Bodrumlu kadınlar 8 Mart öncesi panelde bir araya geldi
Bodrum’da kadınlar Emek Partisi Muğla İl Yöneticisi Döndü Taka Çınar, HDK Kadın Meclisi üyesi Çiğdem Kılıçgün, CHP PM üyesi Gizem Sayan Özcan’ın konuşmacı olduğu panelde bir araya geldi.

Bodrum Kadın Dayanışma Platformu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında “Şiddete, patriyarkaya, sömürüye, eşitsizliğe, savaşa, yoksulluğa karşı kadın mücadelesi” başlıklı panel gerçekleştirdi.

Kolaylaştırıcılığını Eğitim Sen üyesi Şükriye Akengin’in yaptığı panele konuşmacı olarak Emek Partisi Muğla İl Yöneticisi Döndü Taka Çınar, HDK Kadın Meclisi üyesi Çiğdem Kılıçgün, CHP PM üyesi Gizem Sayan Özcan ve işten atılan Farplas çalışanı Nejla Dolaşık katıldı.


‘EMEK VE BARIŞ MÜCADELESİNİ BÜYÜTMELİYİZ’

EMEP Muğla İl Yöneticisi Döndü Taka Çınar, işçi, emekçi kadınların içinde bulunduğu durumu, istihdam sorununu, sendikalaşma süreçlerini, 1857’den günümüze mücadelelerini ve taleplerini anlattı.

8 Mart’ın savaşın gölgesinde karşıladığını ve savaşın en çok olumsuzluğunu çocukların, kadınların ve gençlerin yaşadığını dile getiren Çınar, ekmek ve barış mücadelesini büyütmek gerektiğini söyledi.

İşçi sınıfının kazanımlarının her geçen gün daha çok tırpanlandığını, çalışma koşullarının 17. yüzyıl koşullarına gerilediğini belirten Çınar, “Ancak değişim biz kadınlarla ve mücadele birlikteliğimiz ile olacak” dedi.


ORTAK MÜCADELE VURGUSU

HDK Kadın Meclisi üyesi Çiğdem Kılıçgün ise, Türkiyeli kadınların ortak mücadelelerinin önemine vurgu yaptı. Kürt kadın mücadelesi ve siyasi tutsak kadınların yaşadıklarına değinen Kılıçgün, Aysel Tuğluk ve hasta tutsakların serbest bırakılması için ortak ses olmanın önemli olduğunu söyledi. Kılıçgün, bölgede kaybedilen Gülistan Doku, Gül Dünya cinayetlerini hatırlattı.

‘KADININ KURTULUŞU İŞÇİ SINIFINDAN BAĞIMSIZ DEĞİLDİR’

CHP PM üyesi Gizem Sayan Özcan da nafaka düzenlemesi ve İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması üzerine konuşma yaptı. Kadının toplum ve ekonomideki yerine değinen Özcan, “Savaşa karşı olduğumuzu ve savaşın kazananı olmadığını, kaybedenlerin en çok da kadınlar ve çocuklar olduğunu bir kez daha belirtiyoruz” dedi.

İşten atılan Farplas çalışanı Nejla Dolaşık ise, Gebze Farplas direnişine dahil olma sürecini, grev kırıcılığını reddettiği için işten atılma sürecini anlattı. Gebzeli işçi kadınların selamını getirdiğini söyleyen Dolaşık, “Kadın işçilerin grevlerde, direnişlerde en önde yürüyor olmaları tesadüf değildir, sınıfsaldır. Kadının kurtuluşu işçi sınıfından bağımsız değildir. Sosyalizmin inşası ile mümkündür. Sosyalizm kuruluncaya kadar birlikte mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

Fotoğraflar: Yüksel Okyay/Evrensel


İlgili haberler
Aydın’da 8 Mart: Biz kazanacağız, kadınlar kazanac...

Aydın’da kadınlar Alevi Kültür Derneğinde bir araya gelerek 8 Mart’ta taleplerini, nasıl bir yaşam i...

Ankara’da kadınlar haykırdı: Şiddete, krize ve yok...

Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla yüzlerce kadın bir araya gelerek ‘Erkek ve devlet şiddetine, kr...

Ekmek ve Gül Mart 2022 sayısı

Önce kendimize sonra da yanımızdakine güveneceğiz. Çünkü bizi yuvarlak masada mutabakat metinleri im...