Bir istismar ile başka bir istismarı aklama çabası| Yeni Şafak yine bildiğimiz gibi
Evrensel gazetesi Medya Sayfası Editörü Gözde Tüzer, Yeni Şafak gazetesinin yaptığı haberle Hiranur Vakfında yaşanan istismarı aklamaya çalışmasını yazdı.

Süleyman Salih Zoroğlu’nun 40 çocuğa ilaç vermesi vakası son günlerin en tartışılan haberleri arasındayken, Yeni Şafak’tan şaşırtmayan bir “habercilik” örneği geldi. Yeni Şafak dün yaptığı haberinde 6 yaşında ailesi tarafından evlendirilen H.K.G. davasının yeniden ele alınmasını isteyerek bir istismar ile başka bir istismarın üzerini örtmeye çalıştı. Ancak bu Yeni Şafak’ın ilk vukuatı değildi.

PROF. ZOROĞLU VE H.K.G. VAKALARI

BirGün Yazarı Timur Soykan 16 Eylül’de yayımlanan köşesinde; İstanbul'da Adli Tıp Kurumu'nda görevli iken FETÖ üyesi olduğu için görevinden alınan Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu'nun kurduğu muayenehanede çok sayıda çocuğa ilaç içirerek "ailem tarafından cinsel istismara uğradım" dedirttiği iddiasını haberleştirdi. Haber büyük yankı uyandırdı.

Timur Soykan geçtiğimiz yıl da İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin 6 yaşında evlendirilmesi ve o yaştan itibaren cinsel istismara uğradığı gerekçesiyle şikâketçi olmasını haberleştirmişti. Haber özellikle İslamcılar tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştı.

Yeni Şafak ise Süleyman Salih Zoroğlu ile H.K.G.’nin yaşadıklarını birleştirdi ve bir istismarı başka bir istismar ile aklamaya çalıştı. Yeni Şafak haberinde “Küçük yaşta evlendirildiği iddia edilen H.K.G.’nin ailesi, genç kadına kendini yönlendiren psikiyatrist tarafından benzer ilaçlar verildiğini belirtiyor. Ailenin avukatları ise hipnozcu Zoroğlu’nun mağdurları ile H.K.G.’nin davranışları arasında büyük benzerlikler olduğuna dikkat çekerek genç kadına verilen ilaçların tespit edilmesini istiyor” diyerek bir haber yaptı.

SOYKAN: SAF KÖTÜLÜK

Her iki haberi de hazırlayan Timur Soykan ise Yeni Şafak’a tepki göstererek “‘Saf kötülük nedir’ denildiğinde aklıma hep bu manşet gelecek. Tarikat şeyhini korumak için çocuğa cinsel istismarı savunacak kadar kötüler. Çok çok istisnai, dünyada örneği olmayan Prof. Zoroğlu vakası ile H.K.G'nin cinsel istismarını örtmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

‘SADECE TÜRKİYE’DE YOK’

Bu durum Yeni Şafak’ın ilk vukuatı değildi. 2016 yılında gündeme bomba gibi düşen Karaman’daki Ensar Vakfında 10 çocuğa tecavüz edilmesiyle ilgili Yeni Şafak Yazarı Özlem Albayrak, 23 Mart 2016’da bir yazı kaleme almıştı. Albayrak tartışmalara tepki göstererek, “Pedofili AKP'yle, Ensar Vakfıyla ya da dindarlarla yaşıt bir suç değil” dedi. “Pedofili sadece Türkiye’de rastlanan bir suç değil” diyen Albayrak, “Ama bazıları öyleymiş gibi yapıyorlar. Hatta neredeyse pedofiliyi hükümet devirmek, Cumhurbaşkanı karalamak için bir araca dönüştürdüler. Dindarların tümden, toptan pedofil olduğunu 'yaymaya' giriştiniz. Bu, eski Cumhuriyet'in çeşitli yollarla zihninize pompaladığı bir çarpıtmaydı" ifadesini kullanmıştı.

‘ALMAN EKONOMİSİ İÇİN TEHLİKE ÇANLARI’
Türkiye’deki yüksek enflasyonun küresel ölçekte olduğunu iddia eden Yeni Şafak 25 Eylül’de “Alman ekonomisi için tehlike çanları çalıyor: Üst üste beş aydır düşüş yaşanıyor” başlıklı bir haber yayımlamış ve haberde “Alman ekonomisi artan faiz oranları, zayıf küresel ekonomi ve yüksek enflasyon nedeniyle üst üste üç çeyrektir büyüyemedi. Ekonomi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,4 ve yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,1 küçülürken, yılın ikinci çeyreğinde büyüme gösteremedi” ifadelerini kullandı.
‘DÜNYADA DA VAR’
Yeni Şafak’ın bir haberi başka bir haberle kapatma çabası aslında yeni değil. Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği maden katliamı sonrası gazete “Dünyanın en ölümcül maden kazaları” haberi yapmış ve “Tarihte meydana gelen en fazla ölümlü 12 maden kazasında 6 bin 811 maden işçisi hayatını kaybetti. Çin, Fransa ve Japonya başta olmak üzere dünyadaki birçok ülkede meydana gelen en ölümcül maden kazaları binlerce işçinin ölümüne neden olurken, ülkelerin tarihine en ölümlü maden kazaları olarak geçti” demişti.
SÜRESİZ NAFAKA

Kadınların boşandıktan sonra aldıkları nafaka hakkının kaldırılmasına dair onlarca haber yapan Yeni Şafak 31.10.2018’de “Kimi yıllar süren evliliklerini anlaşmalı olarak sona erdirdi, kimisi ise sadece 2 ay evli kaldığı eşine 29 yıldır nafaka ödüyor. Yasal tartışmaların gölgesinde ise filmlere konu olacak hayat hikâyeleri var. Nafakayı ödeyemediği için icralık olan engelli Murat Taylan’ın yaşadıkları sayısız hikâyeden yalnızca biri” diyerek bir haber hazırlamış ve “Süresiz nafaka: Ömür boyu mahkûmiyet” demişti.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına dair ise Yeni Şafak Yazarı Yusuf Kaplan 21.03.2021’de “Bu sözleşmenin kadın cinayetlerini korumakla bir alakasının olmadığını, aileyi çökertmeyi amaçladığını anlattık durduk yıllarca Ankara’da, hükümette, ülkenin her yerinde ve platformunda... Sonunda Cumhurbaşkanımız, kadın cinayetlerini azaltmak şöyle dursun artıran bu sözleşmeyi iptal ederek milletin feryadına kulak vermiş oldu” ifadelerini kullanmıştı.

SUÇA ORTAK OLANLAR…

En başında da söylediğimiz gibi adına habercilik bile diyemeyeceğimiz tüm bu örnekler Yeni Şafak’ın ilk vukuatı değil, sonuncusu da olmayacak gibi. Ancak karar aşamasına gelmiş bir davada her türlü deliller toplanıp, iddialar değerlendirilip sona gelinmişken böylesi iddialarla haber yapmak, bu yöntemlerle istismarın üzerini örtmeye çalışmak suçluyu korumak, aklamak ve o suça ortak olmaktan başka bir anlama gelmez zannımca.

Fotoğraf: Hale Güzin Kızılaslan / csgorselarsiv.org

İlgili haberler
Yeni Şafak Hiranur Vakfında yaşanan çocuk istismar...

H.K.G.’nin ailesi, Psikiyatrist Süleyman Salih Zoroğlu hakkındaki iddialar üzerinden açıklama yaptı,...

Hiranur Vakfı için sahte rapor düzenleyenler yargı...

Ankara Barosunun, Hiranur Vakfı davasında 'kemik yaşı tespitinde usulsüzlük yapma' gerekçesiyle suç...

Hiranur Vakfı istismar davası | Sanık avukatı isti...

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızı H.K.G'y...