Bina yıkıldı, öğrenciler bahçede ders görüyor
Depremde hasar gören okulun öğrencileri bir başka okula nakledildi. Fiziki yetersizlik nedeniyle öğrenciler bahçede ders görüyor.

İzmir’in Gaziemir ilçesi Aktepe Mahallesi’nde Anafartalar İlkokulunun bir bloku 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde hasar gördüğü için yıkıldı. Hazirandan bu yana yıkım çalışmaları devam ediyor. Anafartalar İlkokulunda okuyan yaklaşık 1000 öğrenci, Emrez Mahallesi’ndeki M. Kemal Paşa Ortaokuluna taşındı. Anafartalar İlkokulunun yıkılmayan bölümünde de eğitime devam ediliyor. Ancak öğrenciler yıkım nedeniyle moloz, ve toz altında ders görüyor. M. Kemal Paşa Ortaokuluna taşınan öğrenci velileri, binanın eski ve yetersiz olmasından, Anafartalar’da eğitime devam eden öğrenci velileri ise şantiye alanında eğitimin sürmesinden şikayetçi. Ayrıca M. Kemal Paşa Ortaokulunun yanında kurşun atıklarının gömülü olduğu bir alan bulunuyor.

‘ÇOCUKLAR İŞ MAKİNELERİNDEN KORKUYOR’

Çocuğu Emrez’deki okula taşınan öğrenci velisi Burcu Biçer, Anafartalar İlkokuluna giden çocukların da önümüzdeki günlerde M. Kemal Paşa Ortaokuluna nakledilecekleri ifade ederek “Öğrenciler okul ve çevresi harabeye döndüğü için eğitim alamıyor. İş makinelerinden korkuyorlar, okula girmek istemiyorlar. 37 kişilik sınıf şubeleri var, şimdi M. Kemal Paşa Ortaokuluna gidecekler. Burada da aynı olumsuzluklar yaşanacak” dedi.

BAHÇEDE DERS İŞLİYORLAR

Çocuğu M. Kemal Paşa Ortaokulunda okuyan veli Sibel Göl ise, “Bizim okulumuz zaten yıkılıp yeniden yapılması gereken yetersiz bir okul. Şu an öğretmenler bahçede ders yapmaya çalışıyorlar. Zaten yetersiz olan bir okula 1000 kişilik ilkokulu eklediler. Yetkililerden rica ediyorum, çocuklarımızın eğitim hakkını geri istiyoruz. Biz veliler, çocuklarımızla toplanıp derse girmeyeceğiz” dedi.

İki okulun öğrencilerinin de mağdur olduğunu ifade eden Göl, “On kişilik sınıfta şu an 30 kişi var. Pencereler bozuk, sınıflar havasız, nefessiz. Sosyal mesafe, hijyen yok, temizlik desen hiç yok” dedi. Cumhurbaşkanına seslenen Göl, “Sizin çocuklarınız hangi koleje gidiyor? Bir gün gelip şu okulda eğitim görsünler” diyerek duruma tepki gösterdi.

‘OKUL 5 YILDIR YAPILMADI’

Ermez Mahallesi Muhtarı Ramazan Arslanalp ise M. Kemal Paşa Ortaokulu binasına ilişkin “Zaten fiziki anlamda yetersiz olan ortaokulun yıkılıp yapılması için 5 senedir çaba sarf ediyoruz. İki yıldır proje kısmına geldi ama okul yeniden yapılmadı. Kovid salgını ortamında siz 2 bin öğrenciyi bir okula hapsediyorsunuz. Sınıflarımız normalde 10-15 kişilik olması gerekirken şu anda 30-40 kişilik” dedi.

Öğrenci velileri serbest bölgeye ve fuar alanına yakın olan Anafartalar İlkokulunun arazisinin başka kurumlara devredileceği söylentilerine de tepkili.

Fotoğraf: Kenan Çetin

İlgili haberler
Sınıflar seyreltilecekti, okullar birleşti

Sınıflar aşırı kalabalık ve doğru düzgün havalandırma bile yok. 40’lara kadar uzanıyor sınıf mevcutl...

Dersim’de eğitim zili sancılı çaldı: 25 okul tadil...

Dersim’de hasar tespiti yapılan 60 okuldan 25’i depreme dayanıksız çıktı. Ders zilinin çalmasıyla ok...

Diyarbakır'da okulları yıkılan öğrencilerin velile...

Diyarbakır Yenişehir'de okulları yıkılan ve kilometrelerce uzaklıktaki yerlere gitmek zorunda kalan...