Büro Emekçileri Sendikası Samsun Şubesi 8 Mart yemeğinde kadınları 8 Mart yürüyüşüne çağırdı
Büro Emekçileri Sendikası Samsun Şubesi düzenlediği etkinlikte, esnek çalışmaya, şiddete, eşitsizliğe karşı mücadeleye ve Samsun'da gerçekleşecek 8 Mart yürüyüşünde talepleri dillendirmeye çağırdı.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Samsun Şubesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için Atakum Vedat Türkali Eğitim ve Eğlence Merkezi’nde BES üyesi kadınlarla yemekte bir araya geldi. Etkinliğe KESK üyesi sendikalardan ve Samsun Kadın Dayanışmasından kadınlar da destek verdi. Kadınlar adına BES Samsun Şubesi Kadın Sekreteri Emine Boyraz’ın açılış konuşması ile etkinlik başladı.

Yaklaşan 8 Mart’ı emek sömürüsünün her geçen gün arttığı, enerjiye ve temel tüketim maddelerine gelen zamlarla birlikte alım gücünün kalmadığı koşullarda karşılandığını belirten Boyraz, işsizliğin rekor seviyelere ulaştığı ekonomik kriz koşullarında kadınların barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz olduğunu söyledi.

“Aynı işi yaptığımız erkeklerden daha az ücret alıyoruz. Çalışma hayatında olduğumuzda dahi yönetim kademelerinde yer alamıyoruz. Emeğimiz ikincilleşiyor, gelirimiz erkeğin gelirine ek olarak görülüyor. Ev ve bakım işini aksatmamamız için esnek çalışmamız gerekiyor” diye konuşan Boyraz, esnek çalışmanın kadınların her gün yaşadığı eşitsizlikleri daha da derinleştirdiğinden bahsetti: “Bakım yükünün sadece kadınların sırtında olduğu esnek ve yarı zamanlı çalışma biçimi kadınların istihdam alanında maruz kaldığı eşitsizlikleri her geçen daha da derinleştiriyor. Çalışma yaşamı sanki çocuklar, yaşlılar, engelliler ve hastalar hiç yokmuşçasına örgütleniyor, bakım işleri yalnızca kadınların sorumluluğundaymış gibi yarım gün çalışıp geri kalan zamanlarında da ev içi yeniden üretimi üstlenebilecekleri şekilde düzenlemenin yolları aranıyor. Üstelik bu çalışma biçiminin özellikle de kadın çalışanların lehine olduğu üzerinden söylemlerle rıza inşa edilmeye çalışılıyor! Kadınların doğal sorumlulukları gibi görülen ev işleri ve bakım işleri hep kadınların ücretsiz emeği üzerinden idame ediliyor, yarım gün uygulaması, kadınlara bir fırsatmış gibi sunuluyor.”

Kamuda dönüşüm politikasıyla kadınların güvencesizleştirildiğini söyleyen Boyraz, “Kamusal alanda tasfiye, OHAL rejiminin fiilen devam etmesini amaçlayan 375 sayılı KHK’nın geçici 35. madde ile devam ettiriliyor. Böylece emekçilerin iş güvencesi ve örgütlenme hakkı üzerinde bir zor aracı olarak kullanılıyor. Zaten kırılgan olan çalışma hayatımız pamuk ipliğine bağlanıyor. Bir taraftan açlık ve güvencesiz yaşamlarımız ile baş etmeye çalışırken bir taraftan da bin bir emek vererek kazandığımız haklarımız yok edilmek isteniyor” diye konuştu.

Konuşmasında savaşa da değinen Boyraz, “emperyalistlerin çıkar ve paylaşım kavgaları Rusya/Ukrayna üzerinden yürütülüyor. Afganistan, Irak, Suriye ve Kuzey Afrika'da yürütülen bölgeyi istikrarsızlaştıran ve halklar arası savaşa sürükleyen politikalardan en çok kadınlar etkileniyor. Savaştan en çok etkilenenler olarak barışın kadınların sözünün etkin olmasıyla mümkün olacağını söyledik, bunun mücadelesini verdik, veriyoruz” dedi.

“KESK'li kadınlar olarak bu 8 Mart'ta da kadın kazanımlarına dönük saldırılara, kadın yoksulluğuna, savaşa, kadın emeğinin görülmemesine, işyerlerimizde yaşadığımız ayrımcılığa, şiddete ve tacize karşı isyanımızı birleştirip, kadın buluşmaları ile direnişi örgütlemek için alanlarda, işyerlerinde olmaya devam edeceğiz” dedi ve  8Mart’ta yapılacak yürüyüşe tüm kadınları çağırdı.

Samsun’da kadınlar 8 Mart’ta saat 18.30’da Eski Vergi Dairesi önünde toplanarak yürüyüş ve basın açıklaması yapacaklar.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Özgür, eşit, şiddetsiz bir yaşam bizimle mümkün!

Şiddet, kaygı, korku dolu bu hayatlara mecbur değiliz! Yaşamak bu değil! Peki biz ne istiyoruz?

Pas South işçisi kadınlar: Soğuk da olsa güneş de...

Pas South fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişe geçen kadın işçiler anlatıyor...

Kadın dostu postunda emekçi kadın düşmanlığının şa...

Farplas Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter ‘kadının iş dünyasında güçlenmesine destek ve...