Anneleriyle cezaevinde kalan çocuklar meclis gündeminde
HDP çocuklarıyla birlikte cezaevinde kalan kadın tutukluların, çocuğun üstün yararı gözetilerek uygun apart dairelerde kalmaları yönünde kanun değişikliği teklifi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı” hakkında Meclise kanun değişikliği teklifi verdi. Kanun teklifinin gerekçesinde, 2020 yılı sonu itibarıyla 800’den fazla çocuğun annesiyle birlikte cezaevinde kaldığı belirtilerek, “Bilimsel çalışmalardaki bulgulara göre 0-6 yaş arası dönem çocukların psikososyal ve bedensel gelişiminin temelinin atıldığı dönemdir. Cezaevlerinde anneleriyle beraber kalan çocukların bulunduğu ortam ve gelişim seyri beraber değerlendirildiğinde cezaevlerinin çocuklar için uygun bir ortam olmadığı net bir şekilde gözükmektedir” ifadelerine yer verildi. 

‘ÇOCUKLAR MAHPUS HAYATI YAŞAMAKTADIR’

Anneleriyle birlikte cezaevinde kalmak durumunda olan çocukların durumuna dikkat çekilen gerekçenin devamında şunlar yer aldı: “Çocuklar mahpus hayatı yaşamaktadır. Birçok cezaevinde havalandırma uygulaması nedeniyle çocukların sıklıkla hastalanması yanı sıra yatak problemi, yetersiz beslenme, oyuncak problemi, her cezaevinde kreş olmaması, sağlık sorunu olduğunda annenin çocuğuna refakat edememesi vb. koşullar, çocuk için ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.”

Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin de hatırlatıldığı kanun teklifinde, sözleşmeye taraf devletlerin çocuğun sağlıklı gelişimi için gerekli tüm önlemleri almakla yükümlü olduğu belirtilerek, 18 ila 72 aylık çocuk sahibi olan kadın tutuklu ve hükümlülerin çocuğun üstün yararı gözetilerek çocuklarını psiko-sosyal açıdan uygun apart dairelerde kalmaları gerektiği ifade edildi.

Haber ve fotoğraf kaynak: Jinnews

İlgili haberler
13 aylık Arin cezaevinde nefessiz, yetkililer sess...

13 aylık Arin, 9 aydır dört duvar arasında, astım krizi geçiriyor, acilen hastaneye götürülmesi gere...

Pandemi sürecinde mahpus kadınlar

Cezaevinde olan mahpus kadınlar ve çocukları koronavirüs ile birlikte neler yaşadı. Ceza İnfaz Siste...

Prematüre ikiz bebekler cezaevinde

Patnos L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda anneleriyle birlikte tutulan 7 aylık prematüre ikiz bebek...