Biz ‘bitti’ demeden bitmez
Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinden kadınlar seçim sürecindeki dayanışmayı, ayrılıkları, umutları ve hayal kırıklıklarını anlattı; mücadelenin biz ‘bitti’ demeden bitmeyeceğini söyledi.

Seçimler sonrası Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinde bir araya gelen kadınların yanına uğradık. Elbette ki seçim; yaz planları, okul sınavları gündemlerinin de önüne geçmişti. Konuşmadan önce her kadın artık tedirgin olduğunu söyleyerek, söyleyecekleri sözlerin başlarına bir iş getirmesinden daha çok çekindiklerini dillendirdi. Kadınların yorumlarının ortak noktası ise bir araya gelmenin önemi oldu.

‘DAYANIŞMAYA İHTİYACIMIZ VARDI’
CHP’li olduğunu söyleyen bir kadının sözleri şöyleydi: “Ta uzak yoldan oyumu kullanmaya geldim, ama gördüm ki oyumun kıymeti yok. HDP’nin Mecliste olmasından memnunum, ama İnce’nin bence kazanma şansı vardı. HDP’den de cumhurbaşkanlığı seçiminde destek görmeliydik. İkinci tura kalınırsa kurulmalı denilen demokrasi ittifakı erken kurulmalıydı. Buna kızgınım.”
Bir başka kadın ise “Ben tehditlere sinirleniyorum, yıllardır bu durum böyle, korkunun ne önemi var. Tehditlere dair önlem alınmalıydı. ‘Sokağa çıkın, seçime itiraz ediyoruz’ denilseydi, sokağa çıkardık.” diyerek sohbeti devam ettirdi.
Bir başka kadın ise “Ama HDP’ye oy vermeseydik, cumhur ittifakının milletvekili sayısı daha da fazla çıkacaktı. Bizim oylarımız onların zararına oldu. Eğer baraj geçilmeseydi tek başına her şeyi yapabilirdi. Bu yüzden destekledim HDP’yi. Yine de yetmedi, bu süreçte HDP ve CHP daha da bir arada olmalıydı” sözleri ile neden HDP’ye oy verdiğini anlattı.

MÜCADELEYE DEVAM
Kadınlardan biri Suriyeli göçmenlerin, “Erdoğan kazandı” diyerek kendilerine çıkıştığını, göçmenlerin AKP kitlesi gibi kemikleştiğini söyledi. “Artık iletişim de kurulmuyor” dediği sırada sözlerini tamamlayamadan iki göçmen kadın tesadüfen derneğe geldi. Kısa bir sessizlik oldu kadınların arasında ve kıyafet yardımı isteyen kadına yardımcı oldular. Göçmen kadınlar dernekten çıktığında ise “İşte o kadar söylendik, kızdık, istemiyoruz onları dedik ama bu kadının ne suçu var şimdi, o da mağdur. Biz insanız, bizden yardım isteyenle mi kavga edeceğiz?” diye devam etti cümleler. “Savaşın mağduru onlar, sorumlusu değiller ki” sözlerini herkes onayladı. Sohbet tekrar seçimlere döndüğünde ise “Muhalefet olarak çok olan biziz, çok şey yapabiliriz” diyen arkadaşının sözlerine bir başka kadın “Son nefesimize kadar mücadele etmemiz lazım, bittik, olmadı dersek, bırakırsak biter” sözleri ile destek verdi.

İlgili haberler
Meclisin yüzde 83’ü erkek!

24 Haziran seçim sonuçları yine kadınların adının, sözünün, yerinin olmadığı bir meclis aritmetiği o...

Kadın hareketi tartışıyor: 24 Haziran’dan sonra ka...

24 Haziran seçimleri nasıl bir Türkiye tablosu gösterdi? Kadınlar önümüzdeki dönemi nasıl değerlendi...

Hele bir sor; niye oy verdim...

Seçimden önce “Bu sefer AKP’ye oy yok” diyen kadınlar, seçimden sonra tartışmaya girmek istemiyor. S...