Bornovalı kadınlar: 'Eşit, özgür bir hayat için birlikte mücadele edeceğiz'
Bornovalı kadınlar Ayşenur Halil, İkbal Uzuner ve Çiğli'de boşandığı erkek tarafından vurulan Özge Polat için sokağa çıktı.

İkbal Uzuner, Aynur Halil’in ardından kadınlar, Çiğli’de sokak ortasında vurulan Özge Polat için sokağa çıktı. Bornova Kadın Dayanışma Derneği ve Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “Münferit değil sistematik, kadın cinayetleri politiktir, cezasızlık politikalarına hayır’ diyerek sokağa çıktı. Bornova Eski Çarşı girişinde bir araya gelen kadınlar, “Eşit, özgür bir hayat için birlikte mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Açıklamayı kitle adına Reyhan Kaygısız okudu. Kaygısız, katledilen ve şiddete uğrayan tüm kadınlar için meydanlara çıktıklarını söyleyerek, “Her gün bu ülkede kadınların, kız çocuklarının evde, sokakta, okulda hayatın her alanında şiddete, tacize, istismara uğradığı, vahşice katledildiği haberlerine uyanıyoruz. Her yer suç mahalline dönüşürken vahşice işlenen kadın cinayeti haberleri sonrasında katiller 'psikopat, madde bağımlısı, cani' olarak tanımlanıyor, şiddet münferit bir olaymış gibi gösteriliyor. Magazinleştirilerek sunulan haberlerde bu vahşetin gerçek sebepleri gizleniyor. Vahşi katiller tartışılıyor da bu katilleri yaratanlar, engellemeyenler tartışılmıyor! Bizler kadına yönelik şiddetin münferit değil politik olduğunu biliyoruz” dedi.

Kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddetin hız kesmeden devam ettiğini söyleyen Kaygısız, “Çiğli’de belediye işçisi Özge Polat, işe gitmek için beklediği durakta boşandığı erkek tarafından silahla vuruldu. Bu ülkede her gün katledilen, kaybolan ve akıbeti belli olmayan kadınlar varken yayın yasağı getirilerek katliamların üstü kapatılmak isteniyor. Bu katliamlarda payı olan politika yapıcıların, devleti yönetenlerin sorumlulukları gizlenmek isteniyor” diye konuştu.

SIFIR TOLERANS BU MU?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın kadına yönelik şiddete ‘sıfır tolerans’ sözlerini hatırlatan Kaygısız, “İstanbul Sözleşmesini feshedip 6284 sayılı yasayı tartışmaya açmak, failleri cezasızlıkla ödüllendirmek mi sizin sıfır tolerans dediğiniz? Kadınları nasıl doğum yapacağına müdahale edip bedenlerini denetim altına almaya çalışmak mı? Şiddete karşı sıfır tolerans göstermiş olsaydınız Beyoğlu’nda bir kadına sokak ortasında cinsel tacizde bulunan iki erkek onlarca suç kaydı olmasına rağmen karakoldan elini kolunu sallayarak çıkabilir miydi? Failler sosyal medyadan yükselen tepkiler sonucunda tutuklandı. Siz şiddete karşı etkin bir koruma ve önleme mekanizmasını hayata geçirmiş olsaydınız bu cinayetler yaşanmayacaktı” dedi.

9 ayda gerçekleşen kadın cinayetlerine dikkat çeken Kaygısız, erkeklerin şiddet uygularken duyduğu cesareti "şiddete karşı etkin koruma ve önleme mekanizmalarını işletilmemesinden, infaz kanunu değişiklikleri ile kadına ve çocuğa karşı suç işlemiş faillere çıkarılan aflardan" aldığını vurguladı.

Kadınlar olarak eşit özgür şiddetsiz yaşam için mücadele edeceklerini ifade eden Kaygısız, “Kadın cinayetlerinde cezasızlığın önlenmesi için, 6284’ün etkin uygulanması için, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden ve etkin uygulanması için, delik deşik edilen infaz yasasıyla katilleri sokağa salıveren infaz aflarının kaldırılması için mücadele edeceğiz. Katledilen, şiddete uğrayan tüm kadınların ve çocukların hesabını sormak için daha çok yan yana gelecek, kadın katliamlarının sıradanlaştırıldığı bu karanlığı birliğimizle, mücadelemizle yıkacağız" dedi. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül