işçilerle yaptığımız görüşmelerde de öfke ve memnuniyetsizlik hakimdi.

Metal fabrikasında çalışan bir kadın işçi işçilerin belirlenen ücrete öfkeli olduğunu şu sözlerle anlattı: “11 buçuk olsa ne olacak, 6 bin lira kira ödüyorum, iki çocuğum var, eşim çalışmıyor, çocuklarım okula gidiyor, fatura mı ödeyeyim, çocuğun okul masraflarını mı karşılayayım, nereye yetişeyim bu ücretlerle.”

Başka bir kadın işçi ise “Eşimi memlekete yolladım biraz birikim yapsın diye, memlekete giderken ayakkabısı yırtıktı, nasıl gideceğim dedi ama yapacak bir şey yok. Orada para biriktirmesi lazım, büyük şehirlerde yaşamak daha zor” dediğini ifade etti.

‘BU ŞARTLARDA 20 BİN LİRA İLE GEÇİNMEK BİLE ÇOK ZOR’

Asgari ücrete zam gelmeden raflardaki fiyatların değiştiğini sık sık konuşan işçiler “20 bin alsak bile bu şartlarda yaşamak çok zor” dedi.

İki çocuğu olan, eşi çalışmayan, evi tek başına geçindiren başka bir kadın işçi de 4 bin lira kira ödediğini dile getirip devam ediyor: “Asgari ücret arttığına göre şimdi kirayı da artırırlar. Okul kapandığı için mutluyum en azından okul masrafı yok yazın”. Kadın işçiler son olarak herkesin durumdan şikayetçi olmasına rağmen çoğu kişinin hükümeti eleştirmediğini, bir tezatlık olduğunu dile getirdi.

‘DENİZE TAŞ ATMAK GİBİ’

Gıda fabrikasında çalışan bir kadın işçi ise gelen artışın işçiyi memnun etmediğini dile getirdi. “Verilen zam eski dönemlere göre ara zam olarak büyük gibi görünse de durum öyle değil. Türk parasının değerini giderlere göre hesaplarsak asgari ücret denize taş atmış gibi” dedi. Kiralık evlerin en düşüğünün 7 binden başladığını söyleyen kadın işçi, artışın çok komik ve alaycı bulduğunu, sadece yaşanabilir bir ücret istediklerini söyledi: “Lüks bir hayat yaşamayı zaten düşünmüyoruz, insanca yaşanabilen bir hayat için bile çok az bu ücret. Çok eski günlere gitmeye gerek yok, bundan iki sene önce ben iki oğlumun kıyafet ihtiyacını için 1000 lira ile tüm ihtiyaçlarını karşılıyordum ama bugün sadece bir tişört 500 lira.”

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Yeni asgari ücrete dair kadınlar neler düşünüyor?

Farklı şehirlerden kadınlar yeni asgari ücrete dair Ekmek ve Gül'e konuştular.

Güvencesiz, sigortasız çalışan tekstil işçisi kadı...

İstanbul’da tekstil atölyelerinin yoğun olduğu Bahçelievler Zafer Mahallesi’nde sokak sokak atölyele...

Asgari ücret artışının ardından: İşyerleri işten a...

Geçinmeye yetmeyen asgari ücret artışı, kadın işçilerin işten atılma kaygısını da artırdı. Nedenleri...