Ankara'daki üniversitelerden kadın toplulukları buluştu
ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu çağrısıyla Ankara'da bulunan üniversitelerin kadın toplulukları, şiddete karşı yapabileceklerini tartıştı.

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu, Ankara'da bulunan üniversitelerin kadın topluluklarıyla şiddete karşı neler yapılabileceğini tartıştı. Yapılan etkinlikte kadın mücadelesinin geliştirilmesi için üniversitelerin kendi alanlarında daha yerel bir çalışma sürdürmesinin önemine vurgu yapılırken sürekliliğinin de önemine dikkat çekildi.

Etkinliğe Hacettepe Kadın Çalışmaları Topluluğu, Bilkent Kadın Çalışmaları Topluluğu, Çankaya Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları, Atılım Üniversitesi Kadın Çalışmaları Toplulukları katıldı. Etkinliğe katılan öğrenciler öncelikle kendi üniversitelerinde karşılaştıkları sorunları tartıştı.

‘OTOSTOPA MECBUR BIRAKILAN ÖĞRENCİLER ŞİDDETE AÇIK DURUMDA’
ODTÜ'den öğrenciler ring seferlerinin yeterli olmamasından dolayı kadınların kampüste otostopa ya da yürümeye mecbur bırakıldığı; bunun da kadınlar açısından bir güvensizlik yarattığını söylediler. Hacettepe'den öğrenciler de otostop sorununun oldukça önemli olduğundan ve otostoplarda şiddete daha açık bir durumda kalındığını söyleyerek üniversitelere üniversite personeli ve öğrenciler dışında giriş çıkışın takip edilmemesinin kadınların güvenliğini tehlikeye attığını belirtti.
KORKULARI AŞMAK...

Yurtlardaki sorunlara dair tartışma yürüten öğrenciler, kadın ve erkek yurtları arasındaki ayrımcılığı konuştu. KYK yurtlarında ve özel yurtlarda kadınların yurda gelmediği ya da geç geldiği durumlar ailelerinin arandığını ya da savunma yazdırıldığını ifade etti. ODTÜ'den söz alan öğrenciler, ODTÜ yurtlarında da ayrımcılığın devam ettiğini söylerken son yıllarda yeni yurt yönetmeliği ile de ODTÜ yurtlarında daha katı uygulamaların olduğundan bahsetti. İçişleri Bakanlığı Genelgesiyle birlikte kadınların bir araya geldikleri alanların daraldığını belirten öğrenciler, kadın topluluklarına katılırken bile kadınların 'KYK'dan atılır mıyım?' çekinceleri olduğunu söyledi. Ekonomik imkansızlıklar ve barınma sorununun öğrencilerin üzerinde bir baskı yarattığını ancak yurtta birlikte bir yaşam kurmak için çabalamanın bu korkuyu aşmaya yönelik bir adım olduğunu eklediler.

İkinci oturumda öğrenciler mücadele deneyimlerini tartıştılar. ODTÜ 'den öğrenciler, bölümlerde kurulan kadın birlikteliklerinin kadınların yan yana gelebileceği mücadele alanları sağladığından bahsetti. Kadınların yaşadıkları sorunların karşısında bir araya gelmesinin korkuyu yok etmek ve mücadele etmek için toplulukların ve bu alanların gerekliliğinin altı çizildi.

İlgili haberler
Gelecek kaygısı, geçim derdi, artan sorunlar: Üniv...

Geçim derdi üniversiteli genç kadınları okurken çalışmak zorunda bırakırken, başkaca sorunları berab...

5 maddede 'Kadın Üniversiteleri'ne neden karşıyız?

Erdoğan’ın talimatıyla ‘Kadın Üniversitesi’ 2021 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alarak res...

Üniversitelerdeki Kadın ve LGBTİ Toplulukları tart...

Dosyamızda farklı üniversitelerdeki toplulukların çalışmalarına, öğrencilerinin yaşamındaki etkisine...