'Bir öğün yemek ve temizlik her çocuğun hakkı' çağrısı Mecliste
Yayın kurulu üyemiz ve EMEP Milletvekili Karaca, 'okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek ve temizlik her çocuğun hakkı' çağrımızı Meclise taşıdı.

Yayın kurulu üyemiz ve Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, "okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek ve temizlik her çocuğun hakkı" çağrımızı Meclise taşıdı. TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Karaca, ülkedeki kadın cinayetlerini de dile getirirken; mecliste kurulan çocuk komisyonuna dair değerlendirmelerde bulundu.

'VELİLER ÇOCUKLARININ HAYATI İLE SINANIYOR'

Okulların açılmasından bu yana özellikle temizlik sorununun çözülmeyerek ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Karaca, temizlik sorumluluğunun velilere yıkıldığını belirterek "okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de temizlik de her çocuğun hakkı" çağrımızı kürsüden okudu.

Milli Eğitim Bakanlığının İş Gücü Uyum Programı adı altında temizlik personeli istihdam etmek bir yana dursun kadınları aylık 6 bin liraya güvencesiz bir şekilde okullarda çalıştırmak istediğini belirten Karaca, "Yetersiz temizlik personeli ve yeterli bütçenin ayrılmaması sebebiyle okul idareleri velileri temizliğe çağırıyor. Veliler çocukları pis sınıflarda eğitim almak zorunda kalmasın diye dönüşümlü olarak okul temizliğine gidiyorlar. Okulların açılmasının üzerinden iki hafta geçmeden çocuklar arasındaki hastalıklar had safhaya ulaştı" dedi. Devletin çocukların eğitimlerine devam edebilmeleri için hijyenik bir ortam oluşturmadığını söyleyen Karaca, "Çocuklara okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek vermeyen devlet, çocukların eğitim aldığı mekanları temiz tutacak önlemleri almaktan bile geri duruyor" diyerek devletin sorumsuzluğunu vurguladı ve "Velileri çocukların sağlığı, hayatı ile sınıyorlar. Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de hijyenik bir ortam da her çocuğun hakkı!” dedi.

ALGI YOK, CEZASIZLIK VAR

İstanbul’da 2 genç kadının öldürülmesi üzerine ülkenin her yerinde süren kadın eylemlerine dikkat çeken Karaca kadınların eşitlik, güvenli yaşam ve adalet taleplerinin karşısında iktidarın “infaz düzenlemesi, hadım ve idam” tartışmaları gündeme getirdiğinin altını çizerek “AKP Sözcüsü Ömer Çelik 'cezasızlık algısı' diyor. Algı yok, cezasızlık var. Kadın cinayeti davaları ve kadına şiddet vakalarına ilişkin tüm hukuki süreçler cezasızlık gerçeğinin sistematik bir politikaya dönüştüğünü de gösteriyor” dedi. AKP döneminde yapılan yasal değişiklik ve yargı kararlarıyla tecavüzcülerin salındığını, cezaların düşürüldüğünü, kadın danışma merkezleri, sığınaklar ve cinsel şiddet merkezlerinin açılmadığını dile getirdi.

Kadın düşmanlığının toplumsal siyasal kültürel olarak inşa edildiğini vurgulayan Karaca “Mesele şiddeti ve kadın katliamını önleme kararlılığı ise eğer, önce kadınların her alanda eşitliğini garanti altına alma ısrarını bir devlet politikası ve uygulaması haline getireceksin.  Gerçek adaletin sistematik bir biçimde tesis edilirliğinin güvence altına alınmasını yasalarınla, uygulamalarınla, söylemlerinle yerine getireceksin. Tüm hakları kuşa çevirdiniz. Devlete sadece cezalandırma değil izleme ve önleme yükümlülüğü de getiren İstanbul Sözleşmesini ortadan kaldırdınız. Bugün Türkiye’de kadınlarla ilgili her türden hukuki mevzuat askıya alınmış durumda. Müthiş bir keyfiyet hüküm sürüyor.” dedi.

'KADINLARI VE ÇOCUKLARI KORUMAK DEVLETİN GÖREVİ'

Topluma “çocukları ve kadınları koruma” görevi yükleyen devlet görevlilerine tepki gösteren Karaca “Yangını söndürmek, depremin selin yıkıntısını temizlemek, hasta çocuklara ilaç bulmak, yoksul çocuklara yemek sağlamak, barınamayan öğrencilere ev bulmak, okulu temizlemek gibi devletin yapması gereken her şey toplumun sırtına yükleniyor. Her geçen gün ağırlaşan sorunlar karşısında hep ‘milleti’ göreve çağırıyorlar.” sözlerini kaydetti.

Kadınların ve gençlerin günlerdir sokakta taleplerini haykırdığını ifade eden Karaca “Diyorlar ki: Toplumda infial uyandıran kimi cinayet ya da cinsel saldırı eylemlerinden sonra iktidardan da muhalefetten de üzüntü belirtmekten, ağır cezalar talep etmekten ibaret cümleler duymaktan bıktık. Siyasetçilerden, kamuoyundan, medyadan yükselen idam ve hadım taleplerinden usandık. Her gün daha da artan sistematik devlet ve erkek şiddetini, tek tek faillerin bireysel özelliklerine, geçmişlerine bağlayıp kişiselleştiren basmakalıp yorumlardan çok sıkıldık. Havada uçuşan boş laflarınıza artık bir son verin, somut politikaları ve uygulamaları derhal hayata geçirin.” diyerek dile getirilen talepleri paylaşarak “Şiddetsiz bir yaşam için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.” dedi.

Meclis’te "Çocukların Her Türlü Şiddet, İhmal ve İstismardan Korunarak Sağlıklı Gelişimlerini Destekleyici Tedbirlerin belirlenmesi amacıyla” kurulan komisyona da değinen Karaca, bunun önemli bir adım olduğuna vurgu yaparak komisyonun göstermelik olmamasının garanti altına alınması gerektiğinin altını çizdi. Daha önce de kurulan benzer komisyonları hatırlatan Karaca, 2016 yılında Karaman’da Ensar Vakfına bağlı bir yurtta gerçekleşen cinsel istismar olayının ardından kurulan “Çocuk İstismarını Önleme Araştırma Komisyonu” kurulduktan sonra buradan çıkan sonuçların uygulanmadığını ifade etti.

Fotoğraf: Sevda Karaca

İlgili haberler
Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de temi...

Tüm velilere, eğitim emekçilerine, kadın ve çocuk örgütlerine, veli derneklerine çağrımızdır: “Okull...

Okullarda zil ‘tasarruflu’ çalacak: Temizlik veli...

Tasarruf gerekçesiyle okullardaki temizlik personeli sayısı azaldı, okulların birçok ihtiyacında old...

İşgücü Uyum Programı: Sömürüyü kökle, işsizliği gi...

İşgücü Uyum Programı; TYP'nin bir benzeri olan bu programın içeriği özellikle kadınlar açısından güv...