Avukat Aryen Turan serbest bırakıldı
Özgürlük için Avukatlar Derneği adına İzmir Barosu Genel Kurulunda yaptığı konuşmadan dolayı gözaltına alınan Avukat Aryen Turan yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İzmir Barosu Genel Kurulunda Özgürlük için Avukatlar Derneği (ÖHD) adına yaptığı konuşmadan dolayı dün gözaltına alınarak İzmir İl Emniyet Müdürlüğüne götürülen Avukat Aryen Turan bugün yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yaptığı konuşmada “kimyasal silah kullandığını” iddialarının araştırılmasıyla ilgili ifadeleri ve “Jin, jiyan, azadi” sloganı gerekçesiyle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Aryen Turan dün gözaltına alındı.

Av. Aryen Turan’ın hep dışarıda olmasına, adliyede duruşmalara girmesi ve kaçma şüphesi olmamasına rağmen dün saat 18.30 sularında ofisinden çıktığı sırada polislerce gözaltına alındığı bilgisi verildi. Hastaneye ve Terörle Mücadelede Şubesine getirilirken kelepçe takıldığı öğrenildi.

AVUKATLARI ENGELLENDİ

MA’da yer alan bilgilere göre, Turan’ın avukatlarıyla da görüşmesi engellendi. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan Turan ile görüşmek isteyen 10 ÖHD üyesi, emniyete alınmadı. Avukatlar daha sonra 3’erli gruplar halinde içeri alındı.

Sonrasında emniyete gelen İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz ve beraberindeki heyet de benzer engellemeyle karşılaştı. Polisler, avukat grubuna “sınırlı sayıda avukat alınıyor” gerekçesiyle engel oldu. Yapılanların hukuksuz olduğunu söyleyen Yılmaz, gözaltında bulunan kişileri sınırsız avukatın görebilme hakkının olduğunu belirtti. Ancak içerideki 3 avukat dışarı çıkıncaya kadar baro başkanı kapıda bekletildi.

Turan’ın gözaltında tutulduğu emniyet önünde ÖHD, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar ve İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyeleri bekledi

SERBEST BIRAKILDI

Avukat Aryen Turan TEM’deki ifadesinin ardından bu sabah İzmir Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılıkta ifade veren Turan, adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderildi. Aryen Turan, yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İZMİR BAROSU: ÖZGÜRLÜKLERİN KISITLANMASI ÇABASINA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

İzmir Barosu Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “kimyasal silah kullandığını” iddialarının araştırılmasıyla ilgili ifadeleri ve “Jin, jiyan, azadi” sloganı gerekçesiyle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan ÖHD’li avukat Aryen Turan hakkında İzmir Barosu yazılı açıklama yayımladı.

“Dillerim hâkim bey, bağlasan durmaz” başlıklı yazıda İzmir Barosu, Av. Ayren Turan’ın genel kurulda yaptığı konuşmasının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ifade etti.

Açıklamada, “Muktedirlerin işareti ile yaratılan toplumsal linç, bağımlı yargı tarafından adli bir işleme dönüşmüştür. Vekil sıfatıyla defalarca İzmir Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşen önceki başkanımız Av. Özkan Yücel’in, meslektaşımızın ifade vermeye hazır olduğunu bildirmesine ve gözaltı işlemi yapılmamasını talep etmesine rağmen Av. Aryen Turan 03.11.2022 Perşembe günü saat 18.30’da bürosundan çıktığı sırada gözaltına alınmıştır. Yurttaşların ifade özgürlüğüne her platformda sahip çıkan İzmir Barosu, İzmir Barosu üyesi meslektaşımızın bu özgürlüğünü sonuna kadar savunmakta kararlıdır. Meslektaşımızın yanındayız. Özgürlüklerin kısıtlanması çabasına boyun eğmeyeceğiz” denildi.

NE OLMUŞTU?
İzmir Barosu Genel Kurulu'nda Özgürlük için Avukatlar Derneği adına söz alan Aryen Turan, konuşmasında Aysel Tuğluk nezdinde hasta tutuklarının durumuna değinerek, derhal serbest bırakılmalarını talep etmişti. Federal Kürdistan Bölgesi’nde kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin araştırılması gerektiğini ifade eden Turan, HDP İzmir İl binasında katledilen Deniz Poyraz’ı anarak kadın mücadelesine vurgu yapmış, konuşmasını “Jin jiyan azadi” sloganı ile bitirmişti. Sloganın ardından salonda kısa süreli tartışma yaşanmıştı.

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Kayseri Barosu Genel Kurulu'nda kadın avukatlardan...

Kayseri Barosu Olağan Genel Kurulu'nda kadın avukatlar, İran'da kadınların yürüttüğü özgürlük mücade...

ÖÇAV Ankara Barosu Başkan Adayı Sevinç Hocaoğullar...

Ankara Barosunun genel kurulu öncesi konuştuğumuz Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Sevinç Hoc...

Barolardan Cumhurbaşkanı'nın 'sürtük' sözüne tepki

İzmir Barosu Başkanlığı, İstanbul Kadın Hakları Merkezi ve Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komi...