BORKAD’lı kadınlar: Sorunlara karşı çözüm birliğimiz
BORKAD’lı kadınlar 8 Mart öncesi bir araya geldiği kahvaltıda savaşa, krize, şiddete ve eşitsizliklere karşı örgütlü mücadele etmenin önemine vurgu yaptı.

İzmir’de Bornova Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD) üyesi kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi kahvaltıda buluşarak 8 Mart’a giderken yaşadıkları sorunlar üzerine sohbet etti. Bornova Dersimliler Derneğinde bir araya kadınların gündeminde kriz ve şiddetin yanı sıra İdlib’deki çatışmalar ve ölümler de vardı. Kadınlar 8 Mart'a giderken yaşanan tüm sorunlara karşı örgütlü mücadele etmenin önemine vurgu yaptı.

Etkinliğin açılışında konuşan Nuray Öztürk, iktidarın her gün şiddeti tırmandıracak yasa ve uygulamalara imza attığını dile getirerek, “Kriz ve şiddet iç içe geçmiş durumda. AKP iktidarının gerici politikalarıyla bu durum giderek artmış olsa da AKP iktidarından önce de kadına yönelik şiddet ve eşitsizlikler vardı. Sorunlarımıza karşı böyle gitmez diyoruz ve buna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

8 MART’TA SAVAŞA KARŞI BARIŞ DİYECEĞİZ
İdlib’de yaşanan çatışmalı ortamın kendilerini kaygılandırdığını da ifade eden kadınlar, savaşa karşı olduklarını ancak bunun yeterli olmadığını belirterek şöyle konuştular: “İdlib’de ne işimiz var, diyoruz ama bunun için sokaklara çıkmalıyız. Savaşa karşı olduğumuzu duyurmalıyız. Kadınlar olarak barışı savunmalıyız, çünkü bu kirli savaş en çok biz kadınları vuruyor. Hem ucuz iş gücü olarak hem de daha çok ölüm, sömürü, tecavüz kayıp ve benzeri sebeplerden dolayı. Savaşa hayır demek için sokağa çıkmalıyız.”

Kadınlar barış talebinin 8 Mart’ta da en önemli taleplerden biri olması gerektiğini dile getirdi.

‘ONLARI MÜLTECİ HALİNE GETİREN DURUM SAVAŞTIR’
Türkiye’nin mültecileri siyasi bir koz olarak kullandığını ancak Yunanistan sınırında insanlık suçu yaşandığını söyleyen kadınlar, mültecilere yönelik ırkçı yaklaşımlara da tepki gösterdi: “Bu savaşın suçlusu mülteciler değil, aksine onları mülteci haline getiren savaş. Ülkedeki yoksulluğun, işsizliğin sebebi de mülteciler değil, yanlış siyasi ve ekonomik politikalar. Bu nedenler mültecilere karşı düşmanca tavır sergilemek doğru değil.”

Kadınlar, şiddet dendiğinde çoğu zaman fiziksel şiddetin anlaşıldığını ancak ekonomik ve psikolojik şiddetten de çok fazla etkilendiklerine dikkat çekti. Şiddet dilinden uzak durmanın önemli olduğunu vurgulayan kadınlar, aynı zamanda şiddetin toplumsal nedenlerine karşı da örgütlü mücadelenin önemine dikkat çektiler.

Ekonomik krizden dolayı herkes kendi yaşadığı sorunları anlattı. Ekonomik krize karşı da yine bir arada olmak gerektiğine vurgu yapan kadınlar, son olarak mahallede 8 Mart kutlayarak merkezi eylemlere gidilme kararı aldı.

Ayrıca 7 Mart günü saat 13.00’da Atatürk Mahallesi Sırrı Aydoğan Kültür Merkezinde yapılacak olan 8 Mart etkinliğine de çağrı yapıldı. Etkinliğin detayları için TIKLAYIN


İlgili haberler
BORKAD üyesi kadınlar mahallelerinde kreş için imz...

Bornova Kadın Dayanışma Derneği, iki mahallede kreş açılması için imza kampanyası başlattı. Kapı kap...

İzmir’de işçi kadın buluşması

İzmir’de Ses şubesinde 29 Şubat Cumartesi tarihinde saat 15.00’da kadın işçiler bir araya gelecek.

İzmir’de kadınlar 8 Mart’ta sokakta

İzmir Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar 8 Mart’ta ‘Krize, şiddete, eşitsizliğe’ karşı bir araya...

BORKAD’dan 8 Mart çağrısı

İzmir Bornova’da ev ev, sokak sokak dolaşarak tüm kadınları 8 Mart etkinliklerine çağıran BORKAD üye...

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformundan 8 Mart etki...

İzmir’deki Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu yaptıkları etkinliklerle 8 Mart’ta kadınlarla bir aray...