İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı üniversiteler arası toplantı yapıldı
İstanbul’da üniversite öğrencisi genç kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı kendi alanlarında neler yapabileceklerini tartıştı.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından sonra kadınlar her ilde eylemlerini sürdürürken üniversiteli genç kadınlar da online ortamda bir araya geldi. Yapılan toplantıda, genç kadınların üniversite özelinde neler yapabileceklerine yönelik öneriler tartışıldı.

İstanbul Aydın Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve İTÜ’de kadın çalışmaları faaliyetleri yürüten kulüpler, topluluklar ve kulüp/topluluk olma yolunda ilerleyen grupların bulunduğu toplantıya Avukat Elif Ergin de katıldı. Kararın hukuki boyutunu değerlendiren Av. Ergin, sözleşmeden çekilme kararının yok hükmünde olduğunu, İstanbul Sözleşmesi’nin Anayasa madde 90 gereği yasa hükmünde bir uluslararası bir sözleşme olduğu, onaylanması kanunla, yasama organı tarafından olan bir uluslararası sözleşmeden cumhurbaşkanı kararıyla çekilmenin bir yetki gaspı olduğunu söyledi. “Yokluğun” tespiti için başvurulabilecek yolların hukukçular arasında tartışıldığını belirten Ergin, Danıştaya kararın iptali için dava açılabileceğini hatta bu davayı her bir kadının kendisinin dahi açabileceğini söyledi. Ancak hukuki yollar tüketilirken kadınların bulundukları her alanda birlikte mücadelelerinin de hukuki yollara başvurmak kadar önemli olduğunun altını çizerek tüm kadınlara birlik ve beraberlik mesajında bulundu.

NELER YAPABİLECEKLERİNİ TARTIŞTILAR
Toplantı, genç kadınların üniversite özelinde neler yapabileceklerine yönelik önerileriyle devam etti. Eğitimin online olarak devam etmesi sebebiyle online ortamlarda yapılacak etkinlikler ve verilecek tepkiler öne çıkarıldı. Üniversitelerdeki kadın çalışmaları kulüpleri ile kalmayıp diğer topluluk ve kulüplerin de imzasıyla bildiri yayımlanabileceği, Zoom üzerinden gerçekleşen derslerde herkesin derse profil fotoğrafına "İstanbul Sözleşmesi yaşatır!" görseli koyabileceği ve derslerden önce sözleşmenin önemini vurgulayan konuşmalar yapılabileceği fikirleri sunuldu ve tartışıldı.
Toplantı; kağıtlara yazılan, kadınların kararın geri çekilmesi ve sözleşme maddelerinin etkin uygulanmasına dair sloganlarıyla sona erdi. Genç kadınların mücadelelerine, hayatları ve hakları için daha inançlı ve kararlı bir şekilde, kolektif olarak devam edeceklerinin altı çizildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz | Ankara, İ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ka...

İstanbul Sözleşmesi eylemleri ne gösterdi

Demokrasi İçin Hukukçulardan Avukat İlke Işık ve Avukat Sevil Aracı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın #İs...

ODTÜ öğrencileri İstanbul Sözleşmesi için online f...

ODTÜ topluluklarının temsilcileri ve bağımsız öğrencilerin katılımıyla 100 kişiyi aşkın öğrenci katı...