Kadınlar Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi kararına karşı sokakta
Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetmesine kadınlar tepki gösterdi.
ANKARA

Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetmesine karşı bir araya geldi. Kararı verenlerin; artan kadın cinayetlerinin, tacizin, tecavüzün, erkek şiddetinin hem destekleyeni hem de failleri olduklarını bir kez daha ilan ettiğini vurgulayan Ebru Özel, “Bizleri yoksullukla, şiddetle, tacizle cezalandırmaya, haklarımızdan vazgeçmeye zorlamanızı kabul etmiyoruz. Bizlerin yaşamları sizlerin korunaklı adliye salonlarınızdan, saraylarınızdan verdiğiniz kararlara bağlı olmayacak. Katillerini ödüllendirdiğiniz her bir kadının isyanıyla mücadelemizden, ısrarımızdan, inadımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesinde vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Sakarya Caddesi’nde yapılmak istenen açıklama polis tarafından engellendi. Sakarya Caddesi’ni ablukaya alan polis kadınları caddeden uzaklaştırdı. Yüksel Caddesi üzerinden sloganlarla yürüyüş gerçekleştiren kadınlar, polis tarafından müdahale ederek dağıtıldı. Eğitim Sen 2 Nolu Şube binasında buluşan kadınlar burada açıklamalarını gerçekleştirdi.

Açıklamada platform adına konuşan Ebru Özel, İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuz çekilme kararına ilişkin tek adam kararnamesinin iptal istemini reddeden kararı tanımadıklarını belirtmek için bir araya geldiklerini belirtti. Özel şöyle konuştu: “Kararın uygulamaya gireceği 1 Temmuz’a 2 gün kala yürütmenin durdurulması talebini reddettiğini açıkladı. 19 Temmuz 2022 tarihinde ise Danıştay 10. Dairesi tarafından İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye ilişkin tek adam kararının iptali isteminin oy çokluğuyla reddedildiğini öğrendik. Biz kadınlar, iptal davaları açıldıktan sonra heyete dışarıdan müdahale ile alınan çoğunluğun verdiği kararın anayasaya aykırı olmakla birlikte kadınlar nezdinde hiçbir meşruiyetinin olmadığını buradan bir kez daha belirtiyoruz. Ayrıca, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, Danıştay hâkim ve savcılarına talimat verircesine yaptığı ziyaretleri de unutmadık. Yüksek yargı üyelerinin iktidar temsilcileri tarafından atanıp belirlendiği bir yargı sisteminde hayatlarımızın, haklarımızın nasıl bir tehditle karşı karşıya olduğunu Danıştay’ın söz konusu kararıyla bir kez daha görmüş olduk.Danıştay, aynı zamanda bir hukuk garabeti olan bu kararıyla yaşamı değil kadın katillerini cesaretlendirmeyi tercih eden bir iktidar kurumu olarak tarihe geçmiştir” diyen Özel kararı verenlerin; artan kadın cinayetlerinin, tacizin, tecavüzün, erkek şiddetinin hem destekleyeni hem de failleri olduklarını bir kez daha ilan ettiğini vurguladı. Hukuksuz kararı tanımadıklarını vurgulayan Özel, “Bin bir emekle inşa ederek elde ettiğimiz kazanımlarımızı hukuksuzca gasbetmenize izin vermeyeceğiz. Faillerden ve onları koruyan erkek devletten de hesap sormaya devam edeceğiz. Bizleri yoksullukla, şiddetle, tacizle cezalandırmaya, haklarımızdan vazgeçmeye zorlamanızı kabul etmiyoruz. Bizlerin yaşamları sizlerin korunaklı adliye salonlarınızdan, saraylarınızdan verdiğiniz kararlara bağlı olmayacak. Katillerini ödüllendirdiğiniz her bir kadının isyanıyla mücadelemizden, ısrarımızdan, inadımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesinde vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Platform sözcüsü Şeyda Özcan polis engellemesine ilişkin şunları söyledi: “Ankara Emniyeti, bugün suçlarına bir yenisini daha ekledi. Sistematik olarak OHAL günlerinden beri Ankara’da toplanma ve yürüyüş bakımından bir fiili dayatma yapılıyor. Gösterilen alanlar, gösterilmeyen alanlar üzerinden kadınların sokağa çıkmasını engellemeye çalışıyor. O günlerden beri bu yasağı hiçbir zaman tanımadık. Belirledikleri yerlerde olmayı reddettik. Sokakları terk etmedik. Birbirimizi de yalnız bırakmadık. Buradan ilan ediyoruz Ankara Emniyeti suç işliyor.”
Açıklamanın ardından sendika binasının karşısında bulunan SES Ankara Şube içerisindeki kadınlar ile platform üyeleri kadınlar karşılıklı ‘İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz’ diyerek slogan attı.
MERSİN
Mersin Kadın Platformu Pozcu Koton mağazası önünde toplanarak Cumhurbaşkanı’nın İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararını onaylayan Danıştay kararını protesto etti.

Açıklamayı Mersin Kadın Platformu adına Melisa Açıkbaş okudu. Açıkbaş şunları söyledi: “Katillere verilen göstermelik cezaları, bize layık gördüğünüz şiddet dolu evleri kabul etmiyoruz. Sözde kutsal aile kurumunu ön plana çıkararak yaşadığımız şiddeti gölgelemenize, LGBTİ’lara yönelik sistemli bir şekilde büyüttüğünüz nefret politikalarına itaat değil isyan ediyoruz! Yaşamını savunan Çilem’i, sokakta yürürken samuray kılıcıyla katledilen Başak Cengiz’i, katillerini türlü oyunlarla aklamaya çalıştığınız Şule Çet’i, ölmek istemiyorum çığlıklarını duyduğumuz Emine Bulut’u unutmuyoruz. Katledilmesine izin verdiğiniz, koruma sağlamadığınız, katillerini ödüllendirdiğiniz her bir kadının isyanıyla buradayız. Yaşamlarımız için mücadele etmeye, sokak sokak örgütlenmeye ve İstanbul Sözleşmesi’ni her koşulda savunmaya devam edeceğiz. Haklarımızı bize siz vermediniz, siz alamayacaksınız. Yaşasın kadın dayanışması, İstanbul Sözleşmesi bizimdir.”
BURSA

Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla Fomara Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar Danıştay 10. Dairesi kararını protesto etti. Bursa Kadın Platformu adına basın metnini okuyan Neslihan Binbaş “Şiddetin, kadın katliamının, tecavüz ve tacizlerin artarak sürdüğü, kadına karşı tüm şiddet biçimlerinin sıradanlaştırıldığı, LGBTİ+’ların sistematik olarak hedef gösterildiği, cinsiyet eşitsizliğinin yaşamın her alanında yeniden üretildiği bir ortamda, sözleşmenin kaldırılmasına karşı iptal istemini reddetmek tüm bu suçlara zemin hazırlamak demektir. Danıştay kararı alenen erkek egemen sistemin tüm mekanizmaları ile korunacağının beyanıdır. Cezasızlık politikasıyla faillere ortaklık eden, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali talebini reddeden eril yargı bu şiddetin, istismarın ve cinayetlerin suç ortağıdır. Mecliste oy birliği ile kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’nden tek kişilik Cumhurbaşkanı kararı ile çıkılamaz! Meclis’in iradesi tek kişiye devredilemez! Temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmeler böyle yok edilemez! Bu hukuksuz kararı kabul etmiyoruz!” dedi.

ADANA


Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetmesine Adana’da kadınlar tepki gösterdi. Heykelli Park’ta bir araya gelen Adana Kadın Platformu, kararın meşruiyetinin olmadığını İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaktan vazgeçmediklerini söyledi.

Basın açıklamasını okuyan Pelin Songül Çiçek, verilen kararın iktidar tarafından kadınların yaşamları ve hak mücadelesini yok saymayı amaçlayan kadın düşmanı bir hamle olduğunu dile getirdi. Çiçek, tek adam rejiminin meclisi yok sayarak her kararı alabileceğini gösteren bu kararın kadınlar nezdinde ve toplum nezdinde meşruiyetinin olmadığını belirtti, “Kabul etmiyoruz” dedi.

Çiçek, “Her gün LGBTİ+ düşmanlığı bizzat Cumhurbaşkanı başta olmak üzere devletin tüm birimleri tarafından körükleniyor, LGBTİ+’lar hedef gösteriliyor. Onur Yürüyüşlerinde ve 8 Martlarda önümüze dikilip işkence ile bizleri durdurmaya çalışanlar katillerin doğrudan destekleyicisi olduğu gibi bizzat faillerin de kendisidir. Alsancak’ta yaşayan trans kadınların, evlerinin sokağına adım attıklarında dahi gördükleri şiddet ve işkence siz İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenlerin eseridir. Çocuk istismarının her geçen gün artması, istismar faillerinin bana bir şey olmaz diyerek sahip oldukları cesaret sizlerin eseridir. Kabul etmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaktan vazgeçmiyoruz” diye konuştu.


ESKİŞEHİR

Eskişehirli kadınlar “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” demek için sokağa çıktılar. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla Adalar’da bir araya gelen kadınlar sık sık “sözleşmeyi değil cinayeti engelle”, “kadınlar sokağa haklarını almaya”, “Danıştay kararını al başına çal” sloganlarını attılar.

Kadınlar adına basın açıklamasını gerçekleştiren Ayşegül Yüksel, kadınların alınan bu hukuksuz kararı tanımadığını belirtti. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme süreci boyunca kadınların hem sokakta hem adalet koridorlarında yürüttüğü mücadeleye de değinen Yüksel, “Gelinen noktada Danıştay bu kararıyla meclisin tamamen işlevsiz olduğunu, tüm yetkinin tek adamda olduğunu tescillemiş oldu. Sözleşmeye ihtiyaç olmadığı da ima edilen kararda iç hukukun yeterli olduğu, İnsan Hakları Eylem Planı, ceza kanunundaki son değişiklikler, 6284 sayılı Yasa’nın yeterli olmasına da değiniliyor. Bugün yargı bir kez daha erkek iktidarının karşısında düğmelerini ilikledi. Bizler İstanbul Sözleşmesi’nin siyasi kararlarla iptal edilmesine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Erkek şiddetiyle öldürülen tüm kadınlara sözümüzdür İstanbul sözleşmesi yaşatır demek için yine bir arada sokaklarda olacağız. İstanbul sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

VAN: VAZGEÇMİYORUZ, SÖZLEŞMENİN UYGULANMASINI İSTİYORUZ


Saat 18.30'da düzenlenen eylemde basın metnini Emek Partisi üyesi Evin Turgut okudu. Turgut, “Van Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi'nin bir gecede fes edilmesi üzerine örgütlendi ve çalışmalarına devam ediyor. Biz platform olarak kazandığımız haklarımıza sahip çıkıyoruz. Kadınlar, gençler, çocuklar her yaştan insanın şiddete ve istismara karşı korunması gerekiyor. İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ülkenin her yerinden yüksek sesle isyan edildi. Sözleşme herkesin şiddet görmesini engellemeye dair yol gösterici bir harita niteliğinde. Uygulanmasını istiyoruz. Koruyucu ve engelleyici her türlü önlem hayat kurtarıcıdır” dedi.

Temel hakları düzenleyen bir sözleşmeden Cumhurbaşkanlığı kararı ile çıkılmasının Anayasa’nın 104’üncü maddesinin ihlali olduğunu vurgulayan Turgut, "Danıştay bu kararı ile idare hukukunun temel ilkelerinden olan usulde paralellik ilkesini de hiçe saymıştır” dedi.

Meclisin iradesinin tek kişiye devredilemeyeceğinin altını çizen Turgut, "TBMM’nin uygun bulma kanunu ile yürürlüğe giren bir anlaşmanın feshi ancak TBMM’nin uygun bulma kanunuyla kaldırılması kararı ve Cumhurbaşkanının uygun bulmasıyla yürürlükten kaldırılacaktır. Sadece Cumhurbaşkanı kararı ile feshedilemez” dedi.

DATÇA: GÜCÜMÜZ DAYANIŞMAMIZDAN GELİR

Muğla’nın Datça ilçesinde de Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, basın açıklaması düzenleyerek Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararını protesto etti.


Datça Kadın Platformu adına konuşan Özlem Koşar, “Herkes bilsin ki kadınlar olarak canımızla, emeğimizle, baskılara karşı direnişimizle kazandığımız İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Bizim gücümüz dayanışmamızdan, el ele, omuz omuza, yürek yüreğe olmamızdan gelir. Bu gücümüzle kararı asla kabul etmiyoruz, asla kabul etmeyeceğiz. Kadınlar mücadeleden yılmayacak ve zafer elbette bizim olacaktır” dedi.

BALIKESİR

Balıkesir Kadın Platformu da Danıştay’ın kararına karşı açıklama yaptı:


“Danıştay bu kararıyla ‘‘Saray’ın kararı Meclis’in iradesinin üzerindedir’’ demiştir. Bu kararıyla, ‘Ben kadınların yaşam hakkını tanımıyorum, savunmuyorum’ demiştir ve yine Danıştay bu kararıyla ‘Ben hukukun üstünlüğünü değil, üstünlerin hukukunu savunuyorum’ demiştir. Anayasayı yok sayıyorum, anayasanın ayaklar altında çiğnenmesine de gözlerimi kapıyorum’ demiştir. ‘Yargının bu konuda herhangi bir müdahalesi olamaz’ diyerek kendisini de yok saymıştır.

Milyonların artık sırtında istemediği iktidar köşeye sıkıştıkça saldırganlaşıyor. Kadınlardan korkuyorlar, yıllardır kadın katillerinin, istismarcıların, tecavüzcülerin, tarikatların önüne kuramadıkları, kurmadıkları barikatları kadınların önüne kuruyorlar.

Sadece kadınlar için değil toplumun tüm kesimini ilgilendiren hiçbir hukuksuz kararı tanımıyoruz ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz.

Yıllar boyu ördüğümüz mücadeleler ile kazandığımız haklarımızdan vazgeçmiyoruz!”

Tek adama biat eden erkek yargının bu kararını, tek adam rejimiyle birlikte tarihin çöplüğüne göndereceğiz!”

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül