Asgari ücrete yapılan düşük zamma tepkiler sürüyor: Hesap yaparak yaşamaktan bıktık!
Asgari ücrete sadece 304 lira zam yapılmasına işçilerin tepkisi büyüyor. İzmir Bornova’da yaşayan kadınlar zammın kayıplarını karşılamayacağını belirtirken, ‘Hesap yaparak yaşamaktan bıktık’ diyor.

İzmir Bornova’da yaşayan ve asgari ücrete yapılan 304 liralık zammın kayıplarını karşılamayacağını belirten kadınlarla görüştük.
Atatürk Mahallesi’nde görüştüğümüz Hüsniye Şenli, eşinden kalan emekli aylığı ile geçimini sağlıyor. Asgari ücrete yapılan düşük zamla ilgili “Bunlar bizim açık açık ölmemizi istiyor” diye tepki gösteren Şenli, “Asgari ücretin altında bir maaş ile yaşamaya çalışıyorum. İşçiler bu parayla nasıl geçinecekler? Maliye Bakanı, Ekonomi Bakanı nasıl hesap yapıyorlar da bu zam veriliyor. Hayat çok pahalı, elektrik, doğal gaz, su, doktor parası... Artık ot yeriz herhalde. Bu resmen hepimize zulümdür” dedi.

‘İYİCE DÜŞÜNÜP ÖYLE HARCIYORUM’

Eşi emekli olan ve kendisinin çalışmadığını söyleyen Cevriye İpek, “4 kişi çalışıyor evde, yine de geçinemiyoruz. Sürünüyoruz. Pazara gidiyorum, yarımşar kilo alıyorum. Çocuklarımın hiç sosyal hayatı yok. Hep iyice düşünerek harcıyorum. Sıkıldım artık hesap yapmaktan. Kendileri istediklerini alıyor, istedikleri harcamayı yapıyor, geziyorlar, tozuyorlar, halkı düşünen yok” diye konuştu.

‘ÜRETEN BİZİZ, AÇLIKTAN ÖLEN BİZ’

Deniz Düzgün ise evli ve bir çocuğu var. Eşi de kendisi de çalışıyor. Asgari ücretin üzerinde aldıklarını belirten Düzgün, “Aç kalmayacak şekilde yaşıyoruz. Verilen zamla işçiler ölüme terk ediliyor. Tek açıklaması bu. Daha fazla intihar haberi duyacağız sanırım. Aklım almıyor neye göre bu zammı veriyorlar? Her şey pahalıyken, geçinmek bu kadar zorken, neye ve kime göre belirleniyor. Üreten biziz, açlıktan ölen yine biziz. İşçiler olarak örgütlenmeli ve hakkımız olanı almalıyız” dedi.

‘ARTIK KAŞIKLA DA VERMİYORLAR’
Sema ÖZDAL - Doğucan ERDOĞAN // Ankara
Ankara Gersan Sanayi Sitesi’nde asgari ücrete yapılan zammı konuştuğumuz işçiler, her geçen gün artan hayat pahalılığı karşısında bu asgari ücretle ayakta kalmanın mümkün olmadığını söylüyor. Bir işçi, “En azından vergiden muaf tutulmamız gerekli, belki artık bunun için bir şey yapılabilir” dedi. Türk-İş’in masadan kalkmasının bir karşılığının olmadığını belirten bir kadın işçi, “Sendikanın yapacağı iş masadan kalkıp gitmek değildi. İşin sonuna geldiğinde patronla iş birliği yapıyorlar gibi geliyor. Aynı maaşı kendileri alsınlar bir ay yaşasınlar dayanıyorlar mı görürüz” diye konuştu.
Bir yemek firmasında çalışan bir kadın işçi de “Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar derdik hep ama artık kaşıkla da vermiyorlar” diyor.


İlgili haberler
Asgari ücrette kadınlar nerede?

Asgari ücret görüşmelerini ve işçilerin taleplerini yakından takip eden Gıda İş Sendikası Genel Sekr...

Parça başı işe, fazla mesaiye, ek işe rağmen asgar...

Asgari ücret ile geçinmeye çalışan ailelerin yaşamları memleketin gerçeğini ortaya koyuyor. Gizem, v...

Asgari ücrete kadınlardan tepki: Bizi açlığa mahkû...

Asgari ücret net 2.324 TL olarak belirlendi. Ancak belirlenen yeni asgari ücreti değerlendiren kadın...