Ankara’da sağlık emekçileri: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz
Ankara Tabip Odası, SES Ankara Şubesi, Dişhekimleri Odası Ankara Şubesi üyesi ve tıp öğrencisi kadınlar, Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepki gösterdi.

Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini protesto eden hekim, sağlık emekçisi ve tıp öğrencisi kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi ile ilgili ulusal ve uluslararası kazanımlarımızın hiçbirinden vazgeçmeyeceğiz, geri adım atmayacağız, attırmayacağız” dedi.

Ankara Tabip Odası, SES Ankara Şubesi, Dişhekimleri Odası Ankara Şubesi üyesi ve tıp öğrencisi kadınlar, Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepki gösterdi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinin bulunduğu Sıhhiye Kampüsünde yapılan eyleme katılım yüksekti. Ancak polis Hacettepe öğrencisi olmadıkları gerekçesiyle diğer üniversitelerden gelen tıp öğrencilerinin eyleme gitmesini engelledi. Öğrenciler, kimliklerine el konularak bir süre alıkonulduklarını bildirdi.

‘KARARI GERİ ÇEK’

“Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula” sloganlarının atıldığı eylemde yapılan açıklamada, “Bugün burada bir araya İstanbul Sözleşmesine sahip çıkmak, sözleşmenin güvencesinde olan yaşam ve sağlık hakkını savunmak için geldik” denildi. İstanbul Sözleşmesi’nin devletleri şiddeti önlemeye ve şiddeti yeniden üreten toplumsal yapıları değiştirmeye teşvik ettiği belirtilen açıklamada, “Uluslararası alanda kadına yönelik ve aile içi şiddetle ilgili ilk bağlayıcı belgedir. Sözleşme kadınları her türlü şiddete karşı korumayı amaçlar. Sözleşmede kadına yönelik şiddet, ‘ev içi şiddet’, ‘aile içi şiddet’, ‘kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet’ üzerinden tanımlanmıştır. Psikolojik şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet, cinsel taciz ve tecavüz, zorla evlendirme, kadın sünneti, kürtaja zorlama dahil olmak üzere kadına yönelik şiddetin tüm türlerini kapsamaktadır” denildi.

Sözleşmenin cinsiyet, meslek ve yaş gibi sınırlamalar olmaksızın tüm ev içi şiddet mağdurlarının insan hakkını savunduğu, uygulanması için kadının aile, evlilik birliği içinde bulunması ya da aynı evi paylaşmasının gerekmediği kaydedilen açıklamada, bu sözleşmeden vazgeçmenin kadınlara verilmiş olan şiddeti önleme, şiddete maruz kalanları koruma, failleri adil bir şekilde yargılama sözünden vazgeçilmesi anlamına geldiği vurgulandı.

‘GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

Açıklamada, “İnsanların sağlığı ve esenliğini korumayı ve yaşatmayı görev edinmiş, insan hakları ve bireysel özgürlüklerin korunması konusunda kararlı, özgür ve onurlu davranmayı ilke edinmiş sağlık emekçileri olarak bizler, toplumsal barış için, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir anlayışı hayata geçirmek için, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğimizi duyurmak için buradayız. Kadına yönelik şiddete, ayrımcılığa karşı toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan İstanbul Sözleşmesi ile ilgili ulusal ve uluslararası kazanımlarımızın hiçbirinden vazgeçmeyeceğiz, geri adım atmayacağız, attırmayacağız. İstanbul Sözleşmesi bizim için hâlâ yürürlüktedir. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır” denildi.

Foto: Evrensel

İlgili haberler
23 Mart 2021| İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyor...

Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı protestolar sürü...

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı ün...

İstanbul’da üniversite öğrencisi genç kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı kendi...

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İstanbul Sözleşmesi'n...

Türkiye İnsan Hakları Vakfı: İstanbul Sözleşmesi’nin reddedilmesiyle devlet, kadına ve LGBTİ+’lara y...