Aygül Doku: Zaynal’ı kim, kim neden koruyor?
Dersim Kadın Platformu, 233 gündür kayıp olan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbetini sormak için Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama yaptı.

Dersim’de 233 gündür kayıp olan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbetini sormak için Dersim Kadın Platformu Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.  

Açıklamada, konuşan Tuba Apaydın, Zaynal Abakarov hakkında neden etkili bir soruşturma yürütülmediğini sorarak “Gülistan Doku olayı Abakarov ile bağlantılı değilse neden aydınlatılmamaktadır?” diye sordu. Açıklamada konuşan Gülistan’ın ablası Aygül Doku da “Zaynal’ı kim, kim neden koruyor?” dedi.

‘KADINA YÖNELİK ŞİDDET DEVAM EDİYOR’

Son zamanlarda kadınlara yönelik şiddetin, tacizlerin ve tecavüzlerin arttığını ve bu durumun Dersim’de de sistematik biçimde devam ettiğini belirten Apaydın “Yaşadığımız coğrafyada yürütülen savaş siyaseti bugün kadınların ikincil konumunu derinleştiren ve kadın kimliğini yok sayan bir şekilde devam ettirilmektedir. Bu politikaların somutlaşmış hali Dersim’de 233 gündür kayıp olan Gülistan Doku örneğidir. Bu politikaların somutlaşmış hali, İstanbul Sözleşmesinin gasp edilmeye çalışılmasıdır, her gün katledilen, ucuz iş gücü olarak görülen sömürü çarkları arasında ezilen kadınlardır.

Bu politikaların somutlaşmış en güncel örneklerinden birisi Batman’da Musa Orhan adlı bir uzman çavuşun 20 gün boyunca tecavüz ve işkencesine maruz kalan, şikayetine rağmen ilgili hakkında gerekli işlem yapılmadığı için derin çaresizlik yaşayan ve intihar eden genç bir kız kardeşimizle ilgilidir. “Alkollüydüm” zırvalığı, fail kadar sistemin de koltuk değneği haline gelmiştir.” dedi.

‘SADECE SUDA ARANDI’

Gülistan’ın 7 aydan uzun bir süre sadece suda arandığına dikkat çeken Apaydın, “ Bu süreçte toplum ve kadınların hafızası başka şeylere işaret ederken, eski Tunceli il valisi Tuncay Sonel ve bazı kurum amirleri Gülistan’ın intihar ettiği yönünde sürekli bir algı oluşturmaya çalışmışlardır. Bu süreçte aileyi de sürekli baskı ve denetim altında tutma çabası içinde olan Tuncay Sonel, Gülistan’ı suda çıkaracağı konusunda aileye sözler vererek oyalamış, Gülistan olayının belki de istediği yer/yerlere atanması önünde engel oluşturmasını önlemiş ve hiçbir şey olmamış gibi kentimizden ayrılıp gitmiştir.” dedi.

SORUŞTURMAYA DAİR SORULAR...

Bu süreç boyunca sadece suya odaklı yürütülen çalışmaların diğer kanıtların toplanmasını da önlediğini belirten Apaydın şu soruları sordu:

■ Bu kadar şüpheli durum varken Zaynal Abakarov hakkında neden etkili bir soruşturma yapılmamıştır? Zaynal Abakarov kimdir ve ne tür bağlantıları vardır?

■ Gülistan’ın akıbetini soran kadınlar ve arkadaşlarına göz altına alma, burslarını kesme, yurttan çıkarma gibi baskılar uygulanırken, baş şüpheli Abakarov ve ailesinin taşınmasına neden göz yumulmuştur?

■ Olay günü Abarakov’un üvey babasına ait aracın çamurlara bulanmış olması delil açısından neden değerlendirilmemiştir?

■ Tanık ifadeleri ve telefonda alınan sinyal bilgisine göre Gülistan’ın 16.30 saatlerinde hala yaşadığı anlaşılmasına rağmen, Abakarov ve ailesinin 5 Ocak günü 16.00’ dan sonra nerede oldukları/ne yaptıklarına ilişkin veriler neden toplanmamıştır?

■ İlimizde olayla ilgisi, en azından bilgisi olabilecek birçok kişinin tayin olup gittiği doğru mudur yoksa bu bir tesadüf müdür?

■ Gülistan Doku olayı Abakarov ile bağlantılı değilse neden aydınlatılmamaktadır? Olayın bilmediğimiz başka bir yönü mü bulunmaktadır?

■ 233 gün ailenin acılar içinde çırpınmasının hesabını kim verecektir?


‘FAİLLERİ AKLAMANIZA İZİN VERMEYECEĞİZ’

 Kadınların izlenen politikalara karşı örgütlü kadın mücadelesini büyüteceklerini ve tüm bu olayların takipçisi olacaklarını ve Gülistan Doku’nun akıbetini sormaktan vazgeçmeyeceklerini söyleyen Apaydın, “Failleri aklamanıza, korumanıza izin vermeyecek hesap soracağız! Yaşasın kadın mücadelemiz, yaşasın kadın dayanışması!” dedi.

‘GÜLİSTAN KUŞ MU OLDU? ‘

Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku’da açıklamada yaptığı konuşmada, soruşturmadaki çelişkilere dikkat çekti. Abakarov’un neden korunduğunu soran abla Doku, “ Gülistan, suda yok, şu küçücük kente her yerin kameralarla çevrili şu kentte Gülistan kuş mu oldu?” dedi.

‘ANLAMIŞ DEĞİLİM’

233 gündür yetkililerin Gülistan’ın bulunmaması için “Sebebini anlamış değilim.” ifadelerini kullanan Doku, “Bu durum burayı aştıysa. Yetkililer neden çözmüyor? Zaynal’ı kim, kim neden koruyor?” dedi.

‘GEREKİRSE ANKARA’YA YÜRÜYECEĞİZ’

Bu olayın artık bir cinayet gibi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Doku, “Gülistanı bulmadan, bu davanın peşini bırakmayacağız. Gerekirse bütün aile buradan Ankaraya yürüyeceğiz.” dedi.


İlgili haberler
Tunceli Valiliği: Gülistan Doku’yu arama çalışmala...

Tunceli Valiliği, Dersim’de şüpheli şekilde kaybolan ve 226 gündür bulunamayan Gülistan Doku’yu aram...

Abla Aygül Doku: Gülistan o gece neye şahit oldu?

Zaynal Abakarov’un Gülistan Doku’ya kaybolduğu gün ‘Az kalsın senin yüzünden annemin bütün planları...

Aygül Doku: Soruşturmaya dair kafamızda pek çok so...

Dersim’de günlerdir kayıp olan ve arama çalışmaları süren Gülistan Doku’nun ablası konuştu: Zeynal,...