Antep’te kadınlar, kadın milletvekili adaylarıyla buluştu
Antep’te kadınlar, kadın milletvekili adaylarıyla “Nasıl bir gelecek” söyleşisinde Nar Sanat Derneğinde buluştu.

Yeşil Sol Parti Gaziantep Milletvekili Adayı Sevda Karaca ve CHP Gaziantep Milletvekili Adayı Merve Altınbaş’ın konuşmacı olarak katıldığı “Kadınlar kadın adaylarıyla buluşuyor: Nasıl bir ülke, nasıl bir gelecek” isimli söyleşi düzenlendi.


Nar Sanat Derneği’nde, kolaylaştırıcılığını Nar Sanat Derneği Başkanı Merve Karataş’ın yaptığı söyleşide ilk sözü Yeşil Sol Parti Gaziantep Milletvekili Adayı Sevda Karaca aldı. Karaca, öncelikle kadınların yaşadıkları sorunlara değinirken “2023 yılında biz kadınların en temel haklarının ellerinden alınmaya çalışıldığı ve bunun da seçim vaatleri haline getirildiği bir süreçle karşı karşıyayız. Bugüne gelmemiz kendiliğinden olmadı, bunun bir arka planı var. Cumhuriyetin kuruluşundan beri, kuruluşunda emekler veren, mücadeleler veren kadınların aslında zaten emekleri hak ettiği değeri görmedi. Güvenceli çalışma olanaklarından, kadınların tek başlarına ayakta ve hayatta kalma olanaklarından mahrum bırakıldılar. Bir taraftan içinde yaşadığımız düzenin, ezilenlerin üzerine yükselen bir düzen olmasıyla çok ilgisi var, aynı zamanda cinsiyetçi bir düzen olmasıyla da ilgisi var. Bunu perçinleyen 21 yıllık süreci de hep birlikte yaşadık” dedi. Artan kadın cinayetlerine, iş cinayetlerine, çocuk istismarlarına değinen Karaca, “21 yıl kadınlar ucuz emek gücünün yeniden üreticisi pozisyonuna sokuldular” diyerek sözlerine devam etti.

KADINLARI GÖRMEZDEN GELEN HERKESE KARŞI MÜCADELE

Karanlık bir tabloyla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Karaca, “Bugün memleketin dört bir tarafında bizi ortaklaştıran, kadınları ortaklaştıran en temel şey her an şiddetle karşı karşıya kalma riski, yarınından umut duyamama hali. Çocuklarının geleceğiyle ilgili kaygılar yüzünden sürekli bir korku duyma durumu, giderek her gün daha fazla yalnızlaştırma ve bütün bunları da bizzat devlet eliyle, devlet politikalarıyla, devleti kendine bir aparat haline getiren iktidar politikalarıyla her gün yeniden üretilmesi. Şimdi bu en geride birleştirilme durumu kadınlar için de mücadelenin de alanını, birlikte hareket etme, yan yana gelme zorunluluğunun da genişlediği bir alan oluşturdu” dedi.

“Emek ve Özgürlük İttifakı olarak sadece 21 yıllık AKP iktidarının yarattığı yıkımın değil, aynı zamanda bu ülkenin kuruluşundan itibaren emek vermiş kadınları görmezden gelen herkese ve her cepheye karşı bir sözümüz var” diyen Karaca, mücadele çağrısı yaptı.

‘BU KARANLIK TABLOYU BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ’

Karaca, “Hayatlarımızı geri almak için iş yerlerimizde, mahallemizde, çocuklarımızın okulunda, çalıştığımız yerlerde, fabrikada, hastanelerde bütün bu alanların özgün sorunlarını yarattığı tabloyu birlikte değiştirme mücadelesi vereceğiz. En önemli vaadimiz bu. Birlikte mücadele. Bu ülkede kazandığımız haklarımızı bir daha geri alınamayacak noktada yeniden kazanacağız, İstanbul Sözleşmesi dahil; buna aynı zamanda kadınların eşitlik ve özgürlük ihtiyacını, eşit vatandaşlık ihtiyacını her bakımdan sağlayacak yeni bir Anayasa dahil. Bu ülkenin en önemli sorunlarından biri kadın yoksulluğu ve kadın işsizliği. Kadınlara güvenceli, bağımsız bir gelecek kurabilecekleri, insanca koşullarda çalışabilecekleri istihdam alanlarının yaratılması ve bu istihdam alanlarında kadınların emeklerinin sömürülmesine izin vermeyecek denetim mekanizmaları kurulması; kadın işçilerin de bu alanlarda söz sahibi olmasının dayanaklarının yaratılması mücadelesi sürecek” dedi.


‘YENİ BİR DÜZEN KURACAĞIZ’

Kadın genç ve çocuk politikalarına ilişkin konuşan CHP Gaziantep Milletvekili Adayı Merve Altınbaş Türkiye’de 81 ile kadın ve çocuk davalarını takip ettiklerini ifade etti. Kadın davalarında hukuki destek de sağladıklarını aktaran Altınbaş, “Elimizden alınan tüm hakların mücadelesini vererek haklarımızı alacağız, iyi hal indirimlerini ortadan kaldıracağız. Kadınların varlığına ilişkin şehirde, kırsalda, işyerlerinde, sokakta kadınlar nerede mağdursa yeni bir düzen kuracağız” diyerek İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin mücadele örneğini verdi.

Dayanışma vurgusu yapan Altınbaş, “Birleşe birleşe kazanacağız ve bunu herkese göstereceğiz” dedi.

Ayrıca Yeşil Sol Parti Gaziantep Milletvekili Adayı Songül Koçdağ’ın yer aldığı söyleşide Koçdağ “Kadınların sorunları her yerde aynı; biz kadınlar olarak bu düzeni değiştireceğiz” diye konuştu. Söyleşi soru cevap bölümüyle son buldu.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Osmaniye vekil adayı Elataş'tan AFAD kolilerinin s...

Emek Partisi'nin Yeşil Sol Parti listesinden Osmaniye Milletvekili Adayı Seren Elataş AFAD kolilerin...

Nar Sanat Derneği Ekim ayı film gösterimlerini İra...

Nar Sanat Derneği yaptığı duyuruda, “Öldürülen, işkence gören, şiddete maruz bırakılan ve tüm baskıl...

Depremzede Çocukların 23 Nisan’ı raporu: Eğitim yo...

Depremzede çocuklar 23 Nisan’ı yoksulluk içinde, risk altında karşıladı. Depremzede çocukların yaşad...