Batıkentli kadınlar İstanbul Sözleşmesi kararını konuştu: Tepkileri yok sayıp karar alıyorlar
Ankara Batıkent’te de Ekmek ve Gül okuru kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ni ve ondan çıkılmasını konuşmak üzere bir araya geldi.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararına yapılan itirazın Danıştay tarafından reddi üzerine ülkenin dört bir yanındaki kadınlardan mücadeleyi büyütme kararlılığı ve tepkiler yükseldi.

Ankara Batıkent’te de Ekmek ve Gül okuru kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ni ve ondan çıkılmasını konuşmak üzere bir araya geldi.

Katılımcılardan işçi bir kadın: “Sözleşmeyi yok saydılar. Bunun karşılığını seçim sabahı görecekler. Sandıkta boğulacaklar” derken katılımcı başka bir kadının sözleri şöyleydi: “Adalet yok, hak hukuk hiçbir şey kalmadı bu ülkede. İnsanlar birbirine selam bile veremez ve güvenemez oldu. Sürekli acaba başımıza bir şey mi gelir diye düşünüyoruz. Aslında bu sözleşmeyi reddetmek ve çıkılmasına yönelik alınan kararın Danıştay’dan dönmesi; sadece bu sözleşme özelinde değil istedikleri kararı alabileceklerinin, tek başlarına hayatımıza müdahale edeceklerinin şovunu yapmalarının, gözdağı vermek istemelerinin bir göstergesi. Artık söz hakkımız yok özgürlüğümüz yok, koca ülkeyi yok sayıp kararlar alıyorlar. Hakkımızı arayınca da susturuyorlar.”

Başka bir kadın “Pimi çekilmiş bomba gibiyiz” derken buna herkes gülüyor. İçimizden başka biri: “Bu böyle gitmez. Keser döner sap döner gün gelir hesap döner. Cumhurbaşkanı açık açık söyledi bunların daha iyi günlerimiz olduğunu daha ne desin? Artık tuz koktu.” diyor öfkeyle.

Başka bir kadının sözleri: “Haksıza bir defa hak verildi kendini haklı sandı. Verdiğimiz bu hakkı geri almalıyız.”


Bugünlerde ne için bir araya gelirsek gelelim konu dönüp dolaşıp zamlara ve yoksulluğa geliyor. Bir kadın: “Bize dokunmayan yılan bin yıl yaşasın dedik yıllarca o yılan artık geldi ocağımızın başına oturdu. Artık kaçar yerimiz kalmadı. İşte tam da bu yüzden artık herkes korkuyu bir kenara bırakıp Sri Lanka halkının yaptığını yapmalıyız.” deyince komşular da “Çok haklısın” diyerek destek veriyor.

İstanbul Sözleşmesi’ni konuşmak için bir araya geldiğimiz kadınlar, konuşmaya buluşmaya çok ihtiyaçları olduğunu belirtirken daha sık bir araya gelme taleplerini dile getirdi. Kadınlar daha güçlü hissettiklerini belirtip tekrar buluşmak için sözleşip vedalaştılar.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İstanbul'da kadınlar ‘Danıştay kararını tanımıyoru...

İstanbul Sözleşmesini Uygula İstanbul Kampanya Grubu Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararını protes...

Kadınlar Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi kararına...

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetm...

Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi kararı | Av. Eylem...

Danıştay'ın kararını ve sonrasında sürecin nasıl ilerleyeceğini Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyo...